Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Země

13. 01. 2017
15
13
562
Autor
Lnice

Země se točí

stín prochází přes ploty

ke starým hrušním


13 názorů

Alenakar
16. 01. 2017
Dát tip

Dávám tip za nápad "procházení plotem". Řekla bych ale,že haiku není dotažené jakožto haiku do konce. Přidávám malou variaci.

 


tarijensis
16. 01. 2017
Dát tip

Mně se to líbilo víc s těmi hrušněmi...ale nevadí. Nejsem přes haiku teoretik . Nicméně souhlasím s postřehem jednoho kamaráda zde na písmáku, že ve většině případů zveřejněných haiku, tam někdo napíše, že se o haiku nejedná.

Mně tohle od Lnice přišlo ,,neprůstřelné,,...ale připomínky chápu.

Osobně ocením spíš kouzlo haiku, než dodrženou formu. Mnohdy snaha dodržet pravidla zbytečně zabije výsledek.

Třeba by se dala založit kategorie moderní haiku.

 

 

 


Lnice
15. 01. 2017
Dát tip

Všem vám moc děkuju za komentáře.-)

Pane Cau a Můro, díky moc za naučné zastavení.-) Haiku je hodně těžká disciplína, proto ji už  skoro nepokouším, jen jsem měla ten nápad se stíny a pohybem, tak jsem ho zkusila takto...a tak ho i zkusím poopravit podle vašich připomínek.-)

Mějte se všichni hezky.-)


vesuvanka
14. 01. 2017
Dát tip

pěkné :-))) *


Můra73
14. 01. 2017
Dát tip

Pan Cau má pravdu, haiku se věnuje okamžiku, který je postižitelný pomocí smyslů, v této formě nelze napsat, že se země otáčí. Pak je tu také příliš motivů, které tříští pozornost. Každý motiv by měl mít v haiku své pevné místo a měl by být pevně svázán s ostatními částmi textu. Pokud jedno slovo vyměníš, nebo vypustíš, text ztratí daný význam. Tady pokud použiješ místo starých hrušní mladé jabloně, textu se to nijak nedotkne, každý verš si žije vlastním životem, není s ostatními pevně svázán. Jinak ale oceňuji vnímání posunu stínů.


Pan Cau
14. 01. 2017
Dát tip

Budu trošku urýpaný, ale mě přijde, že Zemi prostě nevidíš se točit a to mi trochu vadí v haiku, kdy má jít o prožitek okamžiku. Kdyby tam byl nějaký jiný úvodní řádek, bavilo by mě to maximálně. Prostě nějak ten globální děj podle mě do haiku nepatří.

Zbylé dva řádky jsou parádní.


Dalimir
13. 01. 2017
Dát tip

húú



Pěkné. /T


Kočkodan
13. 01. 2017
Dát tip
Pejsánek močí vybral si mé kalhoty mlčím, jsem slušný Lenko, kdyby ti moje reakce hýbaly produktem žlučníku a vytáčely, tak nemlč a dej mi to (slušně) najevo. :-)

*


tarijensis
13. 01. 2017
Dát tip

Opravdu povedené haiku! sedí i počtem slabik :-)  A  je v něm nedělní ticho dávných vesnických předzahrádek s hrušní a plaňkovým plotem-aspoň pro mě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru