Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chcete publikovat svoje verše?

28. 04. 2002
0
0
2296
Autor
Morava

nabídka je určena pro básnířky a básníky moravské národnosti, ev. pro básně jiných autorů, korespondující se zaměřením časopisu

Chcete publikovat svoje verše v časopise Moravanů žijících na Slovensku (jde o dvouměsíčník, vychází ve formátu A4 a v nákladu 1500 výtisků)?

 

Pokud ano, napište mi.

 


Casenka
09. 05. 2002
Dát tip
Šovinismus jako takový je velmi nebezpečná věc, ne zcela dobře jsem se vyjádřila. Myslela jsem asi ono samotné nazvání někým moravským šovinistou jen proto, že neustále propaguje jen a jen moravskou otázku. Nedomnívám se totiž, že by Morava rozšiřoval nenávist mezi Čechy a Moraváky. Mimochodem si myslím, že taková nenávist ani neexistuje. (Vidím, že to bylo opravdu špatně napsáno...)

Casenka
08. 05. 2002
Dát tip
Zřejmě bych neměla příliš zasahovat, vlastně vůbec. Jsem otevřená naslouchat všem stranám a nechávat se ovlivňovat, pakliže ten či onen argument mi bude imponovat. Musím říci, že teprve nyní, co studuji na Moravě, začínám více o tomto kusu území České republiky hlouběji přemýšlet. Snažím se pochopit, co znamená moravské cítění, jestli někam povede a kde je původ veškerého takového smýšlení. O moravštině se dozvídáme například v Radhostu, nemám bližší zápisky, abych byla přesnější, v případě kdykoliv poskytnu. V tomto díle se dočítáme o jakýchsi hádkách, jazykových hádkách českých fiologů 19. století. Stojí to za to přečíst si onu jednu pasáž. Nedomnívám se tedy, že by moravština jako taková nemohla neexistovat, na straně druhé mi ve škole nikdo nepřiznal, že by něco obdobného bylo možné. Proč? Jistě z mnoha důvodů, možná z nedostatečného zájmu o věc, možná z cela jiného důvodu. Nevím. Víceméně tato slova patřila Moravě, ta následující budou patřit všem ostatním: Proč bychom nemohli nahlížet pod pokličku takovým lidem, jako je Morava? Proč bychom se od nich neměli nechat blíže a podrobněji informovat. Mají příležitost nám všechno sdělit? Mají, existují diskuze, semináře, jenže, kdo z vás se tam alespoň jednou přišel podívat a poté zase a zase? Já sama jsem mnoho pořadů nenavštívila, a tak pomlčím, je to má chyba a jsem si toho vědoma. Potom budu věnovat jednu větu Albireovi: Albi, nenávidět lidi kvůli "moravskému šovinismu" je pro mne nepochopitelné! To je jako nanávidět člověka, jenž se bytostně oddal literatuře či jazyku ( třeba českému:-)) Dialog s úsměvem? To by se mi líbilo, hlavně dialog, na něm se dá zbudovat mnoho... Člověk jako já by směl přispívat do Moravského časopisu? Ráda bych se dozvěděla bližší informace, za něž předem děkuji.

Prokletí
08. 05. 2002
Dát tip
Casenko, mír s Tebou ;o)))))))))) Víš, ono je nenávidět a nenávidět ;o) A šovinismus jakýkoli je špatná věc ;o) Myslím, že prostě a jednoduše za mě promlouvá Albiho druhá věta první kritiky z 28.04.02 ;o))))))) S Láskou k Vám všem em m. ;o)))))))

Prokletí
02. 05. 2002
Dát tip
Takže jsi m neodpověděl, no neva. Nezaváděj, prosím, řeč na nějaké politické otázky, o ty nám přeci nejde. K moravštině: nevím, o jakých pramenech mluvíš. Mám za padesátku na rok přístupnou Moravskou zemskou knihovnu tady v Brně, za druhou padesátku přístup do univerzitní knihovny FF i FSS. O přísun pramenů, jimiž argumentuješ nemám nouzi. Problém je jinde. Nikde se nedozvíš o moravštině, leda v nějakém pseudovědeckém článku mnou výše vysvětleného s prominutím blbce ;o)))))))) Nechci se bavit o kvalitě vysokého školství, ale jsi chatřejší než jeho celý systém? Ano? Pak gratuluju!!! ;o)))))))))))) m.

dablik008
02. 05. 2002
Dát tip
ale ale... ;o)) Prokli, ty ses taky bohemista? se tu nejak mnozite na tom Pismakovi ;o))))

Prokletí
02. 05. 2002
Dát tip
nee, já jsem idiot ;o)))))))))))) chechééé m.

Morava
02. 05. 2002
Dát tip
Prokletí: nikdy jsem neřekl, že všechno znám a všemu rozumím. A stejně tak jsem neřekl, že jsi idiot. Řekl jsem jen, že doklady o moravštině existují, a že z Tvých vyjádření vyplývá, že Tě o nich Tvoje alma mater neinformovala. V zásadě se dá říct, že pojem moravština byl na celé Moravě užíván asi do 60./70. let 19. století, v části Moravy asi do 20. let 20. století, resp. snad do současnosti. Pokud budeš procházet knihami, novinami, časopisy i rukopisy z doby před rokem 1870, jistě na některé z dokladů narazíš.

Prokletí
02. 05. 2002
Dát tip
Ano, to možná, ale tyto hypotézy už jsou nepoužívané a vyučují se zcela jiné teorie... prostě teorie před rokem 1870 už dnes nemají takovou váhu jeko onehdá... tehdejší věk byl ovlivněn stálým tlakem rakouské vrchnosti a proto byl jakýkoli sebemenší důkaz české a moravské státnosti zvětšen pod nevědeckou lupou, jen aby se dosáhlo co největšího pronárodního efektu... hm? Přece si nemyslíš, že bohemistika pokročila za nějakých 130 let nazpátek, hm? ;o)))))))))))) Pojďme se usmívat... ;o) Moravština neexistuje, prostě to tak ber... je to jedna verze češtiny, která by ale bez moravských dialektů nebyla komplet, jak už jsem jednou řekl. Já Tě prostě, chlape, nechápu, čeho chceš dosáhnout... ;o))))))))))))))))))))))) m.

Morava
02. 05. 2002
Dát tip
Pojďme se usmívat... ;o) TO JE ONO! Je to lepší než se hodiny dohadovat o tom, jestli je čeština nářečím moravštiny nebo obráceně, protože tam, kde něco není na 100%, je svoboda - i svoboda pro práci a cestu, byť by to byla i kusá kolej :)

Morava
01. 05. 2002
Dát tip
Prokletí: Můžeme mít samosprávnou ulici, dům, ne? Můžeme. A Tvůj nápad se mi líbí. Narozdíl od názoru některých politiků (z ODS?), že nám (lůze?) např. netřeba zaváděti prvky přímé demokracie (referendum, přímá volba prezidenta a starostů), anžto nemají tradici v našem donedávna socialistickém zákonodárství. Nemluvili podobně i komunisté před rokem 1989? Že Tě ve škole neučili o moravštině, je chyba školy, ne moje, a pokud Ti škola neposkytuje po odborné stránce dostatečně kvalitní a objektivní výuku, nezbývá Ti, než si informace opatřit sám. Za nahlížení do archivních pramenů se neplatí. Kromě matrik. Budu rád, když mne poučíš o věcech, které neznám, rád se dozvím něco nového, ale nepoučuj mne o věcech, které neznáš sám. Wopi: Národnost, místo narození nebo bydliště ve Tvé představě lidi jenom rozdělují. Nezapomněl jsi ale na to, že to, co jedny rozděluje, může druhé spojovat? Znaménko - není jediné na světě. Existuje i znaménko + a mělo by se používat. Málokterá mince má jenom jednu stranu. Zaměření časopisu? Viděl bych to asi tak, že časopis Trnky - brnky není ideálním prostorem pro publikování článků o šlechtění jabloní. Doufám, že kvůli tomu nebudeme podezřívat některé naše humoristy z diskriminace zahrádkářů. Vtip o šlechtění jabloní, bude-li povedený, totiž v Trnkách -brnkách jistě otisknou velmi rádi. Albireo: Kdyby autor z Moravy napsal skvělou báseň o Chebu, měla by být v inzerovaném časopise otištěna. Dovedu si představit i otištění básně Čecha o Čechách nebo Laponce o Laponsku, pokud v ní Moravané najdou něco, co bude např. korespondovat s moravským pocitem, paralelu s vlastní zkušeností, radu, oporu ... A nadto si dovedu v časopise vydávaném lidmi hlásícími se k moravské národnosti na Slovensku nebo jinde představit i báseň Čecha o Praze, ve které jako Moravané nenajdou nic víc než krásu, pokud takových časopisů budou Moravané moci (např. finančně) vydávat víc než např na Slovensku ten jeden jediný. Idril: jsem pro jednotnou Evropu - pestrý kontinent zdravě sebevědomých, kulturních, přemýšlejících a pracujících lidí. Nejsem pro Evropu hňupů, a to ani v Papouškově smyslu.

Idril
01. 05. 2002
Dát tip
Co to plácáš? To je jako být pro jabka bez červíků. Oni mají také právo žít! Na idealizmi není ve světě prostor. Buď jsi pro evropu nebo proti. Ale být pro evropu bez hňupů je jako kdybys byl pro evroupu ale bez špinavých kanálů.

Wopi
01. 05. 2002
Dát tip
Takže, Moravo, o zaměření časopisu jsme se opět mnoho nedozvěděli, spíše o zaměření Trnky-brnky. Ale mezi řádky lze číst, že jde o časopis nacionalistický, což jsem předpokládal už na samém začátku, kdy někteří nechápali mou reakci. Já totiž jakýkoliv nacismus bytostně nesnáším.

Morava
01. 05. 2002
Dát tip
Wopi: Víš co, někdy se na ten časopis podívej a potom suď. Delší popis je asi zbytečný,.dialog by se dal přetáhnout ad absurdum, kdy už bych ten časopis tady mohl přepisovat celý, od prvního čísla - a ještě k němu psát komentáře, jak co kdo myslel. Časopisy úzce odborné (přírodovědné, technické a pod.) stěží bude někdo považovat za nacionalistické, nicméně pokud bych užil Tvoje měřítko - našel bych v ČR např. nenacionalistický deník? Nejsou nacionalististy voliči dnešních parlamentních stran? Např. ODS - ovšem nacionalisty českými? Stačí si přečíst volební plakáty pro letošní volby - "ODS volí české národní zájmy". Konečně to přiznali! Takže - nejde o to, že nacionalisty jsme skoro všichni, jenže někteří českými (ti to mají povoleno?) a někteří moravskými (ti to mají zakázáno?)? Nacismus také nesnáším. Neužívají ale při hovorech o Moravanech mnozí mluvčí a politici slovník, který by si pro jiné národy nikdy nedovolili použít? Že by měli radost, vidět slova jako Moravan a nacismus pohromadě? Fuj. Tolik českých politiků mluví o moravském nacionalismu (nacio = latinsky národ), a současně popírá, že by moravský národ existoval. Logika poněkud divoká, ne?

Prokletí
30. 04. 2002
Dát tip
Milý Moravo, neber můj příspěvek sem jako útok na Tebe. Jen myslím, že operuješ s věcmi, o kterých nemáš páru ;o)))) Můj vztah k Moravě je následující: Vyrůstal jsem na Hané a mám proto k Moravě veliký vztah, studuju teď v Brně a jsem tu šťastný, Morava je půl mého srdce ;o)))) Jinak ale bydlím v podhůří Orlických hor a narodil jsem se u Plzně, Čechy jsou druhá půlka mého srdce ;o) Jsem student bohemistiky na fildě a staroslověnštinu tu probíráme, je dokonce povinným vstupním předmětem, ze kterého se po prvním ročníku (2. semestru) skládá postupová zkouška dále... No ale abychom se dostali ke gro věci: Tebou citovaná staroslověnština není ani v nejmenším starší verze moravštiny. Nevím, kde jsi přišel na termín "moravština", kdybych já něco takového plácl u zkoušky z dialektologie, nebude se se mnou zkoušející bavit a rovnou mě vyhodí ;o)))) Staroslověnština je základem všech slovanských jazyků, které vznikly jejím nářečním štěpením a při stěhování národů se dostaly od Polabí po Balt i do balkánské oblasti ;o) Moravština neexistuje v žádné učebnici, ani žádný jiný takový jazyk. Existují pouze dialekty moravské oblasti, víš? Moravané pro mne nejsou národem už jen proto, že nemají vlastní jazyk. Ani tak na druhou stranu samostatní Češi nejsou národ, protože jim chybí nářečí Moravy atd. atd. Zbytečný kruh... Navíc se ze staroislověnštiny vyvinula staročeština, jejímž dalším štěpením a vývinem vznikla dnešní obecná čeština i ostatní dialekty v našem státečku ;o) Proč se štěpit, když to nikdo nechce? Československo rozdělilo pár arogantních bláznů, aby si mohli plácat po ramenou, roztháme se snad dál? A co kdybychom si nakonec udělali třeba městské státy? Takové české polis? A nebo můžeme mít samosprávnou ulici, dům, ne? Vždyť je to trapné... síla národa není v touze po jedinečnosti za každou cenu, ta síla je ve vzájemné soudržnosti. Každý člověk, co se chce oddělovat od jednoho či druhého je pro mě s prominutím blbec, který nemám co na práci a hraje si s nepotřebnými pseudoteoriemi, aby se ukázal, jaký je borec ;o)))))))))) Tak ;o))))))) S Láskou m.

Prokletí
30. 04. 2002
Dát tip
A pardon ze těch pár překlepů ;o))))))))))) Mějme se radši rádi, ne? m.

Idril
30. 04. 2002
Dát tip
Vsadím se, že to Morava s úsměvem vezme na vědomí a vůbec to nebude brát jako útok na sebe:-). Díz že mi v tomhle děláte kluci jasno. Já osobně pro rozpad nejsem ať už má "pravdu" kdokoli. Jednotná evropa!

Prokletí
30. 04. 2002
Dát tip
Prosím, papoušku, jsem teď pro Tebe "pablb nejvyššího řádu, hňup a imbecil"? Chechechéééé Ale já snad argumentuju srozumitelně, stojím si za tím, co jsem napsal ;o))))))))) Idrilku, díky, já jsem pro jednostný lidi všecky! Xixi m.

Idril
30. 04. 2002
Dát tip
jasně...toho se dožijou až naši caparti. na tu evropu si ale můžeme počkat i my:-)

Vio
29. 04. 2002
Dát tip
eeeeeeeee děkuji nechci... a ještě to zdůrazním, aby nebylo pochyb... NECHCI!!! Wopi, to by mě taky zajímalo...

Merle
29. 04. 2002
Dát tip
A+W: koukejte se uklidnit, nebo nebudete lepší... preventivní obrana útokem už není obranou ne že bych sympatizoval s Moravou, ale nebudu mu nadávat za jeho výběr kritérií k publikaci

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
hele, už jsem zcela v klidu: :)

papouch
29. 04. 2002
Dát tip
já jsem sice jen pouhý nacionálšovinistický lokálseparatista se sklonem k sociádespotismu a jako státní zřízení vyznávám osvícenou tyranii, ale kdo prohlásí, že moravský národ neexistuje je podle mne pablb nejvyššího řádu, hňup a imbecil. Tak a je to.

Morava
29. 04. 2002
Dát tip
Ten časopis už na Slovensku existuje od roku 1995, díky tomu že Slovákům jeho vydávání narozdíl od některých našich spoluobčanů nevadí. Nejsem jeho zakladatelem, nikdy jsem nebyl jeho redaktorem (nemám slovenské státní občanství) a s jeho vznikem nemám nic společného. K Albireovi: "Nechci mít nic společného s lidmi, kteří se vydělují z českého národa, i když jsou jeho součástí." Já Tě nenutím, aby ses hlásil k moravské národnosti, k níž se patrně hlásili všichni Tvoji předkové asi do roku 1870 - přečti si Řepa (pracovník Historického ústavu Akademie věd České republiky): "Moravané nebo Češi?", vydalo nakladatelství Doplněk v Brně v roce 2002. Já Tvoje právo na to, aby ses hlásil k české národnosti respektuji, respektuj i Ty mé právo se k české národnosti nehlásit. Pokud tomu někdo nerozumí: nemám důvod se hlásit k irské národnosti, protože jsem se nenarodil v Irsku, necítím se být Irem, a přesto mám Iry jako národ rád. K ev. jazykové připomínce: mateřskou řečí většiny dnešních Irů je angličtina, ale o své irské národnosti nepochybují. Starší verze moravštiny - staroslověnština - se učí jako spisovný jazyk - nemýlím-li se - i na českých univerzitách. Evropští židé mluvili v našich končinách obvykle jidiš, po založení státu Izrael se vrátili k hebrejštině. Před rokem 1939 politici tvrdili, že Slováci nejsou národem. Dnes už se většina Čechů smířila s tím, že Slováci národem jsou. (Doufám.) A co? Vadí to někomu? To, že Češi a Slováci jsou dva různé, byť velmi si blízké národy, je snad důvodem k nenávisti? Není. Je pokoj, je pravda, je klid. Pokud jde o Moravany, platí pro nás jiná měřítka?

Idril
29. 04. 2002
Dát tip
ne

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
Neodpověděl jsi, co je "korespondující se zaměřením časopisu ", což je to nejpodstatnější v tom všem. Těžko dát něco korespondujícího se zaměřením časopisu, když se neví, co to je.

dablik008
29. 04. 2002
Dát tip
:o)))) (ja uz se jenom smeju, to bylo vzdycky nejlepsi ;o) )

Krel
28. 04. 2002
Dát tip
nechci:-)))

Albireo
28. 04. 2002
Dát tip
Nechci mít nic společného s lidmi, kteří se vydělují z českého národa, i když jsou jeho součástí. Morava je pouze pojem geografický. Připadá mi to stejně nesmyslné, jako omezovat možnost publikování jen na autory, kteří žijí mezi 49. a 50. rovnoběžkou a narodili se na jaře.

ABCI
28. 04. 2002
Dát tip
:-)))

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
Albi: výborně! :)

Idril
28. 04. 2002
Dát tip
Morava je super ale já taky a vzhledem k tomu že nejsem morava tak mi tu něco vadí...

Jarodějka
28. 04. 2002
Dát tip
Reo, já ti vůbec nerozumím, proč by nemohli mít časopis ? když ho mohou mít modeláři letadel, lapači brouků, a pod., když si takový časopis založí a vydají na své náklady, a jenom pro vlastní potěšení mám Moravany (lidi žijící na geografickém území Moravy) ráda jejich řeč zní jinak než když slyším lidi ze západní části ČR, a už to může být důvodem, že chtějí mít ten časopis stějně tak pochopím, když budou vydávat literární časopis lidi z Plzně, a budou tam chtít příspěvky od plzeňských básníků

Špuntík
28. 04. 2002
Dát tip
chcu...:o)) Špuntík

Albireo
28. 04. 2002
Dát tip
Já nevím, Dějko. Proč to omezovat? Když budou v amristanském časopise publikovat především lidi od Amristanu, je to pochopitelné, ale omezovat to, že tam jiný napsat nemůže? Já su Moravák, ale ne moravský šovinista.

Jarodějka
28. 04. 2002
Dát tip
Albireo, to tak špatně čtu ? vždyť v úvodu je napsané //ev. pro básně jiných autorů, korespondující se zaměřením časopisu // podle toho soudím, že když autor z Chebu napíše hezkou báseň o moravské přírodě, určitě mu Morava neřekne že ne

Albireo
28. 04. 2002
Dát tip
Dějko, sypu si popel na hlavu. Tu poznámku jsem opravdu přehlédl. Ale zajímala by mě Moravova reakce, kdyby autor z Moravy napsal hezkou báseň o Chebu :-)

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
Jarodějka: asi jsi nečetla jiné Moravovo nacionalistické příspěvky, jinak bys v tom ten podtón slyšela. Kdyby to napsal někdo jiný, znělo by to úplně jinak. Je mi líto.

Jarodějka
28. 04. 2002
Dát tip
milý Reo, tak to by mě taky zajímalo ! :o)

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
Ostatně nechápal bych ani to, kdyby chtěl někdo vydávat časopil lidí z Plzně. Proč by měl někdo číst autory podle toho, kde se narodili? Proč by se mi měla líbit skromná víc než hermit jen proto, že ona je z mého města a on z Jihlavy? Proč by se mi měla víc líbit Ramona v češtině než Aloha ve slovenštině?? Veškeré bazírování na národnosti, místě narození nebo bydliště mi přijde slušně řečeno nepochopitelné.

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
ostatně: co to je "korespondující se zaměřením časopisu "??

dablik008
28. 04. 2002
Dát tip
Albi to rek moc moc hezky! :o) *!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru