Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘEDMLUVA mému synovi k narozeninám

07. 12. 2016
21
27
1450
Autor
srozumeni
Přemýšlím, co Ti letos napíšu k Tvým narozeninám. Píšu Ti každý rok, je to už taková tradice. Napsala jsem Ti vždy, i když jsem zrovna neměla ,,psavou". Tradice se mají dodržovat. A letos bude obzvlášť co slavit. Dvacet pět let. Krásný jinošský věk. Nedá se říct, že bys oplýval životním optimismem. Ale životní síly máš víc než dost. Ostatně, tos nám nedávno ukázal při lítém boji v nemocnici. Paradoxně ale právě tam přiteklo trochu optimismu do žil mně. Proč právě tam?... Čtrnáct let pracuji v sociálních službách. I Tvůj život je s nimi spjat. Celých těch čtrnáct let trávím převážně s Tebou, Tvým tátou, kolegyněmi z branže a s Tvými ,,stacionárními" kolegy. V nemocnici jsme najednou byli v úplně jiném prostředí, v jiném až příliš reálném světě. A tam jsem si, po velmi dlouhé době měla možnost znova po spoustě let zažít ten zvláštní pocit výjimečnosti. Je to taková směsice lítostných a obdivných pohledů a poznámek, z kterých je více než patrné, jak na okolí působíme. Přeci jen trošku monstrózně. A i když vždy řeknu: ,,ale já si takové dítě nevybrala", přesto zažít ten pocit obdivu mi dělá dobře. Uprostřed sociálních služeb jsem tento pocit nezažila mnoho let. Určitě za to může má pozice rodiče ale i profesionála v jedné osobě. Možná toho obdivu dávám sama příliš mnoho těm okolo a na sebe zapomínám. A díky pobytu v nemocnici s Tebou jsem měla možnost nahlédnout i do své ješitné stránky osobnosti. Určitě každý má i tuhle stránku a věřím, že na tom není nic špatného. Je taková ,,posouvací" a motivující. Když jí není moc.

27 názorů

Vampirelord
09. 05. 2019
Dát tip

:-)


vesuvanka
01. 05. 2017
Dát tip

Krásně napsané, máš můj obdiv :-))) TIP


Háber
14. 12. 2016
Dát tip
skromné *

Lakrov
09. 12. 2016
Dát tip

Na první dojem jako by dopis bez adresáta, ale zároveň taky dopis,  který má sílu oslovit stovky čtenářů.  Tip.  


guy
09. 12. 2016
Dát tip
Žádná stránka není špatná, prostě každý máme ty své a druzí taky své .. a ten výraz "posouvací" si zapamatuju

srozumeni
09. 12. 2016
Dát tip
Děkuji, moc.

Ol_Lu_Ti
09. 12. 2016
Dát tip

Krásné narozeniny:)

a držím palce ...


Zbora
08. 12. 2016
Dát tip

Dobře, Jiřino! Honza. :)


srozumeni
08. 12. 2016
Dát tip
No a vidíte to, to už si zase nepamatuji já. Já právě měla pocit, že u mě nečtete, tak o mé ,,osvěte" nic netušíte. Taky sem teď chodím sporadicky. Tak se mějte hezky. A nebo tedy spíše navrhuji to tykání pro eventuelní příště.

Zbora
08. 12. 2016
Dát tip

No jo, teď si vzpomínám, že jsme o tom tady spolu vlastně kdysi dávno "mluvili". Omlouvám se, že jsem zapomněl, dlouho jsem tu nebyl. Taky Ti (vám) přeju klidný advent.


srozumeni
08. 12. 2016
Dát tip
Umbratico, moc děkuji a jsem ráda, že je to k přemýšlení. Svíčky, děkuji za návštěvu a těší mě, že se líbí. Zboro, děkuji i Tobě za návštěvu a za názor. Konkrétní člověk si ten dopis nikdy nepřečte, není toho schopen...Ale samozřejmě chápu, jak to asi myslíš. Ale já asi takhle osobně a niterně píšu většinu svých dílek o autismu, beru to jako takovou možnost, jak můžou i jiní lidé nahlédnout do našeho zvláštního a absurdního světa. Některým lidem se právě toto líbí a nebo je to prostě opravdu zajímá; a jiným třeba ne. Ale vážím si Tvého názoru, jen jsem se pokusila o chabou obhajobu. Ale ber to jen tak na okraj. Já se ani nechci ani neumím pouštět do nějakých diskusí o čemkoliv...Měj hezký adventní čas.

Zbora
08. 12. 2016
Dát tip

Text je velmi osobní a určený konkrétnímu člověku. Se vší úctou si myslím, že sem nepatří.


Umbratica
08. 12. 2016
Dát tip

Některé veřejné dopisy opravdu přimějí člověka k zamyšlení. Tip.


srozumeni
07. 12. 2016
Dát tip
Lidičkové písmáčtí, moc vám všem děkuji za milá slova, která i v tomto mrazivém počasí hřejou. Původně jsem chtěla do této miniatury vložit takový pocit, který mě v té nemocnici trošku pohltil, jen na chvilku. Možná i uvědomění toho, jak člověk ve středu sociálních služeb tak nějak okorá a trochu jakoby otupí a že mě to třeba nakopne k tomu, abych se zase vrátila k podstatě toho ,,pomáhání"...., ale nějak se mi to nepodařilo. Tak třeba příště. Mějte se hezky a těšte se z předvánočního času v klidu a v pohodě.

8hanka
06. 12. 2016
Dát tip

*****

a všetko najlepšie Strelcovi, i ja som ním:)


Snad popřát jen klidné a pohodové narozeniny. /T


Lnice
06. 12. 2016
Dát tip
Krásně napsané*

Čudla
06. 12. 2016
Dát tip

/*


Kočkodan
06. 12. 2016
Dát tip
Ja místo komentáre udelám jen svoje murí nozky u tech predchozích.

Diana
06. 12. 2016
Dát tip

Jednou jsem slyšela definici pokory, která je podle mého názoru dokonalá: Pokora je vidět sám sebe ne lepšího, než jsem, ale ani horšího, pokora je vidět sám sebe pravdivě. Ty nejsi ješitná, ale pokorná. Všichni tady obdivujeme tvou sílu a obětavost a jsme vděčni za to, že tě známe. K těm pětadvacetinám přidávám i svoje přání všeho dobrého.


 Necháváš nás nahlédnout do Vašeho světa a za to Ti patří dík. Asi ne každý by zvládnul to co Ty. Každé dítě je kus nás...každé přináší radost i starost. Něčeho méně...něčeho více...U Vás ....v kruhu lásky ....má Tvé dítě MAMINKU  a tátu, kteří jsou tu pro něho.  Obdivuji Tě a objímám......*/****


Gora
06. 12. 2016
Dát tip

Máš právem být na co hrdá. Na sebe, rodinu i svého syna.


srozumeni
06. 12. 2016
Dát tip
Revírníku, moc děkuji. Možna by mi při psaní neuškodilo, kdybych měla aspoň nepatrnou část Tvého krásného malebného psaní. Ale na to jsem asi až příliš velký realista a někdy i cynik. Hezký den.

revírník
06. 12. 2016
Dát tip

Je dobře a je krásné, žes to napsala právě tak. Máš můj obdiv.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru