Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Greenpeace vs denní chleba chemika

07. 05. 2002
4
2
3904
Autor
JiKo

Tohle vzniklo dneska, poté co jsem shlédl TV zprávy včera. Dnes bylo v Blesku dokonce: Greenpeace ve válce: Obsadilo Spolanu. Takový popis každodenního chleba chemického.

Pracuji ve Spolaně.

Pracuji ve Spolaně jako chemik.

Včera jsem viděl ve zprávách reportáž o odvážných Greenpeace, kteří nedbaje nebezpečí, překonali řeku v gumových člunech, pronikli na území Spolany a rozvinuli zde transparenty „Spolana - Dioxiny ve vzduchu a rtuť do Labe - STOP!“ Konečně někdo kdo se nebál odkrýt tvrdou a surovou pravdu. Nemohu už déle mlčet, ani tajit, a proto po vzoru Greenpeace odvážně deklaruji svůj pohled na věc v následujících řádcích.

Ve Spolaně, jsme všichni pracovníci odborně vyškoleni z první pomoci, spousta z nás má dokonce chemickou školu a tak jsme připraveni na dennodenní chození do práce. Já třeba jezdím na kole až k vrátnici, ale pak už je lepší jít jen pěšky. Na vrátnici si odpíchnu začátek směny a nezapomenu se přezout do gumáků. Také na pláštěnku rozhodně nezapomínám. Dnes je hezky udělám si procházku a kouknu se na Dioxinový barák.

A opravdu nelhali. Jako bych cítil slizké cosi, temně mručící z pověstné dioxinové budovy, snaží se to prolézt škvírami skel co zde nechali poslední dělníci. Povídá se, že mrtvá těla těch co sanovali budovu jsou pohřbena přímo u jejích základů. Tichou vzpomínkou jim vzdávám hold a smutně s počínající depresí jdu dál.

Jdu kolem staré elektrolýzy. Tady se mi holiny náramně hodí, vždyť je to tu samá rtuťová louže. Musím dávat pozor na výrony. Dnes se mi jde o něco lépe, nejsem totiž sám. Jdeme přes pověstné rtuťové pole ve ech. Náhle malý otřes země pod námi (sakra jak jen tady vlastně může růst ta tráva?) signalizuje nebezpečí. Všichni ze svých batohů briskně vyndáváme masku. Ti nejlepší z nás ji mají nasazenu do pěti vteřin, myslím, že by představenstvo mohlo přijít s nějakou soutěží v rychlostním nasazování masek. Hmm anebo ne, ten malý mužík napravo je snad rychlejší než jeho stín. Popřejeme si vzájemně štěstí a čekáme. Za necelých 20 vteřin je to tady. Výron! Výron! Křičí na nás lidi ze silnice opodál a zuřivě gestikulují. Už je ale pozdě. Víme to všichni tři. Náhle se s obrovským hukotem objevil výron. Spousta kapalné rtuti se tu dere na povrch. A sakra strhává sebou právě toho kolegu s maskou. Mě to jen tak olízlo, pláštěnka věru přišla vhod. Za pár vteřin je po všem. Výron připomíná jen zatuchlý mrak nad polem. Mám nový filtr a tak mohu dvacet minut hledat zasaženého chlápka. Pouštím se směrem k místu, kde jsem ho naposledy spatřil. Je to takový nepsaný zákon, kdo přežije nalezne aspoň tělo kamaráda co neměl štěstí. Nedbaje nebezpečí dalšího výronu, rtuti je tu stále plno, ráchám se holýma rukama v loužích. Po chvíli pátrání úspěch, vytahuji bezvládné tělo na hladinu a modlím se za něj. Připadá mi nějaké těžké. A hele kudrnaté vlasy, to asi není on. Rtuť stekla z jeho zad a na bavlněném triku se objevil nápis Greenpeace. Tak je to pravda! Minulý měsíc se po fabrice šířila fáma, že při odebírání vzorků jeden zahynul. V televizi to Šuta sice nepotvrdil, ale je to pravda, na vlastní oči to vidím. Chudák, za tak záslužnou práci si nezasloužil tak potupnou smrt. Ale truchlit se má až doma a tak hledám dál. Po chvíli mám štěstí. Vytahuji muže v masce, strhnu mu ji a zkoumám, zda je živý. Mocnou herdou do zad jsem provedl zázrak znovuzrození. Zakuckal se, vykašlal trochu rtuti, ale žije. To už přišli záchranáři a já dostal týden volna, dokonce mi ředitel potřásl pravicí. Jsem šťastný, že tu mohu pracovat.

Nikdo neví co znamená pracovat ve Spolaně.

Pravda je někde tam uvnitř.


2 názory

JiKo
29. 08. 2002
Dát tip
Víš co Voříšku? Jdi se projít do parku. Prospěje to tvému duševnímu zdraví.

Voříšek
28. 08. 2002
Dát tip
Nevážený _JiKo_, a pročpak si někdy nevystřelíš taky z organizací, jako je Adra, Člověk v tísni nebo Česká katolická charita? I kolem nich se přece motá tolik amatérů, co ničemu nerozumí, a jenom se hloupě snaží nezištně pomáhat druhým. Nemyslíš si, že to je taky prima velkej terč? Určitě se někdo z nich teď motá i někde v Neratovicích - co kdyby jsi jim taky navrhl, ať ti jdou vysázet do Spolany nějaké stromky?

Wopi
28. 08. 2002
Dát tip
ježíši, to je demagog

Voříšek
27. 08. 2002
Dát tip
Děkuji. Nic tak nepohladí na duši, jako opravdu od srdce míněná omluva...

JiKo
27. 08. 2002
Dát tip
Já se omlouvat nehodlám, nemám proč. Ten článek je prostě hyperbola. Snažím se vtipnou cestou ukázat, že Ti zlí (Spolana) jsou ukazováni na jednom konci a ti hodní (Greenpeace) zase na úpplně opačném kraji propasti. Realita je ta, že samo Greenp. mají pravdu, že nás dioxiny ohrožují, ale na druhou stranu zneužívají nulové odborné informovanosti veřejnosti a staví informace tak aby vrhaly co nejhorší světlo. Dioxinová zátěž ve Spolaně je neodiskutovatelná, ale vrhá světlo extrémě jinam. Spolana tehdejší výrobu při níž dioxiny vznikaly (ps: oni vznikají denně v podobném množství třeba tím, když doma topíš v kamnech! - to se ale nikde nedovíš), prováděla na základě nařízení vlády (byl to státní podnik). Dnes je privatizována do rukou Chemopetrolu (který je zatím polostátní), ale s tím!!!!!!, že ekologické zátěže zůstávají na krku fondu nár. majetku!!!!! který za jejich likvidaci ručí cca 4 miliardama. Problém není v tom, že Spolana sama NECHCE s dioxiny nic dělat, ale v tom, že stát!!!! je liknavý k řešení a nedá na to ani KORUNU!!!!! Tam je pes zakopán. Furt se tvoří technologie a já nevím jaké studie, ale peníze na aspoň rozumné zabezpečení nikdo nedá. Světlou vlaštovkou byl minulý a předminulý rok kdy stát uvolnil nějakou tu kačku a budovy byly sanovány a utěsněny z venku a postavena již zmíněná zídka proti 100leté vodě. Na konečné řešení Spolana čeká asi tak jako Greenpeace. Problém není ve Spolaně. Už to chápeš? Prostě stát se zdráhá dát 4 mld na již vypracovanou technologii likvidace a začít s ní. Musí se prý pořádně posoudit prováděcí firma. Tak nám to tu tvrdik Kužvart. Jsem zvědav co vymislí Ambrozek a ti další. ps: Velká část dioxinu je "vsáknuta" ve stěnách 2 zbývajících budov a v zemi. Což přeci jen minimalizuje riziko kontaminace okolí velkým množstvím. Malá kontaminace je neškodná, dioxiny jsou i běžně v přírodě, ale v rukou Greenpeace to zní jako světovej zabiják. Nechci zpochybňovat naléhavost řešení, jen ti říkám, že je trochu jinde než nám říkají v médiích.

JiKo
27. 08. 2002
Dát tip
oprava...vymislí = vymyslí :-))) Chemopetrol = Unipetrol :-)))

Voříšek
27. 08. 2002
Dát tip
Proč se omlouvat, žádný soud tě přece k té povinnosti neodsoudil, že jo? (Ale oceňuji, že opravdu originální výmluva, proč si nepřiznat pravdu, je, že to byla "hyperbola" - to bys mohl poradit expremiérovi Zemanovi, až zase bude muset přijít k soudu za některou ze svých urážek.) A Greenpeace to jsou stále i podle tebe jenom takoví primitivní blbečkové, který se nuděj, a tak se bavěj tím, že šikanujou nějaký naprosto nevinný firmy, který za nic nemůžou, protože "problémy zdědily" od socialistickýho majitele... No nic - abys neměl pocit, že jsi svoji energii na zesměšňování těch parazitů z Greenpeace vynakládal zbatečně, trochu jsem ti dnes pomohl (viz Všední den chemika II)

JiKo
27. 08. 2002
Dát tip
ze všeho nejhorší je, když se k odborným věcem vyjadřují laici. Ono ani pan Šuta není za co se sem tam pasuje. Jak se nám ze včerejšího toxikologa změnil jen na lékaře, že.... Myslím, že nemá smysl se dál o něčem bavit.

Wopi
27. 08. 2002
Dát tip
:)

JiKo
25. 08. 2002
Dát tip
tě opravím. ne desetitisíce, ale miliony nevinných obětí to odnese. Bude to jako holocaust, vsichni pochcipaji...a zvlaste ti co maji v hlave jen pul mozku a umi koukat jen jednim smerem...

Voříšek
24. 08. 2002
Dát tip
Doufám, že sis, milý _JiKo_, v uplynulých dnech i trochu loknul vody s tím prima dioxinem, která Ti přece tak chutná, nebo ses načichal tolik osvěžujícího chlóru či se teď budeš živit rtuťnatými kapříky z Labe. Ono se totiž zdá, že pravda je mnohem horší, než jak před ní varovali Greenpeace a na samolibost takových blbečků ze Spolany, kteří zesměšňovali legitimní obavy odborníků, teď doplatí desetitisíce naprosto nevinných lidí. Nemám samozřejmě vůbec radost z toho, že k tragédii ve Spolaně teď skutečně došlo, ale pokud jsi alespoň trochu chlap. měl by ses tady za ty svoje předchozí žvásty alespoň omluvit.

Deltex
18. 06. 2002
Dát tip
:o)))))

JiKo
17. 06. 2002
Dát tip
Voříšek to rozlousk (nebo sám sebe?:-))) Možná, že to je jen veselá povídka a možná zase ani tak není. Jde jen o to, kdo je jak hluboko zasvěcen do problému. ps: Ona totiž hlavní váha problému vůbec nevisí na Spolaně, milý Voříšku, ale zejména na viníku, tedy státu samém... to ale nemá s povídkou nic společného. Jo a pošli mi své foto, budu se učit střílet ;-)

Voříšek
09. 06. 2002
Dát tip
No, není povídka jako povídka. Je-li v knize či časopisu, je jednou provždy stejná, kdežto na internetu má výhodu jisté interaktivity, kterou by jí mohl dodat jediný hypertextový odkaz (minimálně v Prologu). Pokud tedy píšu o televizních záběrech, můžu dát odkaz na soubor avi v archivu Novy, který to "oživí", pokud píšu o Greenpeace, můžu dát alespoň odkaz na jejich stránky, stejně tak u Spolany. A cože se to na první z nich 28.5. objevilo? Úspěch: Spolana Neratovice přiznává rozsáhlé problémy s toxickým zamořením v areálu svého závodu. Díky dlouhotrvajícímu tlaku Greenpeace a veřejnosti nechala firma zabezpečit kontaminované budovy proti úniku dioxinů do ovzduší. Koncentrace dioxinů v ovzduší poté klesly téměř třistakrát. Tisková zpráva z 28. května 2002 Jinak můj pocit z díla: připadá mi krapet nedůstojný terč, který si autor vybral. Nevím, jestli by se kdokoliv bavil, kdyby byl například na vojně, a při ostrých střelbách z pistole měl střílet na figuru - fotografii některého ze svých blízkých příbuzných.

zagori
08. 05. 2002
Dát tip
no já nevím, tím že se něco ironizuje, tak se asi neřeší ne??? ani tipnáý mě to nepřipadlo, a spíš než fejeton bych si to nechal na "zábavné" politické komentáře

JiKo
08. 05. 2002
Dát tip
zagory (za doly:-) ): smyslem povídky někdy, sem tam, prostě občas nebývá řešit "nějaké" problémy. Kam si to mám nechat přenech prosím mně. Spíš, když už jsi to přečetl, by mě zajímalo proč ti to nepřipadá jako povídka "tipnáý". není to čtivé? Slabá pointa? Jseš z Greenpeace? Povídka obsahuje příliš mrtvých? Nečteš sci-fi? Chtěl bys dostat týden volna? :-) Prostě skus shrnout své pocity z díla (a nepolemizuj s jeho užitnou hodnotou) to je pro mě jako autopa dosti cenné

JiKo
08. 05. 2002
Dát tip
vysvětlivky: zagory = zagori autopa = autora Greenpeace = ekologická organizace (i když ne v pravém slova smyslu, když už byly v tý Spolaně tak mohli aspoň vysadit pár stromků, že...)

Wopi
08. 05. 2002
Dát tip
Je to kvalitní povídka a jestli má zagori nějaké politické problémy, je to vcelku jeho věc. ;-)

Deltex
08. 05. 2002
Dát tip
Souhlas s Wopim, skvělé dílko... a mě nezbývá níc jiného, než TIPnout! *

Wiki
08. 05. 2002
Dát tip
JiKo velice zdařile napsané ..máš můj TIP.

Wopi
07. 05. 2002
Dát tip
:)) skvěle jsem se pobavil ***

Serendipity
07. 05. 2002
Dát tip
:o) Zabavne :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru