Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fena Seňorita

08. 01. 2021
5
11
385
Autor
Jamardi

Seňorita byla fena kokršpaněla. Žila na dvoře, kde byli také králíci a slepice. V prvním roce jejího života se jí věnoval dědeček (naučil ji na povel skákat na špalek), a když za rok zemřel, byla pak po většinu dne sama.

Jezdili jsme za babičkou každý víkend. Chodili jsme se Seňoritou do lesa, na kopec a procházeli prostranství státního statku, které bylo v blízkosti. Seňa prohlížena všechna zákoutí a našla-li rohlík, s chutí ho snědla. Nejraději měla rohlíky čerstvé, ale nepohrdla ani rohlíkem, který našla. Hlady netrpěla, byla dokonce spíše silnější než štíhlá. Chleba ráda neměla. Když ho náhodou našla ve své misce, očichala ho a nechala na později. Rohlík vždycky snědla hned. Venku prolezla kdejakou trávu a roští, a když jsme se vraceli z procházky, vypadala někdy jako strašidlo – srst měla plnou bodláků a semen.

Na dvoře kontrolovala, co se kde šustlo. Reagovala na zpěv ptáků. Hlásila, když se někdo přiblížil. V létě se ráda slunila na dřevěných deskách žumpy.

Neuměla chodit na vodítku. Nikdo ji to nenaučil. Chodila a běhala tam, kde chodilo málo lidí a kde to nikdo nevyžadoval. Na vodítku jsem ji vedla jen jednou, a to na očkování. Bylo to jen dvěstě metrů do blízkého parčíku.

Když bylo Seňoritě devět roků, babička se stěhovala na sídliště do paneláku. Nechtěla ji brát s sebou, protože byla zvyklá být venku a těžko by se učila to, co se pes v bytě musí naučit. Snad mohla bydlet na balkóně, ale tenkrát se domluvili, že si ji vezme pan Jiří. Pan Jiří byl dlouhá léta babiččin známý a když byla babička pryč, staral se jí o zvířata. I on choval králíky a slepice a Seňa u něho mohla žít stejným způsobem, na který byla zvyklá.

Dopadlo to špatně. Seňorita si u něho nezvykla a brzy pošla. Ale už se nedá nic dělat.


11 názorů

Movsar
22. 04. 2021
Dát tip

Jsem rad, ze pises o zviratech. Zaslouzi si, aby i jejich hlas byl slyset i uvnitr vysostne lidske kategorie, jako je lteratura, a lide se konecne ve vztahu k nim umoudrili a zacli je brat jako bratrance.


Jamardi
22. 04. 2021
Dát tip

Movsare, to je příběh, který skončil tak, jak nikdo nečekal. Díky.


Jamardi
20. 02. 2021
Dát tip

Zeanddrich E., opravdu je měla velice moc ráda :)


Nejsem si jist, zda jsou rohlíky pro psa to nejvhodnější žrádlo,..., ale „proti gustu žádnej dišputát", že:)


Jamardi
04. 02. 2021
Dát tip

Prosecký, děkuju :)


Jamardi
13. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Já vím. Ale myslím, že měla být na tom balkóně třeba tři dny, aby věděla, jaká je situace. Taky jsme ji mohli jezdit navštěvovat. Právě proto že byla stará, tak se jí nelíbila žádná změna. Takže by se těmi návštěvami nic nezkazilo. Takto to brala jako zradu. To si potom myslela i babička a všichni.

Děkuju.


už jí jeden páníček odešel...dědeček, když žemřel......už byla moc stará na jakoukoliv změnu.......je mi to líto......*/***********


Jamardi
09. 01. 2021
Dát tip

To určitě dával, protože dát psovi rohlík je to nejjednodušší a on věděl, že je má ráda. Děkuju.


bixley
09. 01. 2021
Dát tip

To je mi líto. Možná jí nedával rohlíky?

Hezky vylíčené.


Jamardi
08. 01. 2021
Dát tip

Děkuju.


annnie
08. 01. 2021
Dát tip

Poučný příběh. Oceňuji, žes tam nedala falešný happyend. Hezký večer a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru