Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Díry kam se podíváš

16. 09. 2017
4
10
1632
Autor
bixley

Časy se mění. Za mého dětství si nikdo nedovolil přijít do školy s děravými kalhotami. Všechno se pečlivě zašívalo. Ale dnes? Kalhoty s dírami se prodávají! Často žasnu při pohledu na dnešní mládež, jak si vykračuje s holými koleny za sychravého počasí: není jim zima? Asi ne. Pro módu se musí něco vytrpět. A pokud je to módní výkřik - podívejte se, jak ty kalhoty křičí! - tak tím spíš.
Ještě že zatím nepřišly do módy díry na silnici. To by potom musela být v módě asi i terénní auta. Některé díry jsou ovšem užitečné. Třeba díry ve skále pro vlaky. Klíčové dírky jakbysmet. Inu, není díra jako dírka.
Děravé sýry máme rovněž už dlouho. A bez módy. A nikoho nenapadne dát na ty díry slevu. Inu, i děravé kalhoty jsou dražší než neděravé. Možná se časem za díry bude platit. Zazvoní na nás podomní prodejce a řekne: „Dobrý den, nechtěl byste díru?“ A udělá vám díru, do čeho chcete. Například díru do rohlíku, abyste si tam mohli strčit párek. A zinkasuje dvacku. Jiný koumák zas bude dělat knoflíkové dírky. Že nemáte nic s knoflíky? To je přece jedno! Minimálně jednu knoflíkovou dírku přece nutně potřebujete! A padesátikoruna je v čudu. Nebo v černé díře. Jiný prodejce zas bude dělat díry do zdi. „Dobrý den, dělám díry do zdi. Chcete si pověsit obraz? Nechcete? Tak to máte smůlu.“ Vyvrtá vám díru do zdi a zaplatíte stovku. A máte navíc díru v rozpočtu.
S některými dírami v oblečení se dnes ovšem zachází obráceně. Díra v ponožce? Přece to nebudeme zašívat! Vyhodit! Kdoví, co si si ještě paní Móda vymyslí. Díry do uší na náušnice taky frčí. A nejen do uší. Do nosu a do rtů... I tetování lze považovat za jakési barevné děrování těla. Inu, opravdu nevíme, co nás v budoucnu čeká. Třeba budeme nosit díru v hlavě. A nebudeme mít jen děravou paměť.


10 názorů

bixley
04. 04. 2021
Dát tip

Na tom něco je. :-)


Jamardi
04. 04. 2021
Dát tip

Jak jsi napsala, druhů děr je mnoho. Řekla bych, že obliba děr je způsobena přílišným nadbytkem. Ten až pomine, tak se ztratí i ta obliba. A začne se těmi nejvíc zbytečnými :)


bixley
06. 02. 2019
Dát tip

Není zač, Leraku. :-)


Lerak12
06. 02. 2019
Dát tip

Tak jsem Tě vypátral! Ale to jsem překvapený, jak nadčasově si mě předeběhla. Jo! Chcete jeden děropoet z ementálu? Díky za přínosnou navigaci, Renatko.


bixley
09. 05. 2018
Dát tip

Díky. 


Lakrov
09. 05. 2018
Dát tip

 Máme díry ve vzdělání, v chování v citu, ale hlavně že nemáme díry v pokrytí  signálem a možnosti (nebo už povinnosti?) být stále "online". Výstižný fejeton.  Tip.  


bixley
22. 09. 2017
Dát tip

No vida, na Macochu jsem zapomněla!


Cimanad
22. 09. 2017
Dát tip

jo, není díra jako díra, na některých se dá opravdu vydělávat, běžte se podívat do díry jako je Macocha, za podívání zaplatíte,  pěkné, pobavilo


bixley
19. 09. 2017
Dát tip

Díky.


srozumeni
19. 09. 2017
Dát tip
Hezké děravé pojednání...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru