Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po Ránu

21. 04. 2002
5
0
1506
Autor
B3

za každý ohlas budu vděčný.. dík*

PO RÁNU

 

Byla jsem ženou novým souborem na počátku věků. Rozkázal mi muž, abych už nikdy nevzplála v plameni pokušení. Nebo pokušením pouze neovládala přízraky jeho noci, kterou na mě denně vrhal. Byl jsem mužem usínajícím v touze po své ženě. Křičel jsem. Usínal po každém polibku na tvář polštáře. Pochodoval jsem stokou, kde každá krysa nesla hrdě jméno přítel.

 

Osahávám nitě tramvaje a modlím se, aby nejel revizor. Myslím na tu ženu, která hýbe podstatou mého fungování. Myslím na to tělo, které prozírá mým okem, lehce matným. Nevěř těm nahoře. Jsi světlem, co konvertovalo v tmu. Poslouchej saxofon, kterak pláče. Zvony a vítr burácející v městském idustriálu. Promítni si včerejšek a uvědom dnešek. Hledáš, co je spojuje, a kde se to protíná? To zmizelo, aby se skutečnost stala jen jakousi fantastickou představou čiré hmoty.

 

Psával jsi automaticky a hledal myšlenku. Teď, když jsou myšlenky jen přítěží, hledáš prázdnotu. Nějaké nic, na kterém bys mohl stát, z něhož bys mohl vyrůstat. Škrábu se v krku rampouchem a vyrývám do patra ornamenty. Výtahem se mi stává jakákoli představa o štěstí. Stojím v patře a plivu na lidi. Miluji lidstvo a nemám rád lidi, prý.. a to mi srdce tepe na dlani (byl bych jej prodal v masně, ale toužili po kvalitě).

 

Tak dlouho se domníval, že je blízko pravdě. Nakonec zjistil, že procitnutí probíhá v jádru, které nezná. Rozbil-li by skelet zřejmě by naposled zalapal po dechu a definitivně zatáhl. Nikdy nevěřil na víru. Přesto víra byla jedinou, která mu byla věrná. Sobec si myslel, že hvězdy jej neovlivní. Moře se vylije z břehů kávovou lžičkou, pokud věří, že lžička je jeho osvobozením.

 

Mhouří oči, přesto nechápe nádheru té kompozice kolem. Ležím na tisících hřebech a jen půl každého mě bodá, abych nikdy neokusil celistvost. Tahle noc je hlasitým nářkem. Tenhle den je ozvěnou včerejší noci, aby se ozvěna stala základem, pro noc další. Odráží se o stěnu a v návalech odeznívá. Můj výraz je deprese, kterou jsem nikdy neokusil. Doutnám v každém popelníku a hniji v každé popelnici. Zlehýnka se stávám zbytkem. Vánek je lehký a má tak čerstvou chuť. Zbožňuji vánek. Těžko jej ucítím u stroje. Stroj si mě pokouší zotročit a je mi to jedno. Mám tolik závislostí, že se klidně nechám omotat dráty. V žilách koluje drahý impuls. Milion bubnů v jedné minutě utichne stačí jedna hlaveň. Vaše pohledy jsou tím, co ji míří na spánek*


Seregil
01. 01. 2003
Dát tip
Jsem zvědav bé trojko... :-)

B3
31. 12. 2002
Dát tip
Seregil.. vždycky člověka potěší, když mu někdo napíše, že vede jinou identitu k přemýšlení. Snažím se malovat obrazy slovem, když mi to barvou otrávili.. Právě ty obrazy otvírají v člověku brány a jako blesk náhle nasvítí temná a snad i světlá místa vědomí, na které se člověk v dennodenním frmolu nedívá. Chystám se napsat něco o "přímkách existance." Budu-li živ.Těším se až si ty myšlenky utřídím.. potom je pošlu na písmák. PF2003

Seregil
24. 12. 2002
Dát tip
Tak B3 už i já se přidám do debaty. Je to úžasný právě tím, jak šíleně je to napsaný. Ich a du forma - mě chvíli rušila, ale konec .. * Shammanne: Vede to k přemýšlení a hodně...

B3
19. 12. 2002
Dát tip
RADOST.. Jsem rád za každého čtenáře.. :o)

Radost
17. 12. 2002
Dát tip
myslím, že stojí za přečtení asi tě budu číst líbí se mi, jak píšeš.*

Shammann
13. 12. 2002
Dát tip
Rozhodně to vede k přemýšlení Seregile?

B3
13. 12. 2002
Dát tip
Shammann.. kdo je Seregil?

B3
13. 12. 2002
Dát tip
Shammann.. kdo je Seregil?

Shammann
13. 12. 2002
Dát tip
Abych to uvedl správně tak já a Seregil a turandot a Semeno a PrizraK a Drownedgod jsme členi klubu Dvojkritik a vždycky si vybereme nějákého méně známého autora a toho podrobíme kritice.

m11
02. 10. 2002
Dát tip
no, mile prekvapen, tipuju.......pěkně temná věc a temný já rád.... t

la_bete
19. 07. 2002
Dát tip
Tohle mě fakticky vzalo.Doopravdy-doopravdy.Nejvíc se mi líbí zmínka o srdci.A potom krysy jež si hrdě říkají přátelé, to je naprosto přesné.Moře a lžička-lžička a moře.Každý může být čím chce a může se stát co chce jen když věří.Víra zhmotňuje.Závislosti jsou zlosti, ale v dnešní době jsme závislí na čemkoliv (hlavně na vzduchu :-)Poslední dvě věty jsou taktéž výborné.Jako celek působí roztroušené úseky velice zajímavě. Jen tak mimochodem:Znáš Borise Viana?Jestli ne, tak si od něj něco každopádně přečti.Radím Ti dobře věř mi. Povídka je absolutně výborná-dát jí tip je málo*******

B3
06. 05. 2002
Dát tip
Pilgrim.. díky. Úplně se červenám. Málokdo si je jistý svým talentem, ale věříme v něj, viď? Těžko by se bez toho psalo.. První věta se těžko chápe, ale skutečně to není, alespoň z mého hlediska, pouze plácnutí.. narážel jsem tím na sexistické (vážně jo) "na počátku bůh stvořil muže, aby se nenudil dal mu ženu.. ta byla souborem vlastností pro muže neosahaných, neznámých a vlastně nových.. " Jenom můj žertík vycházející z čehosi, co jsem kdesi a kdysi četl.. Střídání osob.. jasně, souhlasím, že drhne. Člověk ztrácí koncentraci. Použil jsem to jen jako další nápad, kterak naopak čtenáře donutit k zbystření smyslů. Bohužel ne vždy se záměr vydaří.

pilgrim
06. 05. 2002
Dát tip
aha - tak to už chápu dobře :) neříkám, že se záměr nevydařil... na mě to sice působilo trošku rušivě, ale nejsem Nejvyšší Pan Čtenář, nemusím mít pravdu rozhodně je to dobrá povídka!

pilgrim
05. 05. 2002
Dát tip
Nepochopil jsem první větu (s tím souborem). Dále mi dost drhne to střídání osob (ich-forma, du-forma). Jsou tam velmi silné nápady ("Osahávám nitě tramvaje...", kávová lžička ap.), je to však jako celek trochu nevyrovnané, nekompaktní. Nicméně - jasný talent je zřetelný, piš, máš na to. *

B3
24. 04. 2002
Dát tip
Kandelabr.. úplně souhlasim s tím, že šablona deprese končíčí smrtí je opotřebovaná.. on jak jinak by to mělo končit? Mno, ale tenhle text vůbec není o depresi, ale deprese je opravdu jen výrazem, formou.. zmého pohledu sebeironií, lehkým výsměchem depresivním textům.. já se v té formě neutápím, doufám. Psával jsem tak dřív, a píši tak i dnes.. píšeš, že nevíš jestli ses dostal dál, ale myslíš si to, viď? Hlavně mě, prosím, nenapadej, že netuším, co si myslíš.. netuším, ale ani to nemyslím zle.. hoď ego kousek stranou* Jinak samoška dík za názor* MYš*

Kandelabr
24. 04. 2002
Dát tip
samozřejmě si myslím, že jsem se dostal dál,to bych asi nic nepsal, kdybych si to nemyslel. Na ego kašlu. Je to jenom můj názor. já tam tu sebeironii a lehký výsměch prostě necítím a tak jsem myslel že je to vážně.

Kandelabr
23. 04. 2002
Dát tip
huh...nevím co si o tom mám myslet. Mám pocit že jsem kdysi psal trochu podobně. Nevím jestli jsem se dostal dál, nebo degenroval níž, každopádně s tímhle stylem psaní se už moc neztotožňuju. Prostě máš depresi, tak to vyliješ na papír. Takhle se dá psát pořád, ale ne vždycky to stojí pak za přečtení. Tohle se číst dá, jsou tam dobré nápady. Jenom ta šablona deprese končící smrtí je už trošku opotřebovaná.

Olina
21. 04. 2002
Dát tip
Ještě se vrátím. Zaujalo mě to.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru