Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O skutečném významu slov 4

16. 05. 2018
5
3
476
Autor
Jeff Logos

Zdroj Wikipedie: Ľudovít Štúr, plným jménem Ludevít Velislav Štúr (28. října 1815 Uhrovec – 12. ledna 1856 Modra), byl nejvýznamnější představitel slovenského národního života v polovině 19. století. Byl poslancem uherského sněmu za město Zvolen v letech 1848-1849, kodifikátorem současné spisovné slovenštiny založené na středoslovenských nářečích (kolem roku 1843), jedním z hlavních aktérů Slovenského povstání v letech 1848-1849, politikem, jazykovědcem, učitelem, spisovatelem a novinářem.

Kromě výrazného podílu na vzniku moderní slovenštiny se Štúr také zasloužil jako evangelický misionář a v létech 1840 - 1842 působil v Brazílii. Podařilo se mu proniknout hluboko do odlehlých pralesů a navázat kontakt s tamějšími domorodými kmeny. Velice mu učaroval jejich přírodní styl života a schopnost získávat z přírody veškeré potřeby pro běžný život a stravování.

Zejména jej zaujaly různé druhy ořechů, které domorodí obyvatelé sbírali. Na jedné straně to byly velmi tučné pili-pili ořechy, které byli zdrojem tuku a umožňovali mu smažit jeho oblíbená kuřata dle receptu plukovníka Sanderse, jenž mu částečně byl prozrazen při Štúrově misionářské činnosti v Botswaně.

Na straně druhé se zamiloval do jiných ořechů taktéž v tvrdé skořápce - brazilských ořechů (Brazil nuts - v angličtině - nepříliš vynalézavě pojmenované). Domorodci je nazývali para-para. Štúr měl utkvělou představu, že přenese pěstování para ořechů do teplých oblastí Žitného ostrova a proto žádal domorodce o poskytnutí sazenic ořešáku, aby je mohl přepravit na Slovensko.

S domorodci byla komplikovaná komunikace a Štúrovi se nepodařilo zvládnout jejich nářečí, proto před odjezdem do vlasti žadonil. "Para dajky, please. Para dajky."

Domorodci nechápali, co je po nich požadováno. Až po chvíli jeden z nich přinesl malé sazeničky a drobná semínka. Štúr blaženě a s velkými díky přijal sazenice a vyrazil na zpáteční cestu. Sazenice smozřejmě nepřežily trmácení přes oceán, ale semínka se mu podařilo zapravit do žírné půdy. Vyrostly z nich do té doby na Žitném ostrově neznáme plody rajčat, které poněkud zklamaný Štúr pojmenoval "paradajky". 


3 názory

Nami 99
17. 05. 2018
Dát tip

Nebo třeba " parabola " -  skutečný význam - došla pára.


agáta5
17. 05. 2018
Dát tip

hihi :))


líbí se mi snaha zabývat se touhle problematikou...i přesto, že zatím se mi výsledný efekt  zdá spíš rozpačitý


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru