Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Romantické filmy

10. 11. 2017
2
3
211
Autor
Blogerianka
Romantické filmy jsou zlo. Naprosté peklo, jehož návykové a destabilizující účinky na lidské tělo a psychiku by se daly zařadit na úroveň škodlivosti požívání alkoholu, tvrdých drog a pravidelného sledování politických debat. Už od malička jsou dětem podsouvány nesmyslné životní scénáře a zmatené holčičky si nesou do života ve své hlavičce naprosto scestné představy o existenci prince na bílém koni, chudých Popelkách co jen tak oblbnou místního následníka trůnu a že pro šťastný a bohatý život postačí políbit nějakého nechutného netvora, který se rázem změní na doživotně pohledného milionáře, kterého vám závidí nejen nevlastní sestry. Mohlo by se zdát, že cílová skupina pro vymytí mozku jsou převážně ženy, ale musím se zastat i mužské části populace - chlapcům je taktéž mnohokrát mylně podsouváno, že postačí výborně tančit a padnou vám oddaně k nohám bohaté dědičky nějakého impéria nebo být asi tak zhruba 16 let totální loser než se mimochodem dozvíte, že jste mimozemského královského původu a patří vám asi tak 200 planet v galaxii XY, kdy nárok na ně vybojujete pomocí nějakého sofistikovaného bojového umění, i když jste doteď neuměl v tělocviku udělat ani výmyk na hrazdě!  Zhoubnost působení romantických scénářů na křehkou dětskou duši bych rozdělila do kategorií podle věku:
 
V nejranějším dětství, asi tak do deseti let, by bylo záhodno dětem vysvětlit, že žádný chlap na zeměkouli se nebude trmácet několik let, aby objevil nějakou spící pannu, se kterou kdysi krátce poklábosil a vůbec netuší, jestli se mu bude po těch letech, kdy ležela a atrofovaly jí svaly, fyzicky líbit. Mečem těžkým jako prase obsekal celý hrad od růžových keřů (neskutečná dřina), aby ji pak poprvé spatřil a okamžitě si řekl, že toto je ta pravá na celý život a ty roky celibátu stály rozhodně za to. Muži taktéž vcelku špatně snáší líbání mrtvol ve skleněných rakvích u trpasličí chaloupky, takže na tuto variantu sňatku bych taky nevsázela. Jediná trochu realistická pohádka, která mě zaujala, byl Shrek – princeznu šel osvobodit za úplatu, natvrdo jí to řekl a společná láska dvou nepříliš hezkých lidí vznikla po nějaké té lži, rvačce a hádce.
 
V teenagerovském věku a lehce po dvacítce bych rozhodně zakázala sledovat braky typu „Pretty woman“ nebo „Hříšný tanec“. Myslím, že miliony prostitutek po celém světě vám potvrdí, že je kupodivu doposud nenavštívil uhlazený miliardář v limuzíně s kyticí a nenutil je k sňatku a utratit tisíce dolarů za značkové oblečení a šperky. Pokud je vaším snem vdát se za nějakou světovou celebritu nebo státníka, vězte, že takoví lidé se většinou pohybují po VIP klubech se sobě rovnými a ochrankou, tudíž narazit v místní vinárničce, kde chodíte pravidelně s kámoškou na vínko, na dosud volného prince Harryho nebo Justina Biebera, je víc než nereálné. Nenechte se zmást romantickým příběhem Kate Middleton kterak ulovila budoucího krále – není z až tak obyčejné rodiny a nechodila do až tak obyčejné školy, když Williama potkala. Když už se vám podaří v nějakém lepším klubu třeba v hlavním městě zaujmout nějakého fešného a dobře situovaného fotbalistu, zapomeňte na finty z romantických filmů – cudné zamrkání a zanechání telefonního čísla na ubrousku s otiskem rtěnky. Protože jakmile se labutím krokem vzdálíte a ve dveřích se otočíte, abyste vrhla ještě jeden osudový pohled, pravděpodobně už jen uvidíte, jak se s dotyčným zuřivě líbá jiná dobře vypadající dorostenka, která ví, že není čas ztrácet čas a pro zajištěnou budoucnost je třeba urychleně konat naprosto přízemními metodami.
 
V poslední kategorii tedy třicet plus ubývá žen, které chodí nadějeplně plakat na louku a čekají, kdy kolem projede na koni fešný zazobaný statkář, a při seznámení s použitelným jedincem zapojí zdravý rozum a úsudek. Díky životní realitě, ve které už dostaly párkrát přes čumák, opouští očekávání dramatických zápletek z telenovely a s protějškem jdou vstříc zcela ne-akční realitě. Ví, že život píše zcela jiné příběhy, např. „Kterak nezaměstnaný do insolvence přišel“, nebo „Tři exekutoři“… Po porodu dítěte ale znova vyměkneme a sotva ten malý prcek trošku odroste – pojďme si třeba pustit společně pohádku Jak se Honza (líný a tupý) stal králem! 

3 názory

K3
01. 12. 2017
Dát tip

Zvlášť písnička b. Dylana  v Lebowskim, že? :).


agáta5
10. 11. 2017
Dát tip

:))náhodou pretty woman sleduju už asi deset let pravidelně, sic jsem žádnýho boháče nikdy nepotkala, kouká se na to skvěle a strašně dobře se po tom usíná.. lepší než diazepam :)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru