Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dámy a pánové

30. 04. 2002
0
0
634
Autor
rejčka

 

Dámy a pánové, posuďte sami …..

 

Jak jsme my ženy nemoudrá a nepraktická stvoření. Chceme své muže živé a zdravé. Aby zbytečně neřešili situaci násilím a oni zatím ….. Však on nám to Břetislav řekne pěkně od plic. A tak jednou Jitka, dříve ze Svinibrodu, nyní z Prahy naléhala na Břetislava, knížete udatného, aby se před Jindřichem pokořil a nehnal zbytečně sebe i celé Čechy do války.

A co na to Břetislav? „Knížata vedou války, rozkazují a vládnou. Každý se řídí podle jejich vůle, každý je poslouchá; ona však nemají pánů. To je nevývratná pravda, ale jsou nějaké věci bez mezí a hráze? Nikoliv! Vládne tedy i knížatům nějaká mocnější síla. Kdož ví odkud přichází? Podobá se mlčícím hlasům, je jako znění a svist, který spočívá v luku. Ale jak o tom mám mluvit se ženou, jež špatně rozeznává a nedobře soudí? Věz raději, že kníže jest sekyra, která padá a šíp, který byl vypuštěn.“ Tolik Břetislav, kníže české, perem Vladislava Vančury.

 

A já dodávám: To ješitnost je ta vůle, která knížatům vládne a nejen jim.

 


Armand
30. 04. 2002
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru