Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ikaria-Zpráva 2075-1822C

16. 05. 2002
6
0
2617
Autor
Toxman

Toto je sci-fi povídka možná z nedaleké budoucnosti. Odborníku prosím o shovívavost. Ostatní vřele zvu ke čtení :o)

IKARIA, Zpráva: 2075-1822C

 

V potemnělé místnosti se začalo pomalu rozsvěcovat. Klimatizace dovnitř vháněla čerstvý vzduch a bylo slyšet zvuk mořského příboje. Nejdříve jakoby z dálky brzy však nabíral na intenzitě a rychle sílil. Jeho hukot mě vzbudil z lehkého spánku. Představoval jsem si, jak celým mým tělěm prostupuje tisíce chladivých kapiček. Vpíjí se do mě a dávají mi novou energii. Ještě jedno protáhnutí. Tááák. Je to vskutku osvěžující pocit nechat odnášet svůj sen zpěněnými vlnami nespoutaného moře. Posadil jsem se na lůžko a ještě chvíli naslouchal tomu šumění. Nepodařilo se mi ubránit pokušení a na pár slastných chvil jsem ještě zavřel oči. Představoval jsem si tu nekonečně průzračnou, stříbřitou hladinu.

 

Škoda, že tolik vody jako v moři, zde v poušti rozhodně nemáme. S vodou musíme velmi šetřit. Otevřel jsem dveře od koupelny a nasoukal se do mycího vaku. Ten se během několika krátkých chvil napustil příjemně vlažnou vodou a spustil se mycí režim. Nikdy předtím, než jsem tohle prvně vyzkoušel, bych nevěřil, že se dospělý člověk dokáže celý pohodlně vykoupat v množství, něco asi kolem pěti litrů vody. Při mytí cítíte jenom takové lehounké chvění, to jak ultrazvuk čistí kůži - lépe než mýdlo. Po pár minutách to šimrání ustalo a voda se začala zase vypouštět.

 

Nikdy mě příliš nezjímalo co se s ní pak děje. Vím, že Georg, náš inženýr, nám kdysi říkal, že se filtruje přes nějaké molekulární filtry a používá se jako užitná voda na příklad do slunečních kolektorů. Ale já jsem jej stejně přesto občas podezříval, že nám z ní spíše tajně vaří polívku, jelikož zastával zároveň i pozici kuchaře. Ten chlapík sice vařil příšerně (naštěstí se nedá na ohřátí konzervy až tak moc zkazit), ale zato byl vynikající technik a určitě také výborný vypravěč a bavič. Vzpomínám si, jak jednou strašně připálil večeři. Z plechovek vypadly jen úplně černé, dokonce místy snad ještě doutnající, válečky. Naše “rada starších” jej odsoudila k smrti hladem, dokud je všechny buď sám nesní nebo pro ně nevymyslí smyslupné využití.

 

Netušili jsme, jak hluboce jsme se přepočítali. Už za necelou čtvrthodinu šmejdil opět po kuchyni a chystal si nějakou svou specialitku, o jejímž složení raději ani nechci vůbec nic vědět. Když jsme se jej zeptali, co to má znamenat, když má přece trest, jen se pousmál, ukázal na černá kolečka a s plnou pusou prohodil, že si už dlouho nezahrál hokej, protože neměl po ruce žádný puk. Nakonec jsme i my uznali, že nám trošku zábavy nemůže uškodit. Dokonce jsme uspořádali hokejový turnaj jeden na jednoho a všichni proti základně B. A opět nás Georg, udivil. S přehledem nás všechny porazil a ještě přitom stačil vařit (rozumějte vyrábět náhradní puky).

 

Dneska ráno se naštěstí žádné z jeho kuchařských překvapení nekonalo. A suchary s džemem chutnaly... no jako od maminky. Po snídani následovalo, ostatně jako vždy, rozdělení úkolů. A opět, jako téměř vždy, to byla zase jen rutina, sice nutná, ale zcela jistě nudná. Uff jsem tady na základně už asi moc dlouho a kromě Georgových historek mě nemůže asi nic vyvést z míry. Když tak o tom přemýšlím, jsem tady vlastně nejdéle ze všech. Ani Mike, náš velitel, tady není tak dlouho jako já. Ještě mám v úplně živé paměti, jak se k nám stěhoval z Béčka. Ten tam u nich zapoměl co se dalo. Vraceli jsme se tehdy snad asi desetkrát. Už jsem ho dokonce začínal podezřívat, jestli tam dokonce nezapoměl i sám sebe. To ale při velikosti a mohutnosti jeho postavy nebylo jaksi dost dobře možné. Jestli někdo z vás zapoměl někdy doma třeba čepici, psa nebo ti otrlejší možná dokonce i manželku, Mika byste určitě nikde zapomenout nemohli. Krátce řečeno... prostě nešel přehlédnout ani omylem.

 

Strašně jsem se tehdy divil, že právě takový člověk k nám má jít dělat velitele základny. Takový nepořádek jaký jsem viděl v jeho obytné místnosti by se dal spíše přirovnat, ke špatně vedené skládce, než ke kajutě. I proto mi v prvním momentě, kdy základnu přebral pod své velení téměř vyrazilo dech, jak vzorně, přímo pedantsky má upravenu velitelskou kancelář. Zastrouhané tužky seřazené podle velikosti, fixy zase podle barev, propisovačky a vůbec všechno vyrovnané v lajně jako při vojenské přehlídce.

 

Dlouho jsem si na ten kontrast, a téměř “rozpolcenost” jeho osobnosti, nemolh zvyknout. Pravdou zůstává, že striktně odděloval volný čas od práce. Jestliže v soukromí byl schopen vyrazit do jídelny klidně třeba bez bot, při práci neopoměl byť jediný sebemenší detail libovolného technologického postupu, což nás občas pěkně vytáčelo, protože nám tím přidělával práci a přitom často vlastně zbytečně. Byl jako chodící příručka. Ale časem si člověk zvykne na cokoliv. Tak jsem si i já zvykl na Mika a nakonec si ho oblíbil, podobně jako i ostatní. Na druhou stranu on nám - členům posádky základny C, oplácel hojně stejnou mincí.

 

No když už jsme u té posádky, ještě jsem se nezmínil o našem spojaři Markovi a krásné Kateřině, jak jsme všichni svorně říkali naší mikrobioložce a botaničce Kathryn. Vcelku obdobné bylo i složení posádek zbylých dvou základen v této oblasti. Od nás k Béčku to bylo něco kolem deseti kilometrů, k Áčku přes dvanáct. Občas jsme se vzájemně navštěvovali. Do Áčka jezdil hlavně George pro zásoby a do Béčka jsem často jezdil zase já, protože jsem úzce spolupracoval ve stejné lokalitě s jejich geologem.

 

Oh promiňte... vlastně jsem se ještě nepředstavil. Jmenuji se Robert Blackbird a dělám také geologa, ovšem na základně C. Doktorát jsem složil v šedesátém třetím, pak mi vyšlo několik odborných publikací, no a dneska, dneska jsem tady. Klidně mi ale říkejte Bob, jako všichni na Céčku. Co ? Zdá se vám moje jméno povědomé ? No vlastně jsem s tím začínat nechtěl, ale když už je to skoro venku... Jsem opravdu synem profesora Blackbirda. Ano, nemýlíte se. Je to tak. Slavný jaderný fyzik, experimentátor a konstruktér reaktorů je můj otec.

 

Píp, píp, píp... omlouvám se, dochází baterka, počkejte okamžik, hned ji vyměním...

-

Bzzzz... Jo. Kamera jede...dobrá... kde jsme to přestali ? Aha u otce. Ostatně, vlastně dneska čekám, že mi pošle zprávu. Má dneska svůj den s velkým Dé. Pojďte, skočíme se podívat za Markem, jestli už náhodou moje zpráva nedorazila.

 

Nazdar Marku ! Tak co ? Pořád mi nic nepřišlo ? Zamávej aspoň do kamery, budeš slavný ! No tak nic... ješte se stavím. Jéééva to už je zase hodně hodin, musím se dát konečně do práce.

Navléknout se do speciálního obleku, vzít si výstroj a hurá do hangáru. Ten oddělují mohutné dvojité dveře. Říkáme tomu sice hangár, ale žádná letadla byste tady nanašli. Máme tu jen čtyři dvoumístná terénní vozítka na akumulátory - akubily. Ve větší místnosti s klenutým stropem, vyztuženým laminátovými vzpěrami a se širokými dveřmi je šero. Přes nafukovací stěny hangáru sem matně proniká světlo z venku. Ani není třeba rozsvěcovat, znám to tady líp než obsahy svých kapes. Teď odpojím akumulátory od nabíječky, ještě ovládací knoflík. Tááák a brána se začíná pomalu otvírat. Zprvu úzký proužek ranního slunce postupně zaplavuje svým světlem celý vnitřek haly.

 

Usedl jsem za volant a lehkým stlačením pedálu uvedl “bila” do pohybu. Ještě jsem za sebou ovladačem uzavřel dveře hangáru a vyrazil směrem na geologické stanoviště CG-238. Obloha byla mírně namodralá, skoro až šedivá a od kol odlétával narudlý jakoby rezavý písek. Vypadá to tu skoro jako na Sahaře, pomyslel jsem si a kdybych nevěděl o tom, že jedu po povrchu, v této době asi 370 miliónů kilometrů vzdáleného Marsu, myslel bych, že za první větší dunou uvidím odpočívat velbloudí karavanu.

 

Byl jsem už asi v tříčtvrtině cesty k dnešnímu stanovišti, když se mi ve sluchátkách ozval Mark: “Hele Bobe, přišla ti ta zpráva od otce ze Zěmě. Ale máme nějaké potíže s dekódováním.”

“Marku, kolik toho máte ?”

“Moc toho zatím není, i když složím obě dvě opakování zprávy na sebe, tak asi jenom 30%. Jsme teď od Země příliš vzdáleni a navíc je náš signál taky silně rušen Sluncem. Poslal jsem na Zem požadavek na opakování relace, takže asi za čtyřicet minut to dostaneme celé znova.”

“Dobře Marku, pusť mi zatím co máte.”

“OK, zapni si monitor.”

 

'IKARIA, Zpráva: 2075-1822C

 

Nazdar Bobe !

Ani nevíš, jak jsem rád, že si můžem aspoň takhle na dálku popovídat. Matce hodně pomáhá, že tě může aspoň čas od času vidět. Teď tady se mnou ale není, protože ti to nahrávám přímo z laboratoří. Byl jsem tu dneska přes celou noc... to víš, na takový experiment jsem léta čekal. Ale ráno mi máma volala, abych tě pozdravil i za ni. Má se fajn a &rw#*3@*#$*8GFr2) @b3xs67v2cx3w-,r_92tw'

 

“To je zatím všechno Bobe. Astrometrický satelit mi hlásí, že jsou teď na Slunci nějaké nezvykle mohutné erupce, takže je rušení signálů obzvláště silné. ”

“Rozumím ! Až se podaří sestavit zbytek zprávy, dej mi prosím zase vědět. Zatím se měj, Marku ! Konec.”

 

Vypnul jsem monitor a pokračoval se svým bilem v cestě. Na stanovišti CG-238 mě už čekal Luis.

“Nazdar člověče, dneska máš zpoždění. Tak hejbni kostrou ať to tu stihnem dokončit včas. Odpoledne máme na Béčku velký turnaj v piškvorkách a já hraju už v druhém kole. Nerad bych přišel pozdě, jako minule.”

“Luisi, vy tam, na tom vašem slavném Béčku, pořád blbnete jako malé děcka” hecoval jsem ho. Podíval se na mě přes skafandr s tak kyselým úsměvem jako bych byl nějaký kořen co nerozumí srandě, až jsem vyprskl smíchy.

“Hele Bobe, raději pojď konečně něco dělat, nebo se tu ukoušku nudou. Vy Céčkaři jste nemožní. Měli byste se taky trochu odvázat.”

Vzali jsme vrtnou soupravu a šli odebírat vzorky.

 

Asi po třetí výměně kyslíkové bomby v dýchačích, byly naše bily vzorků téměř plné. Rozloučil jsem se s Luisem, popřál mu štěstí v Piškvorkovém mistrovství Marsu a vyrazil zpátky na Céčko. Asi v půlce cesty se mi zase ohlásil Mark. Hned jsem byl zvědavý: “Marku, říkal jsi, že dáš za čtyřicet minut vědět, já tu půl dne čekám a ty nic.”

“Promiň Bobe, ale rušení ze Slunce zesílilo. Nepodařilo se nám obnovit spojení se Zemí, ale povedlo se mi konečně po dvou týdnech opět zprovoznit satelit Corona a z jeho paměti jsem vydoloval některé chybějící části tvojí zprávy. Hodil jsem to na dekódování a teď je audiovizuální signál skoro celý. S tvojí zprávou nám přišel zároveň nový software pro analýzu hornin, podle požadavků, které jsi před nedávnem přednesl. Ten program zatím ještě nemám. Dopočítávají se ještě kontrolní součty a vypadá, že by to mohlo projít. Těš se. Upletl sis na sebe pěkný bič a teď budeš po večerech dělat rozšířenou analýzu hornin rovnou tady na Marsu.”

“Heleď se Marku, program si nechej laskavě od cesty. Dneska mám všech programů tak akorát po krk. A hoď mi tu zprávu na monitor.”

Po pár sekundách se na monitoru opět objevila moje zpráva. Asi na nějakou dobu poslední..., když nám Slunce tak ruší to spojení.

 

'IKARIA, Zpráva: 2075-1822C

 

Nazdar Bobe !

Ani nevíš, jak jsem rád, že si můžem aspoň takhle na dálku popovídat. Matce hodně pomáhá, že tě může aspoň čas od času vidět. Teď tady se mnou ale není, protože ti to nahrávám přímo z laboratoří. Byl jsem tu dneska přes celou noc... to víš, na takový experiment jsem léta čekal. Ale ráno mi máma volala, abych tě pozdravil i za ni. Má se fajn a 4&# líbá tě.

 

Jo, ještě k té dnešní slávě. Říkal mi Árnie, však ho znáš, je &*@-sa7 to přece ředitel našeho Jaderného institutu, že pokud to dneska vyjde, bude z toho určitě nejmíň nobelovka. To víš jaderná fúze dá lidstvu do rukou nevyčerpatelný zdroj energie. #8a Teprve před měsícem se nám podařilo teoreticky vyřešit problém elektromagnetických tlumičů rázů. Když si pomyslím, že tolik let jsme se trápili s tím, jak $%3@ fúzi udržet v běhu a vlastně stačilo jen drobně upravit tlumiče... Jak jednoduché a přitom tak geniální. Jen ty výpočty nás trochu zdržely. Vidíš, ale teď právě asi zdržuju od práce já tebe. Já mám teď %*#!@^ vlastně taky ještě nějakou práci, musím připravit první veřejnou zkoušku, pak mě čeká tiskovka s novináři, však to znáš... Večer se určitě ještě ozvu. Už na mě mává Hank, že mám běžet do laboratoře. Tak se #8g4&$ zatím měj a drž nám palce. Ahoj.

 

-KONEC PŘENOSU-'

 

“Díky Marku. Jsi zlato. Máš to u mě. Dostaneš první diamant, který tu na Marsu najdu.”

“Bobe ty jsi nenapravitelný vtipálek. Ale diamant si klidně vezmu.”

“No vidíš, co mám tady v téhle díře taky jiného dělat než hledat...” vtom jsem obrátil oči ke Slunci a...

 

...A uviděl jsem to. Vedle Slunce se objevila druhá, menší, ale stejně jasná hvězda. Uviděl jsem ji právě v místech, kde jsem byl zvyklý v tuto dobu vídat Zemi. Ale vždyť.....přece........ta žhavá koule...... TO BYLA ZEMĚ !!! Ne to nemůže být pravda ! Přece jsme dostali zprávu... přece... ach néeeeee...

“Co je Bobe ? No tak... slyšíš ?”

“Podívej se na oblohu Marku !” křičel jsem jako smyslů zbavený.

Už mi bylo jasné, že ty nezvykle silné erupce nebyly slunečního původu. A zpráva, která sem dorazila nebyla poslední na nějakou dobu, ale poslední navždy...

 

Stali jsme se, v jednom, jediném okamžiku, jedinými živými lidmi v celém nekonečném vesmíru... Skutečně ŽIVÝMI ???

Asi za půl roku se přiblíží Mars k Zemi na vzdálenost pouhých 80 miliónů kilometrů......

 

BĚDA NÁM, KDOŽ JSME SE PŘIBLÍŽILI PŘÍLIŠ BLÍZKO SLUNCI, IKARE !!!


Mortimer
02. 12. 2004
Dát tip
Fakt jsem rád, že jsem se k tomu dostal :) Rozjezd byl sice na můj vkus docela dlouhý a konec oproti tomu zase krátký ale stejně ...Ť...

Josefk
26. 08. 2002
Dát tip
jéééva ! podnětný názor nemám :-)

Toxman
26. 08. 2002
Dát tip
Není třeba podnětný, stačí i tento, dík :)

Tajta
11. 06. 2002
Dát tip
Díky za naprosto vyčerpávající komentář k vědecko-technické stránce povídky. Sem tam mi to i něco říká. Musím ti vyslovit svůj obdiv, jelikož jsi se inspiroval skutečnými vědeckými fakty. Vím, jak je těžké ve sci-fi udržet alespoň jakousi úroveň. Ve věršině povídek sice nejsou tech. záležitosti cílem, ale prostředkem...jenže vymyslet nějaký blábol umí každý-já to tak sama dělám (i když těžko říct, jestli zrovna tyhle bláboly nevejdou jednoho dne ve skutečnost). Takže ještě jednou...můj hluboký obdiv.

Toxman
11. 06. 2002
Dát tip
Já můžu jedině opět poděkovat. Každého podnětného názoru si velice vážím, určitě mě nějak ovlivňuje, proto mi nemůže být lhostejno, co si čtenář myslí...

Toxman
27. 05. 2002
Dát tip
Dekuju vsem za nazory. Nazaretsky: 95% sci-fi literatury tvrdi naprosto nehoraznejsi nesmysly a presto to nikomu ani moc nevadi :-))))

Čolito
26. 05. 2002
Dát tip
Já jsem z toho byla poněkud zmatená, ale jsem ráda, že jsem to přečetla:-) náhodou.........!!!

Nazaretsky
25. 05. 2002
Dát tip
Docela fajn napad na pointu, akorat je desne rusive to, ze to je nesmysl ... zkusil bych to vymyslet jinak. Stejne ale davam tip.

Serendipity
24. 05. 2002
Dát tip
AVIZUJU

Tajta
21. 05. 2002
Dát tip
Nóóóó... Musím uznat, že nelituji času stráveného čtením. Začátek se mi rozhodně nezdá příliš dlouhý. Jak sám říkáš, měli jsme možnost sžít se s postavami. Asi víš, že to není nijak převratná a oroginální povídka, ale dané téma se ti povedlo zpracovat moc dobře. Je to zkrátka čtivé, postavy sympatické a co se týče technických detailů-jsou použity velice nenásilně (vymyslel sis to všechno, nebo je v tom nějaký skutečný základ?)... *!*

Toxman
21. 05. 2002
Dát tip
Serendipity: Chtel jsem puvodne nejaka ta slova vynechat,ale protoze to nebyl jenom dopis,ale(mozna to nebylo uplne patrne) v podstate videozaznam, udelal jsem jen drobne ruseni do obrazove slozky a zvuk byl nedotcen (uznas snad, ze do povidky vkladat videosekvence je ponekud obtiznejsi ukol :-))) Tajta:Ono je v tom, da se rict pomerne dost "pravdy". Expedice na Mars by mohla v roce 2075 klidne byt skutecnosti. Mozna i zpusob pruzkumu planety by byl podobny. Je pravdepodobne, ze by se zpravy posilaly popsanym zpusobem(i je pravdepodobne, ze by se videozpravy nemichaly s daty, ale data jak data, uz dneska v tom neni skoro rozdil). Nevim presne, myslim, ze podobne myci vaky funguji uz v souvacnosti na kosmickych lodich (nejspis ovsem bez ultrazvuku, mekke tkane by to asi moc nemylo :o). Zpozdeni zprav, kdyz je Zeme nejdale Marsu skutecne cini neco kolem 20 min (20 tam 20 zpet = 40 min), neco jako martske "billy" se nejspise skutecne pro dopravu bude pouzivat (na Mesici se taky pouzivaly). Co se tyce Zeme a jaderne fuze...(ktera bezne probiha treba na Slunci a ostatnich hvezdach - proto vubec sviti) tak o tu se lidstvo snazi uz pekne dlouho. Zatim probiha v laboratornich podminkach a dari se ji udrzet,pokud vim, jenom nepatne zlomecky sekund (kdyz reknu 1/1000s asi jsem to jeste tisickrat prehnal,ale nemam aktualni informace).Dnes se spise bada nad takzvanou studenou jadernou fuzi,obcas se do medii dostane nejaka zprava(a ta pak stejne rychle zase zapadne).Je pravdepodobne, ze jaderna fuze(aspon ta klasicka) bude probihat ve velmi silnych elektromagnetickych polich. Jakmile se nastartuje dojde k uvolneni energie,ktera vyvola raz a hmotu uvnitr rozfoukne a fuze tim skonci.Sice jsem si elmag.tlumice razu vymyslel,ale nevylucuju, ze je to prave nejake podobne zarizeni, ktere prave v budoucnu tuto reakci umozni. A na nobelovku to bude urcite (jestli mas napad sem s nim :o). Samozrejme jsem pritahl za vlasy vybuch Zeme. Jak jsem rikal, pokud se hmota rozfoukne, ochladi se a reakce prestane probihat. Jelikoz Zeme nema dostatecnou hmotnost,aby gravitaci zajistila potrebne tlaky (nema ji ani Jupiter - nejvetsi planeta slun.soustavy), reakce by nemohla pokracovat (jinak je pravdepodobne,ze bychom uz davno meli na obloze vice Slunci, jenze pak bychom tu jaksi nejspis uz nebyli my-lide :o) Takze az na uvedene detaily, se jedna o velmi silnou inspiraci soucasnou technologii. :-)

Toxman
20. 05. 2002
Dát tip
Deltex:Dalo by se to sice tím dopisem ukončit, ale tím bych se vlastně zbavil posledního odstavce, bez něhož by nemuselo být tak úplně jasné, že také oni velice brzy zahynou... Chtěl jsem tam právě zachytit ten pocit, že už vědí... možná jsem to správně nevystihl. Calavera: Úvod byl dlouhý proto, aby mohl čtenář s postavou lépe srůst. Pak může mít poslední věta silnější emotivní podtext. Rozhodně vám všem ale moc děkuju, zkusím to příště udělat lépe.

Serendipity
20. 05. 2002
Dát tip
Mne to jasne z toho dopisu nebylo, asi jsem natvrdla :o( Povidka libi, jen snad: Kdyz nekoho popises celym odstavcem, je "Krátce řečeno... prostě nešel přehlédnout ani omylem." zbytecne a rusive. A v tom dopisu mozna slo zakodovanymi znaky nahradit nektera nedulezita slova, nez je tam vkladat mezi. Priste :o)

Calavera
19. 05. 2002
Dát tip
hmm, voda pro solární panely, já nevím, úvod se mi zdal zbytečně přidlouhý

Deltex
17. 05. 2002
Dát tip
Chm... pěkné... však pointa byla jasná už od toho dopisu... konec je skvělý. Já bych to ale skončil tím dopisem, ať si čtenář domyslí... jinak*!

Toxman
16. 05. 2002
Dát tip
Protoze, nam Pismacek nejak zazlobil a mi se to neobjevilo v poslanych dilech a ja to tedy poslal znovu :-)

des_te_meer
16. 05. 2002
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru