Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

... a pár facek

24. 09. 2018
11
22
916
Autor
agáta5

Ve čtvrtek jsem upekla dvacet plechů kytiček z balkána, pocukrovaných slunečnicovými semínky. Raduš mi upletla obrovskou ošatku z šustí. Vystlala jsem ji ubrousky a uložila do nich tu voňavou parádu a schovala do ložnice, páč můj prvorozenej nezná slovo „nešahat“.  V pátek ještě upéct šedesát řízků,  naložit do auta lahve s utopenci a naloženými hermelíny a hurá do hasičárny, kde se všechno mělo udát.
Na stolech mý květináče,  podkovy se čtyřlístky, kytičky,  sušený trávy z pole, homole z levandulí, koule a svíčky... Boho styl nebo retro? Každopádně příroda, uplácaná budoucí tchýní. Nevěsta je spokojená a já pyšná jako páv, že jsem měla tu čest.

Žením konečně syna a mrzí mě, že neumím dostatečně vypsat tu skvělou atmosféru, která od pátku krystalizovala a ověřovala nervy všech zúčastněných a v sobotu prověřila i příbuzenský vztahy.


„Neberte si hlavně žádná saka a lakýrky, neformálně, prosím,“ obtelefonovával pro jistotku syn svatebčany. Venku přes třicet stupňů, vzduch se ani nehnul.
Nevěsta měla bílé tenisky s červenými tkaničkami a syn červenýho motýlka a klobouk od pana Taua, jen na něj zaťukat. Krásně sladění a pohodoví.


Milí svatebčani dostáli výzvy a někteří dokonce až za hranice všech výzev světa. Můj bratr a jeho švagr vypadli z auta jako skuteční havajci… v barevných košilích, kraťasech a vyšmajdaných pantoflích. Nevěsta ztuhla, ale nehnula brvou. Statečná Lucie. Syn si tu parádu nafotil a sdělil fejsbůku. Prý by mu to nikdo nevěřil.  Aloha!


My normální jen vykulili oči. Ale den byl v plenkách a překvapení nás teprve čekalo. Na radnici dojel první Pepa před ženichem a u obřadu předával hlasitě infožerty mému bratrovi, jak se svědek potí jako prase. Měl štěstí, že svědek tohle info neslyšel, protože by nejspíš ještě dneska ležel Pepík na áru, hrdina.


Byla jsem vyhládlá a tak první, co jsem udělala, když jsme dorazili z obřadu, že jsem si dala na talířek řízek (podotýkám ten svůj) a trochu zeleniny a rychle to zhltla, než všichni dokouří a usadí se. Po chvíli přišel syn, že by si taky zakousl něčeho rychlýho. Ve chvíli, kdy jsem mu podávala svůj (již prázdný) talířek, přiskočila jeho nová tchýně a vytrhla mi ho z ruky.  Nesnáší, když někdo po někom jí. Talíř letěl do dřezu, kde se rozbil. 

„Ty seš ale kráva, viď?“ bylo jediný, co mě v tu chvíli napadlo. Pronesla jsem to do ticha tichým hlasem a věděla, že bude ticho nejmíň tři roky. Nějak ani nepomohlo, že vzala čistej talířek a naložila synovi novou porci a o hodinu dál mi nabídla kafe.
„Já ti už ani nemám hlad,“ usmál se syn a šel hledat svojí nevěstu.
„Jestli budeš jako máma, zabiju tě,“ zašeptal jí do ouška.


 
A už tu byly svatební dary. Sud piva od bratra, druhý od Pepy. Podezřívám je, že jeden vypili oni dva, protože v pět odpoledne, byl první sud prázdnej a oni na šrot.  Z posledních sil druhý sud naložil do auta a šmitec. Prej tu je ještě lahvový.
Nevěsta opět ztuhla, ale nehnula brvou. Pepa posilněnej černou horou začal pouštět jede jede mašinka a zpívat jak se jí kouří z komínka. Po hodině se nevěsta odhodlala a požádala o změnu repertoáru.
„Žádná změna, chtěla jsi, abych pouštěl hudbu, chtěla,“  ty dá, ty dááá.


Ženich vybral nejsilnějšího svatebčana. Ten vypnul dechovku, trošku načechral Pepovi havajskou košili a byl klid.

 

O dvě ulice dál se konal hospodskej volejbal. Můj bratr si „konečně“ přezul boty, strčil do podpaždí dvě flašky rumu, do rukou dva tácy s řízky a šel si zahrát. Takhle to udělal třikrát. Měl štěstí, že já tam v tu dobu nebyla, hlídala jsem vnoučátka. Na druhou stranu je to dobře, protože náladu si mladí vzít stejně nedali, mávli nad tím rukou. Ale k dobru mohu bratrovi přičíst, že vesničani byli svatbou unešeni a náležitě to roztroubili i do okolních vesnic. To tu prý ještě nebylo, aby se po vesnici rozdávaly řízky a rum.


 
A přesto to byla krásná svatba. Ti tři prostě neměli dost patron, aby těm dvěma zkazili jejich den. Nejspíš to nemohl můj bratr rozdýchat, protože v pondělí, již střízlivý, vběhl do jejich domu s tím, že dokud se neomluví, tak k nim nepáchnou. Lucinka už neztuhla, jen se novomanželsky usmála a poslala ho do řiti.
 

Od 18.8. je v Měcholupech lepší vzduch a líp se tam prý i spí. Není nad to vyvětrat zatuchlý peřiny a konečně říct jednou „dost“.  Jen hlídám častěji vnuky, když druhá babička nefunguje.
Aloha. 

 


22 názorů

agáta5
02. 10. 2018
Dát tip

vyzkoušej, je to jednoduché a fakt dobré, jsou hned snědené :)


Marcela.K.
02. 10. 2018
Dát tip

Dík za recept ;-) to vyzkouším.

 


agáta5
02. 10. 2018
Dát tip

a to jsem, Přemku, čtenáře šetřila :))


lastgasp
02. 10. 2018
Dát tip

Krásné Čapkovské povídání.


agáta5
02. 10. 2018
Dát tip

balkánské kytičky - balkán,hladká mouka, omega - všechno ve stejné váze, dělám to podle balkánu, kolik ho mám... propracovat těsto, nechat chvíli v lednici a stejně jako u lineckého - rozválet, vykrajovat kytky, pomazat vejcem a posypat buď slunečnicovými semínky nebo sezamovými... a do zlatova upéct .. mňam

jj, kleplo by jí.. teď mají tichou domácnost a je jim blaze.. po těch letech buzerace si klid zaslouží.. :)))  je to mazec, mít někoho takovýho v rodině, co by jen poroučel

díky Marcelo, že čteš :) mám radost


Marcela.K.
01. 10. 2018
Dát tip

Jo...já si občas na synův dám ovocný knedlíky, on nevylizuje máslo :-))) by bábu kleplo, co? 


Marcela.K.
01. 10. 2018
Dát tip

cos to pekla?

se musím informovat...se mi týden před vaší svatbou zasnoubila dcera ;-)

 

Jinak co dodat? Se po...kvůli talířku :-) chudák druhá babička ;-)))


agáta5
25. 09. 2018
Dát tip

a to vidíš jen asi třetinu :))


Aloha...týjo, úplně to vidím...:o)


agáta5
24. 09. 2018
Dát tip

jaj, tak to máte taky zážitky :)

mladí jsou spolu už dvanáct let a mají dva syny, takže to bylo jen kvůli formalitám, co kdyby, mají nový barák a dvě děti, tak kdyby se nedej bože něco stalo, aby byla Lucka v klidu. Mají to srovnané, ale jsou taky slušní a to hodně, teprve svatba - na kterou se připravovali pomal rok, jim otevřela oči a konečně už se nedali... a jsem za to moc ráda.. Lucka ještě pořád nemůže mámu a bráchu ani vidět, vždycky se jí to všechno vrátí... chuděra malá.. ještě že mají mně.. o víkend jsme všichni i s jejich kamarádama slavili třicátniny syna u mě... bylo to prima, jsou to krásní a hodní mladí lidé ... strašně ráda s nimi vždycky posedím... tak

 

s alkoholikem nikdy... můj syn nepije ani nekouří... ta Lucí se má :)


8hanka
24. 09. 2018
Dát tip

Ty si to chcela, pár slovami to neviem:)

sestra si dva dni po promóciách brala človeka, z ktorého sme boli všetci až na ňu zhrození...alkoholik, fluktuant, ale ona ho milovala a on sa pri nej zmení, opakujem, vysokoškolsky vzdelaná osoba:) Keďže ona ešte nepracovala a on viac nepracoval ako pracoval, na svadbu nemali, ale jeho matka chcela veľkú svadbu, lebo má len jedného syna(a tri dcéry)...nechápem,prečo naši ustúpili, všetko zariadili, nakúpili, zaplatili...ženích s matkou mali zabezpečiť len autobus s ich svadobčanmi, pre nevestu prišli takmer o hodinu neskôr, na výbore na nich počkali, škoda...

svadobné dary boli len od našej rodiny, zákusky na výslužku tiež, mali sme ich v špeciálnej miestnosti, aby sa nepokazili, načapala som tam sestrinu svokru(tchýni), ako si štedro nakladala do krabíc pre seba a svoju rodinu, to už som vypenila, naložila som jej, som prchká povaha, vykričala som,  či sa nehanbí, nič nekúpili, nič nezaplatili, nič nepriniesli, o nič sa nepostarali, ale najradšej by všetko odniesli ...nezahanbila sa, veru nie, bola urazená, čo si taká  22 ročná sopľanda dovolila a na dôvažok ju z miestnosti vyhodila, zamkla a kľúč som si vzala k sebe...potom som videla, že si balila aspoň šalát, rezne, to, čo bolo na stoloch...veľmi príjemná pani...

manželstvo bolo od začiatku predurčené na "úspech"...trvalo 7 rokov, plných hádok, alkoholických výčinov, veru, rozprávka sa nekonala, nezmenil sa kvôli nej...


agáta5
24. 09. 2018
Dát tip

Hani, mohla bys aspoň kousínek, abych taky věděla, že nejen u nás :)) poděl se :)

jsem nedojedená, zítra budou řízky


8hanka
24. 09. 2018
Dát tip

no toto je počítaníčko , mňam, až na tie řízky, ku mne sa nedostal ani jeden, kým se mi neomluvíš, nepáchnu k Vám:)

Pripomenulo mi to svadbu mojej sestry, ale to by bol príliš dlhý komentár:)

*****


agáta5
24. 09. 2018
Dát tip

... a já jsem černá kronika, píšu hůř jak jouza :)))


agáta5
24. 09. 2018
Dát tip

joufs otsbé - jouda opraví ... jsem si musela na tu klávesnici rozsvítit :)))


agáta5
24. 09. 2018
Dát tip

opraveno... já nevím, není táci měkký správně?  nebo táce... sakrblé už jsem dlouho ze školy přece jen...

díky za čtení

kvíčalko... jj, fakt, ale jen třetina toho všeho, protože to ani nedokážu napsat... :(  ale mladí jsou super!


MKbaby
24. 09. 2018
Dát tip
Žůžovní počtení, svatba to tedy musela být jako řemen :-D Jen ty "táci" a "rozdávali"... ale to jsou jistě jen překlepy ;-)

Gora
24. 09. 2018
Dát tip

To by chtělo foto - havajská svatba v Čechách...

tchýně je přepečlivá...

tak už máš hochy "pod kloboukem":-)


slunce seno :)skvelé povídání,agátko * 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru