Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

B 16

12. 10. 2019
2
5
640
Autor
supizmus

   Zrovna čtu rozhovory s Josephem Ratzingerem, ještě coby prefektem Kongregace pro nauku víry. Zároveň v rámci formace čteme encykliky a dokumenty, které vydal coby Benedikt XVI. Vloni před Panamou jsem ještě zhltnul knižní vydání jeho promluv k mladým lidem. No, a když tak má člověk možnost porovnat encykliky všech tří papežů mého života, tedy Jana Pavla II., Benedikta XVI. a Františka, tak je mile překvapen tím, jak plynule jeden na druhého navazují, ale přitom si zachovávají svoji jedinečnost. Nevymezují se vůči svým předchůdcům, ale pokračují v jejich díle a přitom vnáší svého ducha.

   Ze samotných textů Benediktových pak dýchá opravdu hluboká a křišťálově čistá víra navíc ve vzácné kombinaci s neuvěřitelně jasným a neobyčejně pevným a vysokým intelektem. Povrchně by se řeklo, že mezi dvěma charismatickými papeži tento bavorský intelektuál zůstává odstrčený, ale nenechme se zmást. Dost možná, že během svého krátkého pontifikátu udělal pro církev víc než mnozí jiní za dlouhá desetiletí. A opravdu hodně stojí za to se k jeho textům vracet a číst je opakovaně. Neb po Písmu svatém jsou to právě dokumenty nejvyšší církevní autority, které by nás měly povzbudit na cestě víry. 

P.S. Novinář Peter Seewald, který s ním ony rozhovory vedl, byl odpadlým katolíkem. A na základě vedení onoho knižně vydaného dialogu se obrátil a našel cestu zpět k církvi i Trojjedinému. To myslím hovoří samo za sebe.


5 názorů

Slavomir Mily
14. 10. 2019
Dát tip Gora, supizmus

Ja som veľa od neho nečítal, iba nejaké prednášky, spomínané rozhovory a úvod do kresťanstva... No veľmi ma oslovil... Myslím, že je to jeden z najvýznamnejších kresťanských mysliteľov... 


Gora
12. 10. 2019
Dát tip

Díky!


supizmus
12. 10. 2019
Dát tip

Pravda. Tož to zkusím napravit odkazem na onu knihu rozhovorů:

https://www.databazeknih.cz/knihy/joseph-kardinal-ratzinger-benedikt-xvi-krestanstvi-na-prelomu-tisicileti-230934

+ samozřejmě pro věřícího je velmi vhodné si přečíst jeho encykliky, např. "Spes salvi"

 


Gora
12. 10. 2019
Dát tip

Škoda, že jsi neuvedl něco konkrétního z díla, čím tebe p. Ratzinger zaujal nebo název některé knihy... z odkazu se nedovím ...



Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru