Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zbytečné strany

01. 08. 2020
12
16
1124
Autor
Danny

Nadchází čas voleb. Přesvědčivé přesvědčující hlasy sviští mega-sítí:

"Všimli jste si, jakým způsobem někteří občané drží balení taveného sýru, když jej jí? Považte, drží ho tak, že není vidět jméno sýru! Takže když někdo jiný vidí, že si takovýto bezohledný občan pochutnává na sýru, není jasné CO je to za sýr! Volte stranu Sýrec a my uzákoníme, že sýr se smí jíst pouze tak, aby bylo vidět jeho jméno."

"Takový pěkný klobouk. Takový pěkný, že by ho měli všichni nosit. Volte stranu Klobúc, která má v programu, aby všichni nosili takovýto pěkný klobouk."

"Matou vás homonyma v řeči? Pokud někdo řekne slovo, které má více významů, nevíte, který z nich zrovna myslí? Volte stranu Přídavkón. Máme v našem programu, aby byly součástí řeči takzvané přídavky: gesta, která se různí u různých významů slov, které mohou mít významů více!"

"Vidíte tu spoustu politických stran? Chcete jim nějak pomoct? Volte stranu Čá du tralala! Tato strana má v programu mluvení do programu ostatních stran, takže vždy budete vědět, že zcela ovládáte situaci."

"Mate vás spousta politických stran? Štve vás, že si vzájemně protiřečí? Volte stranu Kraba daba dý! Tato strana má v programu, aby každá ze stran měla své území, kde bude vykonávat svůj program - a ostatní prostě nechá být!"

"Ostatní politické strany dělají život složitějším. Ne tak my. Volte stranu Šaba daba hý de savana hý. Tato strana má v programu prostě to, že chce být vládnoucí stranou. Nic jiného. Jak jednoduché."

Volby roku 2750. Přesvědčivé přesvědčující hlasy sviští mega-sítí. Všechnu práci lidem už dávno obstarávají roboti a počítače: ale kdo by si přiznal, že jej ovládá nějaký robot, nebo počítač? Proto je neustále demokracie a politické strany. Ale protože všechny důležité otázky byly už vyřešeny, zabývají se tyto strany pouze otázkami nedůležitými. Zkrátka takové zbytečné strany.


16 názorů

Lakrov
29. 09. 2020
Dát tip

Celkem úsměvné, připomnělo mi to někdejší slovní spojení "žabomyší války".Tip.


kvaj
10. 09. 2020
Dát tip

Ale to už dávno existuje, že je naše myšlení ovládáno zvenčí.

Erich Fromm napsal v knize Strach ze svobody, tuším z roku 1959 například toto: "Většina z nás se domnívá, že jsou jedinci, jimž je ponecháno na vůli, aby mysleli, cítili a jednali, jak se jim zlíbí. Zajisté, není to jen obecné mínění o subjektu moderního individualismu, ale i každý jedinec je upřímně přesvědčen, že on je on a že jeho myšlenky, city, přání jsou jeho. I když jsou však mezi námi ryzí jedinci, je tato víra ve většině případů iluzí a nebezpečím tou měrou, jakou blokuje odstranění podmínek, které jsou zodpovědné za daný stav věcí."

Tobě nicméně tip.


bixley
05. 09. 2020
Dát tip

Bezva. Hra na politiku a na strany. A na práci... :-)


avi PM


Posílám sám sobě omylem rozkliknuté avízo, ať neapomenu :-)


Danny
24. 08. 2020
Dát tip

Próza_měsíce: prosím, rád bych nominoval prozaickou miniaturu do PM za srpen 2020


Silene
20. 08. 2020
Dát tip

Danny, i u příslibů zbytečných stran je třeba zůstat ostražitým. :)

Máš to jako pěkné, ale mě ti naposledy dostala prázdná malina, a to se těžko překonává, taková meta.


Danny
20. 08. 2020
Dát tip

Silene: díky za upozornění na špatně použitý termín, opravil jsem


Rajmund
03. 08. 2020
Dát tip Gora

Tak nějak ze života


Josephina
03. 08. 2020
Dát tip

Ani jsem netušila, jak jsi ftipný!


škoda, myslela jsem, že je to nějaká reakce na současné politické dění :D Omlouvám se, ale nevěřím v utopii toho že všechny důležité někdy budou vyřešeny. Ne, to se lidstvo dřív samo zlikviduje, nebo důležitě zničí všechny důležité otázky a změní je v jedinou, jak přežít?

Ale napsané to máš hezky, pobavila jsem se.


lastgasp
01. 08. 2020
Dát tip

Já nevím, je to skvělý výběr koho volit, jen trochu zúžený. Máme přece více podobných partají, autore, nebuď tak skromný. Bezva.


Silene
01. 08. 2020
Dát tip Danny

Je součástí kampaně vydávat homonyma za synonyma?


Diana
01. 08. 2020
Dát tip

Jo, dobrý :-))) 


Filosofka
01. 08. 2020
Dát tip

Přídavkon je super


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru