Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Squatterství holandské

13. 04. 2002
0
0
963
Autor
Zoltan

Viděl jsem, zažil jsem. Jeďte, zažijte. Neuvěříte.

 

     Holandsko je divná země. Placatá. Holky tam jsou průměrný, všude tulipány.

Je to taky země, kde když to umíte, můžete trochu upravovat zákony ke svému životu. Možná proto se tam na sqattery kouká troch jinak. Pokusím se to vysvětlit.

     K vlastnictví baráku příjdete tak, že dostatečně dlouho chodíte okolo stavby, kterou hodláte zasquttovat a zkoumáte, jestli je opravdu opuštěná. Pak dojdete na úřad a zeptáte se, jestli je vyhlédnutá budova opravdu opuštěná (např. majitelé jsou v base...). Pokud úřady odpoví ve váš prospěch, musíte sehnat nějaký těžký nábytek a spoustu harampádí denního života. V den D, lépe řečeno v noc D naběhnete dovnitř a začíná boj s časem. Vašim cílem je co nejrychleji dovnitř nacpat co nejvíc předmětů a hlavně těžce přenosného nábytku. Kola byrokracie v Holandsku totiž melou velmi divně, a tak je taková aktivita  považována za vstup na cizí pozemek a můžete být vykázáni plus pokuta. Takže, nastěhováno. Pak musí vše vypadat na to, že tu už nějakou dobu žijete, aby jste se mohli soudit s úřady, že vás vystěhovali ze squattu. V holandsku je to totiž protizákonné! To taky zabere nějaký čas. Posledním doplňkem musí být vyvěšení černé vlajky se symboly vašeho squattu - to je znamení pro širokou veřejnost, že od nyní je tato budova oficielně squattem.

     Ráno je dobré být první u přepážky na radnici a hlásit squat do registrace. To znamená, že můžete budovu obývat do doby, než se o ní majitel přihlásí. Pak máte třídenní lhůtu se vystěhovat. Zároveň musíte na vodárny, telekomunikace a energetiku. Pustí vám znovu telefon, vodu, elektriku. Platíte účty a žijete jako normální občané.

     Obecné pravidlo je, že když žijete v Holandsku na černo, můžete dělat jedinou práci - uklízet byty. Na jednu stranu nezáživná práce, na druhou si tím přijdete na docela slušné peníze.

    Tak do týdne je slušnost udělat menší axičku u vás doma. Na tu by měli být pozváni pokud možno všichni, kteří vám pomáhali a hlavně všichni obyvatelé ostatních sqattů do vzdálenosti pěti kilometrů. Protože by to bylo strašně moc lidí, každý squatt vysílá jen malou skupinku. Tím se dostanete do jejich sítě. Většinou se zabírají baráky pro víc lidí, než máte trvale nastěhováno. Zbytek míst připadne na lidi, které si budete posílat s ostatními squatty po celém světě. Vypadá to asi tak, že vám zavolá Igor z Moskvy a řekně, že potřebuje ubytovat dva lidi na měsíc. Ti budou přispívat na účty a vy máte u Igora službu, kterou si u něj můžete kdykoli vybrat. Nebo mu můžete kdykoli někoho poslat.     

     Tolik k holandským squattům. Je to zajímavá komunita, která rozhodně nepatří mezi \\\"spodní vrstvy\\\", ale respektovanou sociální třídu s dlouhou tradicí.  


6ak
19. 04. 2002
Dát tip
kalbycky byli pekny ale usnul si brzy:)

houmles
13. 04. 2002
Dát tip
wow. Zatim jsem mel cest se squattama tady a v nemecku. V podstate v Hannoveru to funguje na podobnym "vymennym" principu, tzn. ze lidi pendlujou mezi Berlinem, Hannoverem, Hamburgem atd atd, docela vyzivny. Policajti tam pry chodej jen obcas a rikaj neco na zpusob ze "na ty kytky si poridte vetsi kvetinace" :-))) Jinak je to v podstate pozemek ladem - vrakoviste "karavanu" - maringotek. Co maringotka, to nejaka "spolecenska prostora" - kuchyne, bar, zkusebna, knihovna, pokoj.. Kez by to tak fungovalo i tady :-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru