Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Staří jsou uvnitř stále mladí

27. 11. 2016
8
5
258

Když se mladý člověk podívá na člověka starého, například vnuk na svého děda, většinou si pomyslí něco ve stylu Co s někým takovým. Vždyť je úplně k ničemu, nic nezvládne a o současném světě vůbec nic neví.

Takový mladý člověk může mít docela dobře pravdu. Starý člověk často opravdu nemá mnoho sil, jeho zdraví je v nepořádku, nezná toho tolik o moderní technice, současná kultura je pro něj cizí, často úplně nepochopitelná. Ano. Ale takový mladý člověk většinou zapomíná, že ten dotyčný senior byl také kdysi mladý, a že o starých uvažoval podobně jako dnes jeho posuzovatel.

Pravda je taková, že my, staří, jsme ve skutečnosti duchem velmi často téměř puberťáci. Jen tělo, co zestárlo, vytváří dojem neschopnosti a nedostatku elánu. Psýché starého člověka může být překvapivě juvenilní. Když se bavím s kolegy z Domova pro seniory, často se dozvídám o jejich snech. Staří pánové se často zajímají o moderní techniku, o automobily, letadla, ponorky. Touží vyzkoušet si například řízení dronu nebo bezdrátově ovládané helikoptéry. Dámy zase velmi často touží cestovat, do Japonska, na Nový Zéland, do Jižní Ameriky. Touží po kráse a eleganci, kterou jim jejich příbuzní odpírají a nutí k donášení staré laciné hadry. Nedovedete si představit, jak je něco takového pro sebevědomou postarší dámu ponižující.

Naprostá většina ze seinorů se z důvodu skromnosti a očekávání výsměchu ze strany mladých se svými sny rodinám nesvěřuje. Raděj ze sebe dělá do sebe uzavřené hodné dědečky a babičky, předstírající zájem o televizi a pletení. Ale navzájem, mezi svými, mluví staří otevřeně a o všem. Vím to, jsem jedním z nich. I já mám své sny, které bych chtěl realizovat. Vím, že jsem starý, ale starý jsem jen z hlediska tělesného. Mému tělu je dvaaosmdesát let, duch je ale mladý, stáří těla popírá. Někdy se cítím na devatenáct let, někdy dokonce méně. Chtěl bych zkusit řídit stíhačku, potápět se u korálových útesů, poznat stav beztíže, vlastnit elektrickou kytaru (To by mě asi z našeho Domova pro seniory pěkně hnali!) alespoň jednou v životě ochutnat sushi. Jsem realista, tak vím, že se nejspíš dostanu jen k tomu ochutnání zmíněné japonské pochutiny.

Jste-li mladí, pamatujte na to, že staří nejsou tím, za koho je často máte. Nejsou tak omezení a neschopní, jak vám je předkládá televizní a filmová produkce. Mají sny, tužby, přání, chtějí být moderní. Zkuste jim více naslouchat, vzbuzujte v nich důvěru, třeba se vám otevřou, takže pochopíte, jak mladé jsou jejich duše.

Jirka (82)

 


5 názorů

Lakrov
07. 12. 2016
Dát tip

Úvaha na téma mládí a stáří, říkám si z počátku, ale se zmínkou o snech  (dost možná již jeuskutečnitelných) to získává zvláštní náladu, pro niž  stojí za to ten text dočíst, záčit si představovat, co bude jednou (a  možná začít počítat, za jak dlouho).  Tip.  

P.S. Zaujalo mě to už jménem autora, neboť se mě někdo zrovna minulý týden  ptal na cestu do tohoto "domu růžových snů".  


Kočkodan
28. 11. 2016
Dát tip
Jirí, jsi mi svými názory sympatický. A tu kytaru si porid, muzes hrát v noci pod perinou. ;-)

Diana
28. 11. 2016
Dát tip
Velmi působivě napsáno. TIP

vesuvanka
28. 11. 2016
Dát tip

Jirko, díky. Je to přesně tak, jak píšete. Ano, teď můžeme uskutečňovat alespoň některé ze svých snů i díky internetu - můžeme cestovat, podnikat náročné geologické a botanické exkurze - být amatérskými přírodovědci a zabývat se i dalšími koníčky.

Přeji Vám i dalším seniorům  hodně zdraví, splnění alespoň některých snů a inspirace, a těším se na další díla :-))) TIP


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru