Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někde tu kape voda

Výběr: atkij
20. 12. 2020
38
27
1033

V rohu místnosti,
která už není,

na samém konci dětského pokoje
kape voda.

Prší mi do snu.
Prší a já nevím odkud.
Něco tu pomalu přetéká,
i když to ve skutečnosti není možné!
Dětství skončilo!
Utáhli jsme kohoutky,
vypnuli elektřinu,
vrátili klíče
a dospěli.

Jenže tu stále
něco kape.


27 názorů

Lean - díky za přečtení a odezvu :)


Lean
02. 01. 2021
Dát tip

také stále slyším 

téct tu vodu


Philogyny
27. 12. 2020
Dát tip

Myslím si, že je to běžný jev, ale většina lidí to nevnímá.


srozumeni
24. 12. 2020
Dát tip

***


Zázname já ti kdyžtak k tomu napíšu bokem... až se vrátím s kapry a budu mít chvilku klidu :) kazpodádně díky za tvé zamyšlení nad textem a že sis dal tu práci a vypsal jsi mi všechny své otazníky.


Cvrcka - to máš zajímavé asociace :) Horor to fakt být neměl... spíš jako že na dětství nejde zapomenout. Ale v pohodě ;)


Cassy - díky! Nemam moc času teď na vše reagovat, zrovna kupuju kapry atd... Ale nemam uplně v úmyslu vysvětlovat dopodrobna smysl textu. On si to vlastně každý čtenář pobere po svém a když nepobere, tak to vubec nevadí. :)


cassy
22. 12. 2020
Dát tip

celkový pocit, který z obrazu pramení, podle mě, převažuje nad snahou rozebrat dílko do šroubků...


Zbora
21. 12. 2020
Dát tip

Vnímám ji podobně jako nenalezený záznam. Taky mi připadá dost na sílu...


S tím, že to neumím číst, souvisí taky, že mi na té malé ploše vzniká až moc nejasností: Otázky, komu patří klíče, komu byly vráceny, jak souvisí dětský pokoj, který už není, se zbytkem bytu nebo domu, protože se evidentně nevypařil, nebo se vypařil a místy se zhmotňuje ve vodu, když se mu chce? A jestli je to pokoj, tak jestli ho někdo vytápí, nebo ho nechal jen tak, a jaký vliv to má na zbytek domu, a co všechno je ten dům, ty sama, nebo víc? A jak může něco kapat a současně přetékat, má to strašit? Nemůžou to přece být jen nějaké příměry, jistě to má nějaký hlubší smysl, takže se nějak pracuje s představou toho pokoje v rámci celého domu, možná i v rámci ulice, města, kdovíčeho... nebo ten pokoj prostě zmizel a vrací se jen ve snech? Asi to jsou zbytečné otázky, asi to mám číst nějak citově, nebo naopak to mám číst mnohem pozorněji, hledat souvislosti a dál a dál narážet na vlastní neschopnost.


cvrcka
21. 12. 2020
Dát tip

pro mě to má hororovej nádech. kapání neznámého kohoutku z dětství je prostě zlověstnej obraz... a tuším, že o tom to být nemělo.


Asi to nedokážu číst dost citlivě. Pro mě je to až bolestně promarněný text. Hodně doslovnosti, nucenosti. Ty naservírovaný pocity mě odrazují. Jako by v těch slovech nebyl skoro žádný prostor... pro skutečnost. Docela se mi líbí poslední dva řádky první sloky, jen bych potřeboval kolem nich něco jiného. Ale jak říkám, to je moje chyba, neumím to číst.


Kap, kap... :) Zaslouzeny tip a prani krasnych svatku. ;) S.F.


Jamardi - přesně tak! :)


Jamardi
21. 12. 2020
Dát tip

Každý žije svůj život a co se stalo předtím ovlivňuje to, co se stalo potom. Je to součástí života daného člověka a jiných lidí ne. A to se ozývá. Není důvod se myslet, že dětství je období, z kterého se později nic ozývat nebude. Mě taky kape :). Já to tak alespoň chápu. 


elína m.
21. 12. 2020
Dát tip

Jsi nejspíš velmi citlivá duše. Někteří lidé slyší trávu růst a jiní zase kapat imaginární kohoutek. Neradila bych ten kohoutek opravovat. Kapání kohoutku se možná podobá pomlkám ve zpěvu důlního kanárka v uhelné sloji. ...Je třeba tušit, že se může, ale i nemusí, něco dít.


Thea v tramvaji
21. 12. 2020
Dát tip Gora

Elino děkuji! Myslím, že mi tam nekapou ani ty slzy... spíš tam kape nějaký nedotažený imaginární kohoutek a tím vzniká moje vnitřní napětí a pozornost :)


elína m.
20. 12. 2020
Dát tip

Dětství nikdy úplně nekončí a v každém z nás zůstává kus dítěte a je lepší, když to, co kape, jsou slzy... Kdyby to byly jedovaté sliny, bylo by to mnohem horší. Tip.


Thea v tramvaji
20. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

a2a2, Andělka, blacksabbath - děkuji za milá slova. Docela často v tom pokoji, co už neexistuje, jsem :) 


to je dobře.....v každém má zůstat kousek dítěte......hezky jsi v pár slovech popsala dospění......*/****


Andělka1
20. 12. 2020
Dát tip

Voda je dobré znamení.


a2a2a
20. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Verše, kterým nelze merozu,ět a ještě přesněji, které potřebuji.


Děkuji Goro :) 


Gora
20. 12. 2020
Dát tip

Theo... pointa se mi zamlouvá, a celé!


Evženie - taky si to myslím :) 


Evženie Brambůrková
20. 12. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

Nejde to úplně utáhnout a to je dobře. Dítě v nás si má hrát celý život.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru