Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obhajoba slepic

16. 11. 2018
8
13
1472
Autor
bixley

Řada zvířat dnes figuruje v nadávkách, slepice nevyjímaje. Chce-li muž ženu ponížit, řekne o ní, že je slepice. Vychází se tedy z toho, že slepice je hloupý tvor.

Naši předkové ovšem měli ke zvířatům úplně jiný vztah. Slovo vůl nebo volek mělo pozitivní konotace, protože to bylo zvíře, které lidem pomáhalo na poli. Stejně si naši hospodáři v minulých staletích všímali i slepic. A rozhodně neupřednostňovali to, že jsou hloupé. 

Základ tohoto slova nás totiž vede přímo k přídavnému jménu slepý. Že by opravdu slepice byly slepé? Jak se dovíme v přírodopisném popisu, nikoli. Vidí barevně jako my, dokonce na rozdíl od nás jejich oko zachycuje ultrafialové záření, takže líp najdou semena, zrní a další plody ležící na zemi. Díky tomu taky dovedou rozeznat, které jejich kuřátko je zdravé a které ne. Ale horší je to večer, když nastane šero. 

A toho si právě všimli naši předkové. Drůbež začala večer mžourat a přestala se orientovat. Tak je nazvali slepými tvory. A protože tito tvorové večer neviděli, tak šli už za šera spát. Od tohoto jejich zvyku máme další úsloví:

chodit spát se slepicemi. 


13 názorů

bixley
29. 12. 2018
Dát tip

:-)


srozumeni
29. 12. 2018
Dát tip
Zajímavé a poučné. Jak jsem stará... stále se dovídám něco nového....***

bixley
17. 11. 2018
Dát tip

Goro, tušila jsem, že tě to potěší, vím, že mášk slípkám kladný vztah. :-)

Díky, Revírníku.


revírník
17. 11. 2018
Dát tip

Pěkněs nám to vysvětlila.


Gora
16. 11. 2018
Dát tip

Můj komentář "odbornice na slípky" někam zmizel :-(

Tak jen že to máš vtipné a potěšilas mne, ráda se slepicemi zabývám /ne na talíři/, nejraději mám kuřátka, dobře se dají ochočit...v současnosti s napětím sleduji, z kolika ze 7 malých budou kohoutci a kolik bude slepiček, no - tři kohoutci už jsou jistí...


bixley
16. 11. 2018
Dát tip

Není zač. :-)


Dagmaram
16. 11. 2018
Dát tip
To mě zaujalo. Běžela jsem na gůgl a fakt. Slepice je od slova slepý,protože za šera špatně vidí... Díky za vzdělávací kurz :-)

bixley
16. 11. 2018
Dát tip

No teda, slepičku,co dává pařátku, jsem ještě neviděla... Díky.


Lerak12
16. 11. 2018
Dát tip

Jako "obhájkyně, to máš podložený fakty. Já Ti dám taky za pravdu. Kdysi - už dávno, jsem viděl u jednoho hajného na dvorku a na vlastní oči. Hajný se jmenoval Husa a měl oblíbenou slepičku Kdačku. Řekl k ní "dej pařátku" a ona mu ji vložila do dlaně! Byla i mazaná.  Na čas vždy vyhlížela "kamarádku" pošťačku a kdákala v ústrety, aby dostala pravidelný dárek hrstičky ovesných vloček. Klidně bych byl i kohoutem. Tolik "holek" okolo.

Pěkný zastavení, Bixí. 


bixley
16. 11. 2018
Dát tip

Díky, Evži. Povídku si ráda přečtu. :-)


O slepicích jsem napsala povídku, mohla by se ti líbit. Máme ve výběhu slepičky už 40 let. Jsou milé a dobře vědí, kdo je má rád. Děti je krmi díry v plotě a mají je jako atrakci. My jim říkáme holky. A blbé rozhodně nejsou. Pokaždé, když přijdou nové, musíme si na sebe zvykat, ale je to pak zase pěkné.


bixley
16. 11. 2018
Dát tip

Kočkodane, díky za zvířecí komentík.


Kočkodan
16. 11. 2018
Dát tip
"Drůbež začala večer mžourat a přestala se orientovat." Někteří naši spoluobčané se v pohostinských zařízeních a po jejich opuštění chovají jako drůbež. (nebo jako prasata) Mimochodem - já se slepicemi spát nechodím. ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru