Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mokro v nohách

07. 01. 2017
5
7
303
Autor
Citera_Mor

Bezhlavý muž na vozíku
a tramvaj plná podzimu
do větru zas prší vlasy
a listí
Zabloudí se lidé tiše
tak jistí

 

Nebe nad Prahou
malovala Toyen
Nebe nad Prahou
mě tlačí do temene
A den
se ztrácí


Zapadlá skruž mezi stromy
a další staré bezjaří
Co bylo v nás ukotvené
je rváno
Zabloudili lidé tiše
už dávno

 

Zarezlá noc na zápraží
co marně zlátnout snaží se
vyplatí nás mezi řečí
a málo
Zabloudí se lidé tiše
je ráno

 

Nebe nad Prahou
malovala Toyen
Nebe nad Prahou
mě tlačí do temene
A den
se ztrácí


7 názorů

Vaše nejlepší dílo. :). 


Dodola
13. 01. 2017
Dát tip

Někdy těch pár náznaků stačí a atmosféra je tady, plyne to samo


Luzz
11. 01. 2017
Dát tip

omlouvám se, že jsem neuvedla konkrétní příklady - mně se třeba nelíbilo "den se ztrácí" - teda ona to možná metafora ani není, jen konstatování... potom to o těch bloudících lidech... možná, že kdyby to bylo použito v jiném kontextu, tak mi to tak nepřijde... ale tady to stojí vedle starého bezjaří nebo tramvaje plné podzimu (což jsou podle mě naopak docela povedené obrazy), takže (mi) ta výše uvedená slovní spojení vyznívají nepříliš nápaditě (ale je to jen můj pohled) - stejně jako to ponoření - máš pravdu, pod to se může schovat leccos - tady jsem to myslela tak, že zůstáváš na povrchu - to jsou ty náznaky atmosféry, o kterých jsem mluvila - chybí mi tu nějaká myšlenka... ale možná zase hledám něco, co není... možná tahle báseň je jen o té atmosféře... a možná jsem poleno, když nenacházím :)


Citera_Mor
10. 01. 2017
Dát tip

Diky vsem trem. Je vzdycky pozoruhodne nechat reagovat na svou praci lidi bez blizsich souvislosti.

Ad briza: Krystof byl, je a bude. Na ceske textarske scene jsou mnohem vetsi zla (Calta, Misik, Johnny Machette, Keks...). Text se nesnazi nicim byt, je to proste text-obraz.

Ad Luzz: Zajimalo by me, ktere metafory jsou ty otrele. A zaroven i, co si mam predstavit pod pojmem vetsi ponoreni se. Protoze za to se schova tolik veci, az beda.


Luzz
09. 01. 2017
Dát tip

mně se docela líbí názanky atmosféry... ale chybí tomu (podle mě) větší ponoření se, možná odvaha (?) jít do méně otřelých metafor... (jen můj pocit)


Honzyk
09. 01. 2017
Dát tip

urcite dobry zamer (a nektere obraty, spis jejich naznaky velmi slibne), vyjadreno vsak tak klopotne, az se mi z toho delaji mzitky pred ocima---:))...pres to vsechno *)...ahoj...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru