Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letíme do světa

12. 04. 2021
9
12
332
Autor
zeleda

Malá vzpomínka na mou ženu a naše cestování.

Na obzoru Řím

Bydlet poblíž ruzyňského letiště je občas docela výhodné. To jsme poznali při naší první letecké cestě na ostrov Korfu. Bez problémů jsem stihl odvézt svou ženu i všechna zavazadla na letiště, vrátit se domů, šoupnout auto do garáže, otevřít láhev vodky, řádně si loknout na kuráž a poté vyrazit na autobus. Zbytečně jsem ale spěchal. Naše letadlo měnilo na poslední chvíli pneumatiky, a tak jsme nabrali při odletu hodinové zpoždění. Alkohol příjemně hřál v žaludku a zaháněl mírnou nervozitu, která byla před prvním naším letem přece jen pochopitelná. Letadlo během pár hodin přeletělo těsně nad malým klášterem Vlacherna při vjezdu do zálivu, nechalo vpravo malý Myší ostrůvek a trochu drsně dosedlo na mini ranvej kerkýrského letiště. Z mírného pražského klimatu se rázem ocitáme v úporném žáru řeckého léta.

Přistávání v Kerkýře na Korfu

Znal jsem dobře svoji ženu, a proto vím, že nastupovala vždy do letadla s podobnými pocity jako já. Před každou cestou byly skoro sváteční.

Je červen 2009 a čekáme na let do Říma. Na displeji v čekárně se po odbavení konečně objevilo číslo našeho letu. Boeing 737 je dobré letadlo. V té době to byl dokonce nejrozšířenější dopravní letoun na světě. A tak v poklidu procházíme tunelem do letadla. Naši přátelé, kteří letí s námi, ale tolik v poklidu nejsou. Letí poprvé. Nedávají to ovšem na sobě znát a po všech letištních procedurách vcházejí do letadla s fatalizmem zkušených cestovatelů. Praha zůstává někde hluboko pod námi. Můžeme rozepnout pásy. Kolem nás sedí samé neznámé tváře. Tváří se nezúčastněně. I na letišti jsme potkávali stejně neznámé tváře. Kdybychom potkali nějakého známého, možná by se nás zeptal: “Čau lidi, kam to vlastně letíte?“ A my bychom jen tak ledabyle prohodili. „No přece do Říma.“

Naši přátelé, Jana a Vláďa, usedají do sedadel za námi a vypadají spokojeně. Jana však krátce po vzlétnutí rychle objevuje výhody plastového sáčku, který objevila v přihrádce před sebou. Zbytek cesty už absolvuje v pořádku. Jen trochu změnila barvu obličeje.  Pilotovi se při přistání asi klepaly ruce, protože s námi praštil o ranvej, div že neurazil podvozek. Římské letiště Leonarda da Vinci, jinak krátce, Fiumicino, je skutečný gigant. Počítám, že Ruzyní by se do něj vešlo hned několik. Kupodivu perfektní informační systém v angličtině nás bez problémů provádí po nekonečných chodbách k zavazadlům, aby nás nakonec vyvedl ven, do krásného a teplého římského odpoledne.

Řím, fontána di Trevi

Noční Kolosseum

Vracíme se domů. Jako by letadlo prolétlo jakousi časovou smyčkou. Nohy šlapou po ruzyňské dlažbě, ale myšlenky a srdce zůstaly kdesi daleko v ulicích „věčného města“. Italsky jsem se bohužel doposud nenaučil a těžko to už dnes dohoním. Umím jen pozdravit. Pozdrav bývá slušností všude tam, kam přijdeme.

Tak tedy: Bon Giorno a Arrivederci, Říme. Ostatně – na dně fontány Di Trevi by měla ležet ještě jedna naše padesáticentová euromince.

Absolvovali jsme ještě několik dalších cest. Tunis, Rhodos,  Egypt, Istanbul. Obzor našeho poznávání se o dost rozšířil. Ale také vědomí toho, co vše už těžko uvidíme.

*

Tato vzpomínka je především věnována mé ženě, která mne provázela uplynulá čtyřicet dvě léta, nejen životem, ale i všemi našimi cestami za hranice všedních dnů. Ať už to byla, kdysi hodně dávno, naše první společná cesta, směřující k tehdy daleko více frekventovanému Baltu, až po tu poslední, kterou bylo putování po kouzelném a slunečném ostrově boha Hélia, Rhodu. Jí patří za to vše velké poděkování, že mně byla po boku po ta dlouhá léta, že na našich cestách prožívala i stejné emoce a stejnou posedlost novým poznáním jako já a že i v těch, pro nás někdy krušných chvílích života, neztratila víru v budoucnost.

Rhodos, 2014. Loučení s ostrovem

 


12 názorů

zeleda
15. 04. 2021
Dát tip kalip

Katko, nic předělávat nehodlám, Nevnímám to jako přílišné hromadění stejných slov. 


zeleda
15. 04. 2021
Dát tip

Přemku, díky za komentář. Když podobné texty vkládám, jímá mě až nostalgie. Těžko se už někam dostanu. Ale rád se s Písmákem o své zážitky podělím.


lastgasp
15. 04. 2021
Dát tip

Nastřádané vzpomínky těší. Podobně i my je máme zažité. Většinou letecky nebo vlastním autem. Také vlastní kamerou. Složeny v policích knihovny odpočívají a jen sem tam se ozvou. Díky, žes mi je připomněl. 


kalip
13. 04. 2021
Dát tip

Ahoj Honzo,

také já děkuji za Tvé milé vzpomínky. V Řecku jsme byli jen vlakem nebo stopem, takže, jak se tam létá, nevím. Ale atmosféru jsi mi vysvětlil.

Jen si rýpnu literárně: "neznámé tváře. Tváří se nezúčastněně. I na letišti jsme potkávali stejně neznámé tváře."

V této části se mi zdá nějak "přetvářováno" nestálo by to za "přetvoření". :-)

Hezký den!


bixley
13. 04. 2021
Dát tip

Cestování je o to krásnější,když ho můžeme s někým sdílet. A pokud je to náš životní partner, partnerka, který cizí kraje prožívá se stejnými emocemi, je to super. Vzpomínky nikdy nevyblednou a zůstanou zachovány v krásných fotografiích.


A to já zase cestování miluju. Tedy ani ne tak tu cestu, jako spíš to poznávání přírodních krás, lidských dovedností a lidí samotných. Často se mi v některém koutě světa tak zalíbí, že bych tam nejraději už zůstal. Zrovna minulý týden jsem se vrátil z maledivského ostrova Dhigurah. Strašně nerad.


vesuvanka
13. 04. 2021
Dát tip Gora

Honzo, krásně jsi napsal svoji vzpomínku a doplnil fotkami, TIP. Nikdy jsem neletěla, ani jsem po tom netoužila - neměla bych odvahu. My jsme cestovali převážně vlakem nejen u nás, ale v osmdesátých letech i do Bulharska a k Baltu. Cestování vlakem má své kouzlo. Do Itálie a na Sicílii jsme s dcerou jely autem (vlakem bychom se na jih dostaly jen obtížně  s několika přestupy), program jsme si určily samy, takže pohoda. Jinak jsem ráda chodila pěšky, pokud jsem mohla, ale jen ve dne, na noční túry jsem si netroufla.

Těším se na Tvé další vzpomínky z cest :-)))


Gora
13. 04. 2021
Dát tip

Ráda jsem s tebou zavzpomínala na milovaný Řím, zeledo. Je hezké, že se máš k čemu při psaní vracet, že jste s manželkou cestovali a užívali cizích zemí...


zeleda
13. 04. 2021
Dát tip Zajíc Březňák

Díky, Filipe. Mám podobný zážitek. Když jsem čundroval pěšky po Slovensku, vylezl jsem večer Na Minčol 1364 m. v Malé Fatře a krásně jsem se vyspal v borůvčí. Ráno jsem si natrhal borůvky a šel jsem dál na východ. Byla to nádherná cesta. 


Hezká vzpomínka. Nevím, jestli bych se někdy odvážil vlézt do letadla. Každopádně ač cestuji rád, mnoho jsem toho dosud nenacestoval. Nejdále jsem byl před třemi lety s kamarádem v Curychu. Většinou nebylo moc peněz ani příležitosti, a tak jsem cestoval, jak se dalo. Třeba i pěšky. Takhle jsem prochodil mj. velký kus Šumavy. Nejraději vzpomínám na mou třídenní velikonoční cestu na Velký Javor v roce 2011. Na nejvyšší kopec Šumavy jsem lezl celou noc a vystoupil na něj za svítání Velikonoční neděle, a já věděl, že jsem na vrcholu a sám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru