Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

třetí fialová

13. 12. 2020
14
10
435
Autor
per_zay

2v1

 

-

 

svíčka přátelství

          svíce pastýřská

třetí plamen adventní

          Lucky s velkými noži

postříbřený den

          a upitá noc

 

-

 

 


10 názorů

elína m.
14. 12. 2020
Dát tip Mária Horná

Mário,

jak jsem psala, buď došlo ke změně kalendáře, nebo jen to jméno samotné dříve mohlo příslušet k nějakému datu po 21. prosinci. ... Někdy to najdu na googlu, až budu mít čas.


Veď píšem, že o týždeň neskôr!   :-D

elina, máš úplnú pravdu. Palec hore. Tá Lucia je asi z nevedomosti našich predkov. Asi nepoznali žiadnu Vlastu, či čo.   :-DDDDDDDDDDDDDD


elína m.
14. 12. 2020
Dát tip Mária Horná

Mário. Musím tě zklamat. Celý život žiješ v omylu. Nejdelší noc v našich zeměpisných šířkách je buď 21. nebo 22. prosince, z čehož plyne, že noc se začíná zkracovat buď 22.12. jako letos, tedy na Šimona, nebo 23. prosince na Vlastu.  V současné době je tudíž rčení "Lucie noci upije" naprostý nesmysl. Noci upije buď Šimon, nebo Vlasta.


elina m.: začínajú sa znovu skracovať noci a predlžovať dni. Aj keď novodobo je to až o týždeň neskôr - od 21.12.

per_zay, tvoja báseň sa mi páči.  :-)


elína m.
13. 12. 2020
Dát tip

Nikdy jsem nerozuměla tomu, proč Lucie noci upije, ale souvisí to asi se změnou kalendáře.


per_zay
13. 12. 2020
Dát tip blacksabbath, Gora

k tomu noži:

Podle nejstarší dochované zprávy o obchůzkách Lucek v díle Jana Jakuba Ryby z roku 1804 Lucky "trestaly" děti. Lucka byla bíle zahalená a s maskovanou tváří, ztělesňovala strach a hrůzu. Navštěvovala jednotlivá stavení a strašila děti, že jim rozpáře břicho nožem, když se o adventu nebudou postit. Jinde chodilo Lucek více a dětem, které byly hodné, daly malý dárek, zatímco ty zlobivé vyšlehaly metlou. V jiných místech naší země zase byla Lucka stará, hrbatá žena, které obličej zakrývala maska. Ta zlobivé děti tloukla vařečkou.


srozumeni
13. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Pěkné. I výklad od Black...***


blacksabbath
12. 12. 2020
Dát tip Nami 99

Ten nůž....je tam proto, že byla mečem prokláta? (Svatá Lucie (Panna Lucie Syrakuská) žila ve třetím a na začátku čtvrtého století našeho letopočtu v Itálii a na Sicílii, její krátký život byl ukončen mučednickou smrtí mečem. poté co byla odsouzena pro křesťanskou víru. Je uctívána jako svatá prakticky všemi křesťanskými církvemi a je patronkou mj. slepých či gondoliérů)....ale líbí se mi....jo......*/****


supizmus
11. 12. 2020
Dát tip

Jako vždy - jsem uchvácen!


Gora
11. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Lucka /s velkými noži/ mne trochu mate, ale jinak hezké prolnutí :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru