Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Býti filozofem

20. 04. 2002
6
1
1616
Autor
Mikimys

BÝTI FILOZOFEM

Jistě mi dáte za pravdu, že filozofie je věda hodná intelektuálů. Filozofa si představujeme jako sečtělého postaršího pána v obleku, s brýlemi na nose a se svazky tlustých moudrých knih v podpaží. Tento muž sedá rád v koutku s doutníčkem a kafíčkem, na terasách kaváren a s jemu podobnými podivuje se nad krásami denního shonu (za což jím spěchající lidé opovrhují) a ptá se po nepopsatelném (za což ho všichni mají za bláznivého staříka)- Tak nějak asi žijí filozofové v našich antifilozofických představách.

Nejen tito pánové, ale i my můžeme být filozofy; troufám si dokonce tvrdit, že každý z nás, ty i já, jsme filozofy byli. Ale to bych předbíhala. Kdo to vlastně je doopravdy filozof (pomineme-li jeho zevnějšek, zvyky a reputaci)? Je to člověk, který se umí divit a ptát se po smyslu věcí kolem něj. Vše, co vidí a slyší je něco fascinujícího, něco, co ho nenechává v klidu, a tak to filozofovi nedá a ptá se sám sebe, odkud se to vzalo, proč to tu je apod.

Že ti takový filozof připomíná dítě? Ale jistě. Malé děti jsou nejlepší filozůfkové a filozofindy - byli jsme jimi i my. I ty i já. Kolikrát maminky obrací oči sloup, když jejich ratolest v přeplněném autobuse vyzvídá, jakto, že to jede? Proč jedeme pomaleji než to modré auto? Mami a proč je dneska tak ošklivě? Mami, kde se bere déšť? Asi nikdy, od toho jsou to maminky, aby se na své milé dítko usmály a ukojily jeho zvědavost. Zoufale tedy hledají odpovědi; oddechnou si, až když vystoupí z autobusu. Pro jistotu koupí své dceři či synovi zmrzlinu, aby se ujistily, že budou zticha. Ale oni ne: Proč je tak studená? atd.... Ale vždyť to je právě ono!!! To jsou ale filozofové. Postupně se ale jejich smysl pro divení a tázání se ztrácí a pak úplně přestanou mít chuť něco se dozvědět. Převezmou odpověď, která je dostatečná pro většinu lidí: Prostě to tak je.

Milí páni rodičové, neodbývejte tedy své děti touto větou a nekupujte jim příliš mnoho zmrzlin, snažte se spíše ukojit zvědavost svých potomků. Jak si myslíte, že jste se dozvěděli vy, proč musíte ráno vstávat a večer spát, proč je měsíc kulatý a je vidět jenom v noci, kde bydlí prezident, proč má slon chobot a vy ne, proč je země kulatá atd. ………


1 názor

selviskhed
10. 09. 2007
Dát tip
"Filosofie", to je vlastně takové silné slovo. A ti "filozůfkové a filozofindy" :-X A nakonec- nejsou to básníci a ne filosofové o kom píšeš?

Mikimys
21. 06. 2004
Dát tip
To je zajímavý.každopádně, je to důležitý asi pro většinu vědců, nejenom filozofy. Já sice můžu mluvit jen za sociology, kteří se při zkoumání musí oprostit od svého pohledu na svět, ale podle mě i jiní (třeba i fyzici), aby něco nového vymysleli, tak se musí vymknout tomu soudobému vědění, které má pocit, že už vynalezlo vše, co je třeba...

Simona
10. 03. 2004
Dát tip
Zajímavé;o)*t

Babetka
19. 04. 2003
Dát tip
Rádo se stalo, však víš!! :-))

Mikimys
08. 03. 2003
Dát tip
V tom případě, já jsem debílek. Tuplovanej:-)))) Však mě znáš:-)

Babetka
08. 03. 2003
Dát tip
Mikimys: Nojo, ale nemusela ses k tomu tak veřejně přiznávat. :-)) Chtěla jsem ti zachránit reputaci a ty to takhle zmrvíš!:-)) Příště se už nesnažím... :-))

Mikimys
08. 03. 2003
Dát tip
Dík za snahu

Babetka
07. 03. 2003
Dát tip
Souhlasím se Sinneralem! Některým lidem prostě nestačí, aby řekli, že se jim něco nelíbí, či to není podle jejich vkusu, ale hned si musí léčit své komplexy hnusným haněním autorovy duše!! No jo, Mikimyško, na světě musí být nějací debílci, aby si ostatní lidi mohli víc vážit nás - filozofů, intelektuálů a snílků...:-) Rozhodně tip!

Mikimys
08. 11. 2002
Dát tip
Protože to nikoho v dnešním světě nebaví, zamýšlet se nad čímkoliv.

horák
30. 04. 2002
Dát tip
Asi budeš ještě mlaďounká, takže mi to připadá trochu dětinské, ale jelikož ještě nejsem uplně stařounký, dám ti típek, protože je to napsané slušně.

Mikimys
30. 04. 2002
Dát tip
Dík moc....no dětinská jsem a mladá zatím docela taky:-)))

Čolito
28. 04. 2002
Dát tip
tohle je fajn.....:-)

Sidonius
25. 04. 2002
Dát tip
Radost: Chaire! Jsem rád, že se tu našel kvalifikovaný řečtinář. Zdá se mi však, že jsi také nehorázný zofista... Filozofie je v češtině slovo zavedené a to, že se na gymnáziích doposud vykládá jeho etymologie na tom dost málo změní. Vyslovujeme-li toto slovo jako "filozofie", byl by nesmysl lpět na starém psaní se "s". Jak by se vám líbilo, kdyby výše uvedený článek byl nadepsaný jako "feuilleton"?

Mikimys
25. 04. 2002
Dát tip
Vůbec by mi to nevadilo:-))

Mikimys
23. 04. 2002
Dát tip
filosofie = filozofie... furt je to o tom samým.

Radost
22. 04. 2002
Dát tip
víte co znamená slovo filozofie? zofos - řecky temný, mrákotný, mlhavý... tedy rozhodně ne moudrost ve smyslu sofia filozofie - milovat mlhavost... s filosofií to tedy má pramálo společného... člověk by měl vědět co znamená cizí slovo, když už ho používá! a ten text není nic moc

houmles
22. 04. 2002
Dát tip
radost uz par let je dle pravidel cestiny povoleny komunizmus atd.. a ver ze i psano se Z se stale jedna o ten samej termin. Zrovna tak u filoZofie. Text ovsem stoji za hovno, v tom mas recht.

Radost
22. 04. 2002
Dát tip
jo, pravidla dovolují spoustu věcí, který dělat nemusím, protože se mi nelíbí... zvlášť když mají takové konotace... to slovo se mi prostě nelíbí a když ho někde vidím, vstávají mi vlasy na hlavě alespoň že se shodneme na kvalitě toho textu R.

Radost
22. 04. 2002
Dát tip
jo, pravidla dovolují spoustu věcí, který dělat nemusím, protože se mi nelíbí... zvlášť když mají takové konotace... to slovo se mi prostě nelíbí a když ho někde vidím, vstávají mi vlasy na hlavě alespoň že se shodneme na kvalitě toho textu R.

Terry
20. 04. 2002
Dát tip
To je fakt docela zajímavý a řekla bych že i pravdivý !*

houmles
20. 04. 2002
Dát tip
ale ja furt nevim proc ma slon chobot a ja ne :-( JA HO KURVA CHCI.

Sidonius
20. 04. 2002
Dát tip
Myšlénka je to otřepaná a podaná nikterak originálně. Na fejeton je to celé až moc ukecané, na zamyšlení či dokonce essay je tu moc málo úvah. Tento žánr se zkrátka nepěstuje... Snad jenom jako školní sloh.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru