Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O politice z jiného úhlu

02. 09. 2019
3
2
434
Autor
supizmus

tématická píseň:

https://www.youtube.com/watch?v=bP6z94HQUSc

Remix kdysi dávno slyšené myšlenky:

 

Sv. Damián de Veuster - otec malomocných. Vítěz ankety o největšího Belgičana v celé historii země, znám i mezi křesťany po světě. Kdo však byl v Belgii ministerským předsedou už dnes ví málokdo.

Sv. Augustin - jeden z největších teologů historie, učitel církve. Kdo byl v jeho době Římským císařem dají na první dobrou patrně jen historici.

Sv. František z Assisi - Dnes asi nejznámější a nejoblíbenější světec i mezi nekřesťany. I cca 800 let po své smrti má následovníky a následovnice po celém světě. Kdo za jeho života vládl v Itálii nám zodpoví patrně pouze tamní historikové.

   A tak zatímco na politiky se snáší dnes a denně hněv, resp. adorování lidem, tak v poměrně krátké době pak jejich jména mizí v zapomnění a onen hněv a naděje se snáší do nových jmen, stran a idejí, které skončí zrovna tak. Ovšem následovat Krista, své naděje vkládat v Něj a svěřovat Jemu i své bolesti dává životu přísliby nejen pro nejbližší volební období, ale až za hranice života, do Věčnosti. Osobně se na základě těchto slov stydím za emoce, s jakými jsem mrhal čas a prožíval výsledky voleb parlamentních i prezidentských. Krom využití možnosti volit a samozřejmého zájmu o dění kolem nás, je mnohem více třeba hledat Království Boží a za ty, kteří na chvíli dostanou kormidla od "království" Zemských se modlit. Zejména aby učinili to nejlepší možné rozhodnutí ve chvíli, kdy jim jejich blízcí a příbuzní půjdou zapalovat svíčku na hrob. A tam jim nepomůže ani kampaň, ani koaliční partner, ani kapříci v obálce... 


2 názory

Safián
05. 09. 2019
Dát tip

Obávám se, že by málokdo věděl alespoň přibližně, kdy oni světci žili. Jsou to jen symboly. Mnozi věřící mají k tomu či onomu úctu (jejich jazykový obrat ), ale zhola nic o nich nevědí. Dnes máme místo patronů třeba Mezinárodní dem revmatismu, M.d. průjmu atd. 


agáta5
03. 09. 2019
Dát tip

budu přemýšlet, kdo by mohl být znám i po staletí z této doby :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru