Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mundialoví sÓlo – kapříci.

23. 07. 2018
0
0
195
Autor
Kartrous

?                                     Mundialoví  sÓlo – kapříci.

 

                           --------------------------------------------

(Cyklus vznikl „v horkém průběhu“ fotbalového M.S. – A toto „zdání“ mu bylo ponecháno – třeba kvůli živé vzpomínce…)

 

 

 

1.       „My jsme kotě spáti v botě nechali…“                                                                                                             .------------------------------------------------

 

  Na letošním fotbalovém M.S. v Rusku je k mání, kromě sportu i spousta zajímavostí – například se proslechlo, že jistý člen uruguayské reprezentace odjížděl do dějiště M.S. s těžkým srdcem:   nechtělo se mu prý opouštět devět štěňat, která se čerstvě narodila jeho feně!

    Více podrobností o tom do éteru neproniklo, ale důvodů pro tak nelehké loučení může být hned několik: např. je možné, že před odjezdem nestihl všechny pejsky podrbat za ouškem, anebo mu naopak možná nadělalo vrásky, že už nestačil sehnat někoho, kdo by tu droboť uměl… utopit!

 

 

1.       Vzhůru do neznáma, aneb: Jako vejce vejci!                                                                                                                              

----------------------------------------------------------

     Další perlička se v rámci šampionátu zrodila poté, když si korejští  fotbalisté těsně před začátkem  M.S.  navzájem „proházeli“ čísla na dresech – což zaskočilo hlavně jejich prvního soupeře ve s. F, mužstvo Švédska, neboť Švédi tak v tu ránu ztratili o Korejcích orientaci, kdo je kdo! Dezorientovaní Vikingové se tím pádem ocitli tak trochu v roli svých dávných předků,kteří objevovali Ameriku:

    „Teď je budou muset identifikovat jiným způsobem, například, podle obličeje“, soudí televizní komentátor bezprostředně před začátkem tohoto zápasu…

     (Jo – podle OBLIČEJE? KOREJCE?!Tak to už bych je radši hledal podle těch ZPŘEHÁZENÝCH ČÍSEL!)

 

2.       Za starou dobrou měnu!                                                                                                                             

    -----------------------------------

     Bez zajímavosti uvnitř probíhajícího M.S. není ani to, že portugalský  útočník Ronaldo má na fotbalovém trhu cenu desítek milionů liber, anebo – vzhledem ke svému klubovému působišti – ještě mnohonásobně víc milionů pesos… a přitom je to KLUK JAKO STOKORUNA…!

 

3.       Peruánci to „žerů“, ale kde na to berů?

           --------------------------------------------------------

Fotbalisté Peru na šampionátu neuspěli – ale těch fanoušků v hledišti! To vypadalo na skutečně mimořádnou… no – podporu…Spíš na úplnou PODPERU!

 

4.       (Vzrušený komentář před zápasem Peru vs. Dánsko): „Dnes nastupuje v dresu Peru další Rámos, ale to je jiný Rámos než včera. Ten včerejší, to byl Sergio Rámos,takže letos máme možnost sledovat více Rámosů než obvykle…

(BÓŽE – TO JE RÁMUSU…)

 

5.       V „OUZKÝCH“ děkoval francouzsky!

    ---------------------------------------------------

 

Po prohraném zápase s Chorvatskem (Argentina – Chorvatsko 0:3) údajně prohlásil argentinský reprezentant, Laonel  Messi: „No – MERCY!“ ( A to ještě netušil , že právě Francie později v osmifinále ukončí argentinskou cestu šampionátem – protože hvězdu M.S. čti: Mbapé a tomu to šlape!)

 

    

6.       Čas je bič…

-------------------------------------------

Jistou zajímavostí letošního Mundialu také nepochybně je, že Chorvaté sice patří momentálně mezi nejlepší mužstva světa, ale většina jejich hvězd už má kolem třicítky, takže příští M.S. se jich už týkat nejspíš nebude. A tak opory jako Modrič a Rakitič a snad i Manžukič – budou pryč!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.       Krajové „zvyky stokrát jinak“.                                                                                                                       ---------------------------------------

      Říká se: „Jiný kraj, jiný mrav…“ Sotva lze ale hovořit o „mravu“ v případě, kdy po každém běžeckém triumfu mnohonásobného medailisty je na jeho počest poraženo několik set krav,  nebo – je-li naopak, v odplatě za vlastní gól, dokonce zavražděn fotbalista, takto nešťastně skórující do vlastní sítě! Naše Mundialové aktuality jsou však laděny spíše do odlehčených tónů, a tak, sice zůstaneme u prvotního tématu, ale přidržíme se VLASTNÍCH zvyklostí a osvědčených not.

     Všimněme si proto raději třeba senegalského brankáře s nevyslovitelným jménem, Ngdaé (snad jsem to nezvrzal) , v jehož případě by ovšem probírané pořekadlo o kraji a mravu , oproti prve uvedeným příkladům, sedlo dokonale. Na klubové úrovni totiž  působí (dost překvapivě) v jistém týmu ze Severní  Guinei a není vyloučeno, že v tomto zapomenutém koutě světa dosud panují rázovité obyčeje v duchu dávných tradicí, což by mohlo mít pro takového brankáře osudové následky. Tam by ho totiž – při nějakém fatálním brankářském výpadku, za trest, anebo díky případnému vynikajícímu výkonu, zase samou láskou  – zřejmě rovnou SNĚDLI!

(Poznámka autora: Guinea (ale nejspíš  Nová!) historicky proslula jako Ostrov lidojedů, a i když to tedy možná nebyla zrovna TA SEVERNÍ – myslíte, že by TAM  nemohli někoho sníst samou láskou?)

 

 

Zajímavé také je, že si člověk před tím či jiným zápasem M.S. kolikrát řekne: „dneska je to přece jasný!“ Ale ono se pak ukáže, že co považoval za jasné, vůbec jednoznačné nebylo…Inu – je to prostě KULATÝ – ten míč! A nakonec – co je v životě jednoznačné a snadné?! A to je zase tím, že je prostě KULATEJ – TEN NÁŠ SVĚT! Tak světu zdar a sportu zvlášť – vážení!!!

 

                                 KONEC!

 

   Před uveřejněním tohoto cyklu jsem měl na vybranou: buďto tyto čerstvé nápady ihned vydat – a jít s kůží na trh, anebo vsadit na jistější kartu a jako první uveřejnit to, co dlouhodobě chystám: totiž výběr toho nejlepšího, co jsem kdy napsal, v jakési Přehlídce své tvorby, jejíž start je už za dveřmi. To by ovšem znamenalo strčit Postřehy z fotbalového šampionátu natrvalo do šuplíku, protože za pár týdnů pozbudou svěžest a nebudou už nikoho zajímat. Nakonec jsem se rozhodl riskovat s vědomím, že tento cyklus není, oproti chystanému Výběru a z pohledu na dílo , úplně „Top“, a přece jen jej přednostně publikovat, dokud mají  „mnou vylovení Kapříci“ co říci!

   Zároveň se vás ale pokusím „zlanařit“ i pro chystanou Přehlídku a doporučit vám: nenechte si ji ujít, i kdyby se vám dnešní  příspěvek nezamlouval! Prvních několik už téměř připravených vydání obstarají Kraťasy neboli humor v několika větách a já věřím, že se zasmějí i úplně smutní čtenáři včetně kdysi populárního Smutného muže a dodnes marně rozveselované Šíleně smutné princezny. V Kraťasech vás čeká  nejpestřejší příliv originálního humoru, počítaje v tom i tematické řady jako třeba K. Manželské, Doktorské, Hospodské, Policajtské, Život v Domě hrůzy, Z divočiny, Ach, ty  ženy , K. Šoférské a další. Pak přijde na řadu vše ostatní, mezi jiným tajemné Podivniny, Fejetony „za korunu“, Humrovky a veslosti, Povídky z pytle ven - a na pokračování Vyprávění o dobrých sousedech (navazuje na Život v Domě hrůzy). Prostor dostanou i verše a úvahy a nakonec texty písní i písně samotné. K prvnímu bloku „toho ostatního“ bych chtěl zvlášť pozvat mladé ženy, jež úpí pod nadvládou zlé tchyně, neboť je čekají „ČTOUCÍ SNACHY“ , ale příspěvků bude víc a srdečně zváni jste samozřejmě všichni!

   Rád bych vytvořil kontinuitu a natrvalo vstoupil do povědomí čtenářů a v pravidelných návratech se pokusil přispívat k internetové zábavě. Tolik tedy o tom, čeho se ode mne můžete dočkat v budoucnu – ale kdo ví: možná se pobavíte už dnes…? Tak na shledanou!

 

                                                                                                              V Ústí nad Labem 7.7.18                            

                                                                                                              Autor: K. Trousil.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru