Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ani podat ruce

21. 12. 2020
13
12
698
Autor
Danny

Ten předčasný jásot, když naše průzkumná kosmická loď objevila signál mimozemské průzkumné lodi, ta předčasná radost. Ihned jsme začali komunikovat: napřed v základních pojmech a postupně, jak se naše lodi přibližovaly, jsme jednak mimozemšťany naučili základy angličtiny a jednak se od nich naučili základy jazyka, v němž se dorozumívali na svojí planetě. Stejně jako my i oni měli na planetě různé národy a pro porozumění mezi těmito národy vybrali jazyk, který obsahoval minimum skloňování, časování a podobných komplikací.
Jmenovali se Rararové a vypadali docela pěkně: když jsme rozchodili vzájemné posílání obrázků a videa, žasli jsme, jak podobní lidem byli: měli tedy modrou kůži, čtyři ruce a na každé z nich šest prstů, ale jinak hlava a výraz tváře naprosto lidský, včetně zcela pochopitelných a "normálních" emocí a motivací. Války na svojí planetě již zažehnali a určitě žádnou neplánovali ani s jinými civilizacemi, které potkají. Vypadalo to všechno tak pohádkově jednoduše.
Když se Rararové zmínili, že narazili na nějakou divnou stěnu ze světla při cestě k naší lodi, nechápali jsme, co to mělo znamenat. Řekli jsme jim, ať raději počkají: přece jenom bezpečnost přede vším. Poté jsme na tu stěnu narazili i my. Náš fyzik profesor Katz analyzoval situaci a poté vykřiknul: "Zastavte se! Zastavte kontakt! To je antihmota!"
Ve vesmíru existují dva druhy hmoty. Jedna, ta "obyčejná", "naše", které říkáme sebestředně prostě "hmota" - a poté antihmota, která má všechno opačně: protony obyčejné hmoty mají kladný náboj a kolem nich obíhají záporně nabité elektrony. Antiprotony, částice antihmoty, mají záporný náboj a kolem nich obíhají kladně nabité pozitrony, čili antihmotný protějšek elektronů.
Vtip je v tom, že částice světla, fotony, jsou stejné pro hmotu i antihmotu - včetně rádiové komunikace a proto jsme s našimi novými objevy mohli v klidu normálně konverzovat, aniž bychom tušili nějakou zradu. Konverzovat budeme moct i nadále, vyměňovat si zkušenosti, ale nic víc: Rararové jsou totiž z antihmoty a pokud se hmota setká s antihmotou, takzvaně anihilují: vzájemně se "vyruší" a hmota i antihmota, které se setkaly, přitom vybuchnou a uvolní se obrovské množství energie.
Takže jsme objevili humanoidní bytosti z cizí civilizace, ale nemůžeme si s nimi ani podat ruce.


12 názorů

kvaj
15. 01. 2021
Dát tip

Připomněl jsi mi příběhem jeden vtip. Farmářovi v Texasu přistane na pastvině mimozemská loď. Farmář k ní přiběhne, a když z lodi vyleze cizí bytost, namíří na ni pušku a ptá se: "Co ty jsi zač?" Tvor odpoví: "Venušan." Farmář se podiví: "A to vy všichni na Venuši jste zelený s oranžovými fleky?" Venušan: "Jo, všichni." Farmář: "A to vy všichni na Venuši máte čtyři ruce a na každé šest prstů? Venušan: "Jo, všichni." Farmář: "A to vy všichni na Venuši máte na každém tom prstu dva zlatý prsteny s brilianty?" Venušan: "Všichni ne, jen my Židi."


Luzz
11. 01. 2021
Dát tip

je to moc suchý. spíš osnova než povídka.


Lakrov
11. 01. 2021
Dát tip
Shledávám v tom zajímavý námět, na povídku je toho dle mého mínění málo. Vidím v tom spíš takové zachycení nápadu pro případnou další realizaci. A líbí se mi poslední věta. Tip.

K3
07. 01. 2021
Dát tip

Mám na to podobný názor jako ostatní, zajímavé.


lastgasp
01. 01. 2021
Dát tip

Velmi zajímavá, dokonce varovná epizoda v hledání života ve vesmíru. Námět skutečně nabízí mnohovrstevné pokračování v duchu Verneho a dalších pokračovatelů.


Lakrov
31. 12. 2020
Dát tip K3

 Shledávám v tom zajímavý námět, na povídku je toho dle mého mínění málo. Vidím v tom spíš takové zachycení nápadu pro případnou další realizaci. A líbí se mi poslední věta. Tip.


Danny
31. 12. 2020
Dát tip

ahoj, nominuji tuto povídku na PM za měsíc prosinec


Chtěl bych umět psát takhle stručně, přitom zábavně a poutavě ;)


Vitex
21. 12. 2020
Dát tip

Je to spíš pěkný začátek povídky než hotová povídka. Se zajímavou pointou, ale bez vývoje.


Parádní nápad. Klidně bych snesla pokračování.


Bude pokračování?......*/****


Gora
21. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Danny, zaujalo, určitě by námětem mohlo být na delší dílo, víc rozpracovat, ale i to "setkání," k němuž vlastně nedošlo, máš promyšlené...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru