Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šprýmař

15. 11. 2020
4
10
435
Autor
K3

Mikropovídka

 
 
Zastavil kousek za letištěm.
Silnice zde již klesala a táhlé klesání pokračovalo až do města. Měl ho celé před sebou jako na dlani. Vypnul motor a zhasnul reflektory. Hvězdy na nebi zdánlivě pokračovaly i dole v kolínských ulicích a splývaly s rozsvícenými okny domů. Kochal se tím krásným pohledem. Uměl si představit veškeré ty duše, kterak září. Co světlo, to jedna z nich. Nedokázal zadržet škodolibý úsměv. Sám neviděn, viděl vše. Cítil ohromnou moc, jíž se nemohl nabažit.
Na moment se zamyslel a pokračoval v plánu. Klidně nabil zbraň malou bombičkou - vlastním vynálezem.
Bezděčně poplácal po hřbetě Bojara.
Kolik lidských těl už spolu vyprostili z trosek. I v době, kdy v to téměř nikdo nedoufal.
Pomocí digitálního nortovizoru Pulsar Digex N455 zamířil zbraň tak, aby střela dopadla přesně na místo určení. Padesát metrů od úpatí Kouřimské ulice, do kašny - uprostřed Náměstí míru.
Stiskl spoušť a jediným tahem šíleného umělce vytvořil na obloze zlatou linku. Zablýsklo se. Místo oken spatřil na okamžik pouze velkolepý ohňostroj s bohatými sprškami jisker. Vzápětí z toho místa vylétl do všech stran zběsilý vítr, jenž ho porazil na vozovku.
Když vstal, viděl dál jenom vzdálené ohně ve tmě.
V rychlosti oblékl červenou kombinézu záchranáře.
„Bojare, naskoč,“ zazněl rázný povel, „musíme tam být první.“
 
 
já a já
jsme dva -
hodný a zlobivý
tvořivý a ničivý

10 názorů

K3
16. 11. 2020
Dát tip

black.., děkuju za čtení:).


četla jsem....i komenty.....Jjjj...........*/***


K3
16. 11. 2020
Dát tip

Renato, jsou tací. Děkuju za čtení.


K3
16. 11. 2020
Dát tip

Irčo, dík.


bixley
16. 11. 2020
Dát tip

Vím, že takové lidé existují. Třeba založí požár, aby ho mohli jet hasit. Je to jakási zvrhlá touhla vyniknout ve svém oboru. Hezky napsané.


Gora
16. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

Aha, tak bych povídku nazvala Joker, Karle. Díky za přiblížení nálady, díky které vznikla.


K3
15. 11. 2020
Dát tip blacksabbath

Proti záchranářům nemám vůbec nic, velmi si jich vážím:). Často jsem tam u Kolína běhal po tmě takový 15km okruh a od toho letiště to tak vypadá. Kolikrát jsem si říkal, že já je všechny vidím a mě nikdo z nich. Cítil jsem přitom takovou zvláštní převahu, moc, a napadaly mě přitom všelijaké zvláštní myšlenky. Tak jsem si říkal, že třeba by nějakému labilnímu člověku mohlo přeskočit. Tolik na vysvětlenou. Irčo, podruhé by to asi nikdo neopakoval. Joker se někdy překládá jako šprýmař, tedy zlý šašek, nebo zvrhlý, zlý člověk, kterému dělá radost utrpení druhého.


Gora
15. 11. 2020
Dát tip K3

Když existují pyromani, proč by se v povídce nemohl objevit záchranář - nemocný člověk, který si přidělává "akce", na nichž vynikne on i jeho pes, tady nevím, zda jej nazvat šprýmařem, když je to vcelku vážná věc...

Zádrhel vidím v tom, že pokud by to zopakoval, někdo by si jistě všimnul, že je pokaždé u neštěstí jako první:-)

Technicky nevím, zda tlaková vlna z výbuchu lze popsat jako "zběsilý vítr"... ještě bych asi ověřila,  a o těch "duších" jsem se ti již zmínila jinde...

Já bych dílko ani nekonkretizovala jako sci-fi, Karle, nic mimozemského či vysloveně fantaskního v povídce není, docela dobře by se něco podobného mohlo přihodit.

Napsané solidně, díky za zajímavé téma...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru