Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odkud mají látky svá jména

09. 02. 2020
6
23
1374
Autor
bixley

Je známo, že hedvábí pochází z Číny nebo bavlna že se původně pěstovala v Indii. To jsou však znalosti encyklopedického rázu. Některé tkaniny vypovídají o svém původu už svým názvem.

Tak třeba džíny. Mluví se sice o tom, že to byly původně pracovní kalhoty a vznikly v Americe, ale látka na ně z Ameriky nepochází. Pochází z italského Janova, jehož francouzský název Gene se přetavil do pozdější anglické podoby, tedy jeans. Další látka, která se používá na džíny, se nazývá denim. Ta zase pochází z francouzského města Nimes, tedy z Nimes neboli francouzsky de Nimes, vyslovováno de nim.

Kromě džínů bývaly v oblibě i menčestráky, někdy nazývané manžestráky, ty se šily z látky vyráběné v anglickém Manchesteru.

Poslední název látky, u kterého se zastavíme, je kašmír. To je druh vlny, která se získává z kašmírské kozy chované v Himáláji.

Většina názvů látek však k místu výroby neodkazuje, ale popisuje,jak je látka zpracována. Třeba brokát je látka protkaná zlatem a stříbrem, samet je látka utkaná ze šesti nití atd.


23 názorů

bixley
07. 03. 2021
Dát tip

Není zač. :-)


Jamardi
07. 03. 2021
Dát tip

Děkuju, to jsem nevěděla.


bixley
14. 02. 2020
Dát tip

Díky za tip, vesuvanko.


bixley
10. 02. 2020
Dát tip

Pánové, vidím, že se tu rozproudila jazyková i jiná diskuse. Ale jsem ráda, že jste připomněli i další látky, na které jsem zapomněla. Měla jsem ještě ve svém textu zmínit damašek, protože se zabývám názvy podle míst. Zde tedy vysvětelení damašku:

Tento druh tkaniny pochází pravděpodobně z Číny. Do Evropy se dostal přes Sýrii, kde došlo ve 12. století ke značnému rozkvětu jeho výroby, takže se začal nazývat podle syrského hlavního města.


Kočkodan
10. 02. 2020
Dát tip

Dalesovi:

 

Zmizení oblíbeného kusu spodního prádla byla jistě tragická událost, ale doufám, že se později ve tvém životě objevila žena, která - majíc tě dostatečně ráda – trencle do jisté míry nahradila.


Dales
10. 02. 2020
Dát tip

Kočkodanovi:

V mládí jsem měl jedny popelínové trenýrky. Příjemná letní věc, (c)hladily všude, vpředu, vzadu, mezi, i pod. A to bych teda teď rád věděl, kam zmizely.

Damašek jako tkaninu nevím. Evokuje večeři v snobské restauraci, kde se musíš umět chovat a mimo jiné i zacházet s damaškovým ubrouskem.

"Damascus" jako slovo bylo ještě v r. 1985 jedním z nejfrekventovanějších slov u telefonních kabin na brněnské poště u Hlavního nádraží , kam si chodili syrští studenti Mírové univerzity popovídat s rodinou. Ale ti asi neřešili textilní tématiku. 


Kočkodan
09. 02. 2020
Dát tip

Poměrně zajímavý je vznik názvu jiné látky. Na počátku doby kamenné, kdy se začalo s její výrobou, bylo nejdříve mnoho zmetků. Tkalci si sebekriticky sypali na hlavu popel, a tak se této měkké husté tkanině začalo říkat popelín.

 

Mimochodem mne celý život vrtá v hlavě, proč dostala tak pravzláštní název (který nepřipomíná žádné jiné známé slovo) látka damašek. Kdybyste náhodou někdo věděl, tak se podělte.


K3
09. 02. 2020
Dát tip

Tak jsem to prožil, jak říkáš. Namočit, neždímat, na sebe, uschnout:).


Dales
09. 02. 2020
Dát tip

Z doby cca 1970,71 si osobně pamatuju jenom jednu značku, a to (Super) Rifle, další se mně vybavují až tak nějak od 1976: Levi´s, Wrangler, Lee Cooper, WildCat. Svoje první jsem měl až když jsem vydělával, rodiče měli pro tuhle módu nulové pochopení. Ty moje byly "štrausky" (Levi´s), v r.1984 za 150 tuzexových korun po pěti. Tehdy už bez fronty.

Správné džíny musely být co nejobtaženější. Extrémisté si kupovali velikost těsně pod hranou, doma je namočili, navlékli na sebe (se zapnutím zipu asistoval někdo s kombinačkami) a nechali tak uschnout. Po této proceduře pak už šly obléct a zapnout i za sucha.


K3
09. 02. 2020
Dát tip

Dali se tam koupit i lewisky, Lee i jiné, ale asi v různých dobách různě odlišně.


Dales
09. 02. 2020
Dát tip

K3: Ano, Tuzex, samozřejmě. A jeansové kalhoty zn. "Rifle" od italské firmy Confezioni Fratini byly snad všechny pravé, i když se prý zakázkově šily v ČSSR.  Žádné nepravé se mně nevybavují.


K3
09. 02. 2020
Dát tip

Dales, myslíš tuzexy, tak tam se prodávaly pravé rifle, jenže musel sis vystát frontu třeba půl dne, v Praze.


bixley
09. 02. 2020
Dát tip

Pánové, děkuji za věcná a pro mě velice přínosná doplnění!


krepdešín je taky z francouzského crep de China...


Dales
09. 02. 2020
Dát tip

Za mlada jsem měl kalhoty z dyftýnu (podle Wikipedie fr.duvet, chmýří), jó to jsem v nich byl frajer.

Později v úzkořádkovém manšestru jsem byl ještě větší frajer. Známým Amerikáncům jsem se pokoušel vysvětlit, proč se ta látka tak nazývá, ale nějak to nevsákli, takže dodneška říkají corduroy.

Ani výklad o pomnožném slovu rifle a látce riflovině nepadl na úrodnou půdu, byl na ně moc dlouhý a z větší části nesrozumitelný: No, víte, československá státní norma nedovolovala vyrábět látky až s takovou nestálostí barvy. Ale jinde je vyráběli. Ale čs. obchody je neprodávaly. Ale měli jsme ještě takové zvláštní shopy... Ale neplatilo se v nich crowns, co si člověk vydělal v práci, ale... atd. atd. a ta Italian brand byla rajfl, po našem puška.

Samet - před pár lety jsem si jenom tak ze zvědavosti nechal ukázat ten pravý bavlněný. Krása, ale cena 500,-, 750,- a výš /m. Ten nejpravější,  hedvábný, nevedli, asi by nebylo, kdo by ho koupil. 


bixley
09. 02. 2020
Dát tip

Díky, Karle, i za další impuls. :-)


K3
09. 02. 2020
Dát tip

Překlepy: pěsttovala; ecyklopedického; otom; Něco jsem o džínách přečetl. Zajímavý je samet, to jsem nevěděl. A co třeba len? Ze slovenského jen? Možná. Díky za informace.


bixley
09. 02. 2020
Dát tip

Díky, ireno.


Gora
09. 02. 2020
Dát tip

Ráda jsem četla, Renato, hebké čtení na neděli :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru