Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tagjak

Výběr: Monty_Python, Wopi, hermit, Stanislav_Vašina
29. 04. 2002
12
0
5113
Autor
gd

Jsou jména, o kterých jejich nositel neví. V jeho přítomnosti nikdy nezazněla a bez přispění náhody, alkoholu nebo čísi neobratnosti ani nezaznějí. Také Tagjakovi zůstávala jeho přezdívka utajena, líně se ploužil poloprázdnou letní ulicí a netušil, že za sebou táhne svoje tajné jméno jako oranžovou dětskou Tatrovku. Jen občas zadrhlo kolečkem o hrbol asfaltové záplaty.

  „Héj!“

  Neviditelný provázek se napjal. Tagjak prudce škubnul celým tělem, aby se osvobodil a mohl pokračovat v cestě, ale volající se nenechal jen tak odradit.

  „Héééj!“

  Tagjak zpomalil a naslouchal blížícím se krokům.

  „No tak čau, ne?“ dopadla ruka na jeho rameno. „Volám na tebe a ty děláš, že neslyšíš…“

  Tagjak se otočil a zamžoural do obličeje, který lemovalo oslnivé červencové slunce. Jen podle jemných černých kudrn poznal Martina, kdysi s ním seděl půl roku v jedné kanceláři. Moc se od té doby nezměnil, byl pořád stejně sympatický, pohledný, opálený a vůbec příšerně dokonalý.

  „Promiň,“ omluvil se Tagjak. Zastínil si rukou oči, aby z tváře svého bývalého kolegy rozeznal víc, než jen neurčitý tmavý kruh. „Nevěděl jsem, že to voláš na mě…“

  „V pohodě,“ ukázal Martin svoje perfektní zuby. „Jsem rád, že tě zase vidím, chlape, co je u tebe novýho? Pořád makáš v tom domově důchodců?“

  Tagjak musel uznat, že domov důchodců je poměrně přesná charakteristika úřadu, kde drtivou většinu osazenstva tvořily ženy okolo padesátky.

  „Jo, všechno při starým,“ přikývl, „akorát je to ještě větší babinec, cos vypadnul. Kams to vlastně zmizel?“

  „Udělal jsem se pro sebe… Asi to není taková flákárna jako v kanclu, ale aspoň nemusím poslouchat kecy o dětech. A poslední půlrok se to docela rozjelo, takže prachy taky slušný.“

  „Asi něco s počítačema, co?“ zajímal se Tagjak. „Kolik to tak hodí…?“

  „Docela dost,“ předvedl Martin další oslnivý úsměv.

  „Tak třicet měsíčně…“

  „Hrubýho, předpokládám…“

  „Ne. Čistýho.“

  Aby ses z toho neposral, blbečku.

 

Rozpálený chodník se pod podrážkami sotva pohyboval a trvalo celou věčnost, než se Tagjakovi podařilo pootočit zeměkoulí tak, aby se ocitl před svým domem. Těšil se na chládek domovní chodby, a tak už na rohu hrabal rukou v kapse a hledal klíče.

  Pak však zpozoroval, že naproti jde Bajer. Někdy člověk nepotká známého týdny a někdy jako by se domluvili. To byl ale samozřejmě nesmysl, Martin Bajera nemohl znát, protože s Bajerem se Tagjak znal ještě z vysoké. Bajer tam vytrvale předstíral, že studuje, aby nemusel na vojnu…

  Ale počkat! Nedávno přece Tagjak zaslechl, že studijnímu oddělení konečně došla trpělivost s věčným studentem a Bajera vyhodili. Musí se ho na to určitě zeptat!

  „Čau Bajere!“ zastavil Tagjak známého a pokračoval větou, která dala vzniknout jeho tajnému jménu: „Tak jak se vede? Slyšel jsem, že už tě definitivně vylili z vejšky…“

  „Čaues,“ kývl hlavou Bajer. „Jo, tos slyšel dobře. Už mě to tam nebavilo. Zkoušky, biflování, věčně bez peněz…“

  „A co vojáci? Jak to teďka budeš mít s vojákama?“

  „To je v pohodě,“ lhostejně pokrčil rameny Bajer, „sehnal jsem si doktorku, která mi to za deset litrů napsala, takže mám modrou.“

  Tagjak se raději rychle rozloučil.

 

Doma bylo příjemně. Okna dokořán, na stole džbán se šťávou a v červenavé tekutině se blýskají kostky ledu. Tagjak rychle shodil boty a vzal si z kredence čistou skleničku. Posadil se do křesla a nalil si ze džbánu šťávu, přičemž se snažil, aby do jeho skleničky sklouzlo i pár kostek ledu. Nesklouzla ani jedna.

  „Co je?“ zeptala se Monika, když zaslechla jeho podrážděné zamručení. Malátně se povalovala v pohovce a tiskla si orosenou skleničku ke tváři.

  „Jseš nějakej naštvanej, ne?“

  „A ty se mi divíš?“ vyjel Tagjak na svou vedrem zmoženou přítelkyni. „Celej den na hovno a ty se ptáš, jestli jsem naštvanej?“

  “Co je?“ narovnala se Monika na pohovce. „Co se stalo?“

  Na pracáku mi řekli, že pro mě nic nemaj, podpora mi skončí příští měsíc a konto je úplně vybraný, chystal se Tagjak spustit svou litanii. Ale pak si uvědomil, jak dychtivě jeho přítelkyně naslouchá, a včas se zarazil.

  Takovou radost jí neudělá.


hermit
12. 06. 2002
Dát tip
kyselej :-) bezva t v

Igor
27. 05. 2002
Dát tip
Ta povídka má spád i katarzi, už dlouho jsem nic takovýho nečet. Dala by se klidně publikovat!!!TIP

Honzíkova cesta... znám, znám... "Dědo, a Puňťa je taky družstevní?" "Ne, Puňťa je jenom náš." To byly časy!

gd
20. 05. 2002
Dát tip
:)

...našla jsem na Netu dobrou recenzi...:o))) Bohumil Říha Honzíkova cesta Naprostá nezbytnost pro mladé intelektuály. Když pomineme už automaticky samozřejmou myšlenkovou bohatost, propracovaný děj, konflikty pozitivních a negativních vlivů (viz souboj s vesnickými uličníky), zbude nám základní myšlenka celého díla: Překonávání sexuální frustrace hlavního hrdiny a skrytý význam vyjadřující stejné problémy u autora. K přečtení rozhodně doporučuje Swettr Totální utilita pro intelektuály-juniory. Když eliminujeme už automaticky reálněpositivní ideovou entitu, inteligentní scénář, konflikty positivních a negativních faktorů (viz konfrontace s proletářskými gaunery), je vyselektována identita komplexní literární evoluce: Transfer sexuální frustrace primárního aktéra a alegorie konvexující autorovy problémy a eliminující je ad absurdum. Opus je optimální ke studiu. Columbo Mike Resnick

gd
20. 05. 2002
Dát tip
to potvrzuje mou domněnku, že ať napíšeš jakoukoli kokotinu, vždycky se najde někdo, kdo si na tom bude ujíždět...

gd: To je velmi nosná a fakticky správná myšlenka. :o)

gd
19. 05. 2002
Dát tip
lepší než si hrát se špalíky dřeva... viz honzíkova cesta.

IVANOL
18. 05. 2002
Dát tip
Tak než jsem přečetl tu detailní kritiku, zapoměl jsem, co jsem chtěl kritizovat a už ani vlastně nevim, co jsem četl. Jenom je mi jasné, že jste se všichni v dětství měli jako prasata v žitě, zatimco ja na Žižkově prožíval chudé dětství s dřevěným vagonkem na pískovišti. Takže slovy hrdiny této povídky: "Aby ste se z toho neposrali"

horák
29. 04. 2002
Dát tip
Už nestíhám číst celou diskusi, zase běžím do hodiny, ale snad se nebudu moc opakovat, když dám tip . .teda, snad se budu opakovat, co to kecám, zase.

Majkika
29. 04. 2002
Dát tip
Ahoj gd jsi neuvěřitelnej.Dlouho jsem si nepřečetla nic tak skvělýho,mám povídky moc ráda,ale moc lidí je tu nepíše,ale jak vidím tebe si dám za rámeček. PS:na mě pánové nemáte.Žádný barbíny,nic takovýho.Já mám doma model brouka wolgswagena,otevírací dvířka,odklápěcí sedadla s otevřenou střechou a navíc v krásné modré,která se vyskytuje pouze za letních nocí pod jasnou oblohou,když zapadá slunce.Tak co,čím mě trumfnete?

gd
29. 04. 2002
Dát tip
a co mafiánskéj chevrolet, kterej měl vepředu vysunovací kulomet, vzádu clonu proti kulkám nepřítelskejch gangů a když se zmáčka taková pacička, otevřela se střecha a vylítlo sedadlo i s pasažérem, kterej se naivně pokoušel ohrožovat řidiče? vostrý, ne?

Krel
28. 04. 2002
Dát tip
!!* za povídku a !!* za kritiky :-)))

Deltex
28. 04. 2002
Dát tip
:o)))

Oranžová Tatra, sen mýho dětství!!! A nikdy mi ji nekoupili, bastardi!!! Povídka je samozřejmě - zase, jako obvykle - vydařená a vypečená, inu Libeň a její genius loci. :o) Jak je to v tý Smrti obchodního cestujícího? "Teprve v deseti letech jsem se dozvěděl, že se nejmenuju Hubudrž..." nebo tak nějak. :o) Umíš, no. *

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Chlape, to je třída... * jak hora! Umíš... jen tak dál! Monty: Fňuk... mě taky ne... jenom nějakou hnusnou plechovou mašinku ruské výroby... a taky jsem chtěl autodráhu, vláčky a bagřík... a vono hovno:o))))

Deltex: S autodráhou se na mě taky vykašlali... furt mi vnucovali celuloidový panenky, že prej jsem holčička a tak... a mě to děsně nebavilo... babička říká, že prej jsem panenky vždycky akorát svlíkla a pak je někde vodložila. Autodráhu bych nesvlíkla a oranžovou Tatru taky ne... a voni se mnou takhle to, vyběhli. Ještě že strejda sbíral angličáky a vodebíral Svět motorů, to mě trochu uklidňovalo. :o)

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
No, angličáky jsem taky nikdy neměl... jen umělohmotné, nevzhledné autíčko s nápisem VB:o) Panenky mi naštěstí necpali:o)

Jóó ale já měla Mercedesa na baterky, točilo se takovým kolečkem na krabičce a on jezdil... byl žlutej... tak ten mě bral moc. Autíčko VB jsem neměla, a dobře mi tak, já ty policajtí nějak nemusím. :o)

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
No, jde o to, že já taky ne...:o)

gd
26. 04. 2002
Dát tip
já jsem měl autodráhu, tatrovku a velký lego, chudáci :) ď za reakce...

Blahoslaveni chudí Duchem, milý gd... tedy Duchem svatým, ne jak si všichni myslej, že "chidý duchem", to je renonc... Jsi asi z odporně bohatý rodiny, co, přiznej se, snobe! :o) Autodráhu! Tatrovku! A velký LEGO!!!

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
FUJ, HNUS:o)))))

gd
26. 04. 2002
Dát tip
pocházím z prosté, nezámožné rodiny... otec dělník ale strávil dva roky na montáži v severní africe, za což byl velkoryse placen tvrdou měnou, tj. bony. nebylo to lehké, odloučit se na tak dlouho od rodiny, ale co by neudělal pro rozzářený pohled dětských očí! lego bylo totálně výborný, protože to nebyla taková za blbá škatulka, co si z ní postavíš osm ne moc odlišných variant jednoho autíčka, ale ohromná škatule nadupaná stovkama různejch kousků, podložkama, človíčkama, okýnkama, dveřma a vším možným. žádnej návod, žádný obrázky - tady to máš a jeď si. dokázal jsem se s tím neuvěřitelně vyblbnout, můj nejlepší kousek bylo letadlo se skoro půlmetrovým rozpětím, který silně připomínalo ruský speciály na přepravu vojenský techniky. mělo vzádu odklápěcí dveře a dovnitř se vešlo šest malejch angličáků. ty jsem měl totiž taky!!! chachá. když už se chlubíme těma hračkama, kamarád mi vyprávěl, jak měl naprosto totálně dokonalý šlapací autíčko. bylo fakt parádní, takže ho nechtěl nikomu pučovat a děcka nakonec naběhly a začaly mu do toho bouchat. děsně na ně začal řvát, nakopal jim všem prdel a pak od těch opěšalejch ubožáků rychle odjel. a tenhle kámoš je/byl punker!!! jéžiš to je písmen....

gd
26. 04. 2002
Dát tip
a ještě avi deltexovi, aby si mohl přečíst, že mé bohatsví bylo vykoupeno (sice ne mou, ale přesto) tvrdou prací.

gd
26. 04. 2002
Dát tip
a vláčky jsem měl taky!!!!

gd
26. 04. 2002
Dát tip
a psa!!!

Á tak takhle ty na nás. No dobře. Můj děda byl plukovník a dostal vod armády zájezd do tý komunistický Koreje. Teda do severní. A vzal s sebou moji matku, protože babičce se nechtělo. Matce taky ne, protože jí tatík (můj děd) pořád pronásledoval obscénníma návrhama, ale zas chtěla vidět rodnej domek Kim-Ir-Sena, tak jela. No a když se vrátila, tak mi přivezla umělohmotný mouchy na špagátě, měly tykadla z pružinek a při jízdě se jim točily křídla. Byly hustý opravdu dost. Jenom škoda, že mi tehdy bylo už šest a ze všeho nejradši jsem četla Svět techniky a Svět motorů a nějaký blbý mouchy mě nebraly. Ale nikdo jinej je neměl! Dneska by mě braly, chodila bych s nima po venku, ale už jsou dávno v háji. Tak aby sis nemyslel, gd, že my děti bez otců, z neúplnejch rodin, vychovávaný laskavými, byť pošahanými prarodiči, jsme nějaká verbež nemytá!!!

...vaše vytahování se s hračkama jsem bohužel přečet celý Zahanbuješ mne, Stanislave. Ale jsem pamětna toho, co jsem ti slíbila, sedím v klidu a na zeď jen smutně koukám.

Helča
26. 04. 2002
Dát tip
Monty nic si z toho nedělej, já měla tučnáka, který se batolil, mával křidélky-ploutvičkama, blikal očima a klapal zobákem. Byl z Ruska, jmenoval se Pingvin. Štvalo mě, že nemá zpátečku jako ovládací autíčka, vlastně byl vůce neovladatelnej, šel jen vypnout-zapnout. Povídka je super*

Helčo, nevychloubej se hračkama, nebo tě strčí do pytle strašidlo Bururum (to si na mě prej vymejšleli v dětství, naštěstí si to už nepamatuju, ale bralo do pytle děti, co žvejkaj dudlíky a asi taky se chluběj hračkama). ... batolil se... mával křidélky-ploutvičkama.... blikal očima... klapal zobákem... fakt, jo??? kalais: DVĚ Tatrovky!!! No páni!

Helča
26. 04. 2002
Dát tip
Fakt...nežmu došla baterka ... a nešla sehnat...prostě nybyly ploché baterky... A nechlub se strašidlama!

gd
26. 04. 2002
Dát tip
dvě tatrovky, savétskyj pingvin... to je krutý... budu muset vytáhnout svůj poslední trumf: dvacet metrů céček, všechny tvary a barvy a některý dokonce svítily ve tmě!!!! to je pohled na ty vaše protažený ksichtejčky! chachá!!! čumíš stanislave, jaký jsem měl materiálně zabezpečený dětství, co? nějaký duchovno...

Helča: Měla jsi rozmlátit kladivem monočlánek!!! kalais: V oranžový se sklápěčkou??? Stanislav Vašina: Protože je kradl ten tvůj spolužák! Moje spolužačka Machi zase kradla Tatranky!!! gd: Pchá, to nic není, moje matka si z toho chtěla dělat závěs a tak jsme jich měli možná ještě víc než 20 metrů, a svítící taky, akorát že mě to nějak nebralo...

A já jsem si udělala z moduritu rakev pro takový ty malý umělohmotný panenky! Šla blbě zavírat, musela jsem jí omotávat gumičkou, ale měla jsem do ní ušitý i malý saténový polštářky!!!!

NOVINKA: Zatím neznámý střelec dnes vtrhl do Gutenbergova gymnázia v Erfurtu ve východoněmecké spolkové zemi Durynsku a začal bezhlavě pálit na učitele. Při následné přestřelce s policií byli podle místní rozhlasové stranice MDR zabiti možná až tři lidé - jeden učitel, jeden žák a jeden policista. Policie zatím tuto informaci nepotvrdila. Střelec se údajně zabarikádoval v sekretariátu školy a zadržuje několik rukojmích. Policie školu obklíčila a její zvláštní komando se podle rozhlasu chystá na školu zaútočit. O střelci prý nejdříve informovali někteří žáci telefonicky své rodiče, kteří přivolali policii. V nedalekém sídle Spolkového pracovního soudu bylo zřízeno informační a poradenské středisko pro rodiče, hlásí MDR. Durynský zemský sněm přerušil po zprávách o střelbě jednání. Podle prvních informací durynského ministerstva vnitra, které citovala televizní stanice N-TV, byl zabit nejméně jeden učitel a několik dalších zraněno, ale žáci vyvázli bez úhony.

kalais: Jsem tlustá a velká.

Wopi
26. 04. 2002
Dát tip
Hustý. Hlavně ta Tatra, ta jede.

Wopi
26. 04. 2002
Dát tip
To jsem psal, když tam ještě nebyl ten obrázek. TEĎ JE TO JEŠTĚ HUSTĚJŠÍ.

gd
26. 04. 2002
Dát tip
dobrá, céčka sbíral kdekdo, ale co matematicko-fyzikální tabulky? během jedinýho ročníku se mi podařilo nakrást spolužákům petnáctery tabulky, protože jsem si svoje vždycky zapomněl doma a musel jsem si bez vědomí majitele půjčit jiný. moje sbírka byla po školníkově největší na škole a všechny kousky jako nový. mont, nenech se urážetod kalais!!!

Wopi
26. 04. 2002
Dát tip
Monty, žes něco neřekla, když jste u nás byli. Máme hezkou oranžovou Tatru ve sklepě...

gd, jsi dobrej lupič tabulek. To se musí nechat. Ale stejně největší tvrďák byl Míra Mára od nás, ten ukrad ze záchodku záchod... mísu... vlastně jí neukrad, on jí rozbil - s Loskotou - a museli koupit novej... ale ten starej si mohli nechat!!! Patnáctery tabulky jsou fajn, ale Márovo rodiče měli doma školní záchod!

Wopi: Tak jí tam ještě chvíli nechte a až pojedete na tu Standovo chatu, tak mi jí vemte, jestli to teda lze! Budu vám děsně moc zauzlována!!! kalais: Jo, já jsem holt pořádnej kousek.

...nebudeme se tu bavit o podružných věcech, jako je nějaká tělesná hmotnost, na to dbají jenom debilní vypatlané modelky, kozy jedny rachitický, člověk má bejt tučnej, aby mu nebylo zima, kdyby třeba osaměl na kře ledový... a hlavně má bejt veselej a radostnej, akorát my tlustý to máme blbý, protože někdy, když moc povyskočíme, tak se ocitneme po kolena u sousedů pod náma...

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
No... mam jedno konstatování... ach jo, vy jste hovada:o))) Já jsem byl chudé, leč dítě morálně nezkažené hračkama a ostatníma kravinama. Teď jsem děsná svině:o) a jsem na to hrdej. Jsem línej, nemakam a hraček po světě chodí dost...:oD))) Maj obvykle dvě nohy atakdále... kecam:o)

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Monty... kuš... já rád holky rachitický:o))))!

Wopi
26. 04. 2002
Dát tip
já rád holky voplácaný!!

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Já jsem totiž asi úchyl...:o) Já fakt nejraději ty úplně hubený... takže se tu setkávaj samý extrémy:o)

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Kalais... já nepotěšim... sem svině:o) a pořád radši hubený:o)

Deltex: Někdo vdolky, jinej rachitický holky, aneb každému, co jeho jest. Stanislave... ale já s ní budu jezdit strašně opatrně... a pořídím si na to takovou tu ochrannou přílbu, aby na mě něco nespadlo při vyklápění nákladu... a budu s ní jezdit jenom na chalupě nebo na chatě, teda jestli mi to dovolíš... a nebudu zlobit! Budu si hrát, a kdo si hraje, nezlobí!!! Wopi: Máš recht, na takový vyzáblině není kam šáhnout a člověk si vodře ruce vo kostě!

gd
26. 04. 2002
Dát tip
však jsou rachitický... slyšíš, jak rachtaj hrnečky, když projdou okolo... :) teďka jsem si vzpomněl, že mám pod postelí strčenou liazku, dělala se pozdějc než ty oranžový tatry, ale je taky fajn. na silvestra jsme na ní sjížděli plzeňskou ulici od klamovky na anděla a jela jako ďábel.

Helejte, víte co? Mě je úplně buřt, jestli máte metrák nebo deset deka, hlavně že jste veselí. Jéžiš to je kravina... A ze všeho nejvíc ujíždím na řidičích autobusu, co maj vřídek na krku a ve svým stroji udržujou pořádek.

gd
26. 04. 2002
Dát tip
a to kdybys ji viděl, stanislave - žádná oranžová: auto béžový a korba fialová!!! když se na ní díváš trochu dýl, tak se cejtíš trochu omámenej a slyšíš tajemnej hlas v hlavě, kterej po tobě chce, abys rozflákal spoustu pivních sklenic a šlapal ve střepech.

Stando... vsaď se že jo... ale budeš mi pak nosit na pětku pomeranče?

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Jo, jo... liazka byla novější typ... moc pěkná, ale na kouzlo tatrovky neměla.

V DDR PŘITVRDILI: Při střelbě v Gutenbergově gymnáziu v Erfurtu, hlavním městě východoněmecké spolkové země Durynsko, byli dnes zabiti tři lidé a šest dalších bylo zraněno. Potvrdila to místní policie s tím, že mrtvi jsou dva učitelé a jeden policista. Není zatím jasné, zda jde o jednoho nebo dva pachatele, poslední zprávy se přiklánějí ke dvojici útočníků. Zhruba ve 13:10 SELČ proniklo do školy zvláštní policejní komando, které se pokusí zneškodnit pachatele a osvobodit rukojmí, která údajně pachatelé zadržují.

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
No, jenom netušim, jestli jsme se v kritikách nedastali ouplně jinam?!:o))))

Wopi
26. 04. 2002
Dát tip
To je z toho, že tam nemaj Tatry a Liazky.

Deltex
26. 04. 2002
Dát tip
Sem mimo a musím jít makat... zatim se mějte a užívejte rozpravy o tatrovkách a podobných entitách:o)

FAKT PŘITVRDILI: (Už s tím končim) Dnešní útok dvou šílenců na gymnázium ve východoněmeckém Erfurtu si vyžádal celkem 18 mrtvých. Oznámila to německá policie. V předchozích zprávách se mluvilo pouze o čtyřech mrtvých, mezi nimiž byl jeden z pachatelů, ale na 20 žáků bylo postrádáno. Panovala domněnka, že jsou někde v budově, možná jako rukojmí.

gd
26. 04. 2002
Dát tip
nééééé, prostě jenom detailně rozebíráme moji povídku... ya okamžik se dostaneme k tomu provázku...

Helča
26. 04. 2002
Dát tip
Monty já bych nejradši teď měla deset deka šunky nebo dvacet ...nebo deset deka nugátu

Divadlo Na provázku? Tak tam jsem taky nebyla. Ale když jsem byla dítě, tak jsem na provázku věšela papírový figurky... ona to vlastně byla režná niť, ale to je vcelku jedno...

Neználek přišel domů a hned začal skládat verše. Celý den chodil po pokoji, koukal do stropu, díval se na podlahu, držel se za bradu a pořád si něco brumlal pod vousy. Konečně byly verše hotové a Neználek řekl: "Poslouchejte, kamarádi, jaké jsem složil verše!" "Podívejme, a o čempak?" zajímali se všichni. "O vás," přiznal se Neználek. "Nejdřív verše o Všeználkovi: Šel Všeználek na procházku, vedl ovci na provázku." "Cože?" začal křičet Všeználek. "Kdyže jsem vedl na procházku ovci?" "Ale to jen tak v těch verších, kvůli rýmu," vysvětlil mu Neználek. "Tak ty si myslíš, že o mně budeš skládat kvůli rýmu kdovíjaké nesmysly?" rozzlobil se Všeználek. "A proč ne," odpověděl Neználek. "Proč bych měl skládat pravdu? Pravda se skládat nemusí, ta je i tak." "Jen se ještě jednou opovaž, uvidíš!" pohrozil mu Všeználek. "Tak říkej dál, co jsi složil o ostatních!" "Teď poslouchejte o Čiperkovi!" řekl Neználek. "Čiperka za malou chviličku spolk z hladu horkou cihličku." "Kamarádi!" volal Čiperka. "Co to o mně složil? Žádnou horkou žehličku jsem přece nespolkl!" "Nekřič," řekl mu Neználek, "to jsem přece řekl jen tak kvůli rýmu, že jsi spolkl horkou cihličku." "Jenže já žádnou cihličku nespolkl! Ani horkou, ani studenou!" křičel Čiperka. "Však taky neříkám, že studenou, tak proč se rozčiluješ?" povídá mu Neználek. "A teď si poslechněte verše o Jaktíkovi: U Jaktíka na židli leží buchta s povidly." Jaktík šel ke své židli, podíval se a povídá: "Nesmysl! Žádná buchta tam není." "Ty zkrátka vůbec nerozumíš básnictví," řekl mu Neználek. "To se přece říká jen tak kvůli rýmu, že leží, ale ve skutečnosti samozřejmě neleží. Ještě jsem složil něco o Pilulkinovi." "Kamarádi!" volal doktor Pilulkin. "Copak se necháme takhle ostouzet? Copak budem klidně poslouchat, jak tu o nás lže?" "Dost!" křičeli všichni. "Nechceme už slyšet ani slovo! To nejsou verše, to jsou urážky!" Jenom Všeználek, Čiperka a Jaktík volali:"Jen ať přednáší! Když přednášel o nás, ať přednáší taky o druhých!" "Nech toho! Nechceme!" křičeli ostatní. "Tak dobře, když nechcete vy, půjdu to povědět sousedům," řekl Neználek. "Cože?" vykřikli človíčkové. "Ještě k sousedům nám půjdeš dělat ostudu? Jen se opovaž! To už radši nechoď domů!" "No dobrá, kamarádi, tak já nikam nepůjdu," souhlasil Neználek. "Jenom se už na mne nezlobte." A tak se Neználek rozhodl, že už nikdy nebude psát verše.

...čímž Nikolaj Nosov hezky vysvětlil mládeži, co je to socialistický realismus. A teď jedna pravdivá báseň o mě. Je pátek odpoledne vážně, na mou věru den se krátí vůčihledně na práci už seru

gd
26. 04. 2002
Dát tip
jdu hledat nějakej provázek, protože tohle už nedávám... jdu se oběsit a ostatním přeju hezkej, slunečnej vejkend... asi pojedu někam na vejlet. oběsit se v lese se mnohem hezčí než doma.

gd: Hezký věs přeji! Strom ti kývá větvemi přátelský je velice. Nožky nemáš na zemi na jedné z nich visíce.

gd
26. 04. 2002
Dát tip
díky moc... pošlu pohled, neviditelnej... viditelnej pouze v případě, že budu vědět kam.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru