Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na vlásku

19. 04. 2021
8
19
833
Autor
revírník

 

Na vlásku

 

Čas pokročil. Bydlíme v nájemním bytě. Užívám si jeho pohodlí, styk s přírodou nahrazuji pohledem z okna do nejbližších lesnatých kopců. Vím, že to není to samé. Podezírám se z lenosti. Výmluva na nohy neobstojí, ty by to zvládly, vždyť ani dřepy mi nedělají potíže. Jenom dech, ten se krátí – p­o pár krocích do mírného kopečku odpočívám s rukama na kolenou, a srdce bouří a dobývá se z klece.

Když se dám přemluvit a jdeme do lesa, abych doma „ú­plně nezteřel“, pak trasu s­­ ohledem na stoupání vybíráme podle stavu mého dechu a srdce.

Učím se chodit pomalu. Ó, jak je to dávno, kdy jsem v kopci čekával já na tebe!

Zatím jsem tedy úplně nezteřel. Možná i proto, že k fungování mi pomáhá ranní studená sprcha. Tu vynechám jen výjimečně. Už ale druhý den se strachuji, aby mi to nezůstalo, spěchám vykurýrovat nemoc či zahnat nechuť a honem vše vrátit do zaběhnutých kolejí, neboť tu ranní vzpruhu potřebuji na své každodenní výpravě, na lovu vzpomínek.

Kapitola, v níž jsem lovil naposledy, se uzavřela. Přečetl jsem ti ji, své první kritičce, zařadil, kam patří, a lebedím si v sladkém nicnedělání.

Ale netrvá dlouho a už se ošívám, hryžou mě výčitky a pochybnosti, škrtí a dusí­ obavy, že mě nic nenapadá a určitě už nikdy nenapadne. Nálada klesá k nule a ty se lekáš, jak dlouho zas budeš nucena snášet mé mračení.

I dnes sedím před nesnesitelně bílou obrazovkou, ruce pod bradou, mučím se roztržitými, bezcílně bloumajícími myšlenkami.

Už chci rezignovat, přepnout jinam, když náhle, s­ama od sebe, plní slepé prázdno věta, na kterou tak dlouho čekám.

Dál to jde samo, jako by žádná pauza, žádné výčitky a nejistota nebyly. Asi se usmívám, tak soudím podle toho, jak mi je. Otravná nálada odešla. Na bílém pozadí běží věta za větou. Hbitost prstů sotva stačí.

Bouře se přežene a jsem opět při smyslech. Vracím se, škrtám, přepisuji, slovíčkařím. Už je na čem stavět. Svět je zas v normálu.

Někdy se ptám: Co to je, co mě nutí teď, kdy už nic od života nečekám, vracet se, pátrat v čase, kdy jsem čekal všechno a byl žhavý toho dosáhnout, vybaven mládím, energií, nadšením?

Dnes je to pohádka, ale kdykoli se nám poštěstí do těch končin nahlédnout, najdeme všechno, jak bylo, čas nic nezměnil: Jsme mladí, kypí v nás odhodlání, stavíme nový svět, jisti si, že bez nás to nepůjde, to my jsme ten svět. Překypujeme silou, cítíme jí hříšný nadbytek, stoupáme, letíme… Nádhera. Žádné příkoří nás nezastaví, smějeme se překážkám nevlídné doby, překonáváme je, bouráme, obcházíme.

Jen mládí se raduje, popouští uzdu emocím. Jen z čistých emocí vzchází štěstí.

Hle, člověk. Silný, krásný, vášněmi nabitý. Zázrak, vrchol přírody. Nepřestanu ho obdivovat. S tím obdivem odejdu ze světa, šťastný, že jsem zde chvilku byl.

 

*

 

Povím vám, jak to tenkrát bylo s tím mládím a štěstím u nás v lese.

Ráno se rozpršelo, vypadalo to na celý den. Místo sázení rozvážejí se mnou děvčata sazenice ze sněžné jámy na místa určení. Kopeme brázdy a do nich ty stromky zakládáme.

Déšť se co chvíli vrací, tu a tam vysvitne slunko, ale trávu a lupení osušit nestačí, od nohou mokneme. Jen cestou v autě trochu osycháme.

Chvíli před polednem potkáme za školkou Bohouše, jede s kobylou domů. Na obou je vidět, že toho mají pro dnešek dost.

Zvednu ruku na pozdrav. Bohouš vzrušeně mává, abych zastavil.

Holky se hrnou z dodávky – a­ rovnou k miláčkovi Bobině. Její tmavá srst se po poslední přeháňce leskne a voní potem. Jarka jí sčesává černou hřívu, říká lichotky, popleskává široký krk, Jana hladí sametový pysk, z dlaně si nechává sbírat kousky svačiny. Dobrácké zvíře vše vděčně přijímá.

Bohouš seskočí z krytého kozlíku, odvádí mě stranou a zády k děvčatům tlumeně hlásí:

„Na Pepíka padl strom. Drahoš ho veze do špitálu.“

Ve mně hrkne. „Jak je na tom?“

„Nevím, ležel vzadu jak Lazar a žádnej toho moc nenamluvil, Drahoš hned zas ujížděl jak vo život.“

Tak, a je to tady. Už moc dlouho se nic nestalo.

„Kdy to bylo?“

„Před slabou půlhodinkou.“

„Díky, Bohouši.“

Nahlas zavelím: „Holky! Jedeme!“

Jana naposled pohladí kobylu po nozdrách a mohutné čelisti, cosi jí pošeptá a nastupuje za Jarkou.

Když zvedá nohu na stupačku dvanáctsettrojky, všimnu si, že už se hezky kulatí.

Jak jí to jenom řeknu?! V červnu se mají brát.

Ujíždím v rozstřikujících se kalužích, bez povšimnutí minu odbočku ke sněžné jámě, kam jsme měli namířeno pro stromky, ještě tři sta metrů, a už najíždím na silnici a hrnu si to k městu. Na přímém úseku se rozjedu, až málem zapomenu, že se blížíme k prvnímu z těch dvou „andělských schodů“, kde se občas děvčatům zvedá žaludek.

Pozor, vezeš těhotnou!

Ještě včas uberu plyn. Za druhým zhoupnutím na to znova šlápnu. Ve zpětném zrcátku vidím, jak Janě jede pusa a jak se obě smějí. Povídají si o klucích, možná zrovna o Pepíkovi. Jana je poslední dobou samý smích. Prožívá šťastné období. Najít si ke dvěma dětem toho pravého, copak to není štěstí?

Ale já jí to musím nějak říct!

Stěrače už zas pracují naplno. Holky si snad ani nevšimly, co se děje. Anebo si myslí, že končíme kvůli dešti.

Před městem odbočím doprava.

„Kam to jedeme?“ ptá se Jana.

„Do špitálu.“

„Proč?“ sřeknou se. V čisté plošce nahoře přede mnou se odrazí jejich nejisté pohledy.

„Za Pepíkem.“

Jana si p­oloží ruce na břicho a vpije se mi v zrcátku do očí: „Co se mu stalo?!“

Jarka ji pudově obejme.

„Nebude to nic vážnýho,“ řeknu pokud možno ledabyle.

Slyším, jak falešně to zní.

Jana naléhá: „Co vám to ten Bohouš říkal?“

„Mluvil něco o spadlým stromu.“

Zrcátko potemnělo, vyplňují je dvě zorničky, černé jámy.

Rychle to chci napravit: „Neboj se, žije.“

Černé jámy zmizí, stočí se k oknu, nevidoucí zrak utkví na opršeném skle, zrcátko odráží bledou tvář. Jarka kamarádku objímá, mluví, co jí slina na jazyk nese: „Neboj, bude to dobrý, přece víš, co Pepa vydrží… no tak… podívej se na mě…“ Hladí ji po vlasech, naklání se, aby jí viděla do obličeje, ale Janin strnulý pohled se od skla neodvrací.

Já útěšná slova moc neumím, raději mlčím.

Krucinál, zas ty blbý semafory!

Musím zastavit. Nekonečné vteřiny stojíme. Je to k vzteku.

Oranžová. Vpřed!

Před nemocnicí kvapně zaparkuji a ženeme se přes vrátnici. Děvčata míří rovnou k ambulanci, já se zastavím u vrátného.

„Jo, pouštěl jsem je, už je to hezká doba, žlutá škodovka, celá zastříkaná blátem.“

„To jsou oni.“

Drahošovo auto stojí před ambulancí.

On sám sedí v čekárně, lokty opřené o stehna, je jak hromádka neštěstí. Když nás uvidí, vyskočí: „Co vy tady? Mluvili jste s Bohoušem?“

Sedí tu dva chlapi v pracovních mundúrech. Jeden si podpírá zafačovanou ruku ve výši ramen, bílým obvazem prosvítá vprostřed dlaně růžová.

Náš náhlý vpád rozvířil klid tiché čekárny.

„Co se mu stalo? Mluv!“ vrhne se smrtelně bledá Jana na Drahoše, chytí ho za blůzu a cloumá jím.

Opatrně jí ruce uvolní: „Nejanči, Jano, sedni si.“ Vtlačí ji do židle, ukáže hlavou k ordinaci: „Mají ho tam, vzali ho hned, páč von… No, nevypadal moc dobře… Ne ne, neplaš se, bude v pořádku.“

„Mně nemusíš lhát. Padl na něho strom? Tak si nevymýšlej.“

„Počkej, já ti to povím, jenom se uklidni, prosím tě.“ Sám však potřebuje uklidnit. Sedne si také, ještě je plný zážitků, o kterých doteď s nikým nemluvil.

„Furt to vidím… Hrozný. Akorát jsem se tam podíval, když to padalo…“ Udiveně, nevěřícně vrtí hlavou, zírá do prázdna.

Čekáme, až se sám rozmluví, Jana netrpělivě tiskne k puse zmuchlaný kapesník.

„Ten smrk měl snad kubík, ale skoro nic ho nedrželo v zemi,“ rozvykládá se Drahoš, „jen taková bakulka kořenů,“ ukazuje dvě spojené pěsti. Zamračí se: „Vítr hajzlovskej! Zašumělo to, zapraskalo, já se tam podívám – a­ ten­ strom padá. Lehne na druhej, bere ho s sebou, a teď to tam žuchne, všecko na jednu hromadu… Akorát tam, kde slyším Pepovu pilu. Ta škytla – a­ ticho.“

Náš „lidový vypravěč“, jindy vtipný a bezstarostný, dnešním zážitkem zcela vystřízlivělý vidí asi před sebou něco moc ošklivého.

„Dál! Mluv dál!“ nedopřeje mu Jana klid. I my jsme napjatí, stejně ti dva chlapíci.

Drahoš si nás přeměří vyčítavým pohledem: „Víte vy, co to je, dívat se, jak to na toho Jozefa padá, a nemoct proti tomu nic dělat?“

Jana se zakolíbá dopředu dozadu.

„Není ti špatně?“ přiskočí Jarka, nachystaná vyvést ji na vzduch.

Jana se nadechne a zůstane sedět zpříma.

„Ne, dobrý.“ Už by ráda věděla, co bylo dál.

Drahoš líčí, jak zahodil pilu a běžel tam – a najednou uslyšel rajskou hudbu. „Někde v tom haluzí se to ozvalo. Pepa zaklel. Tak jadrně, jak von to umí. Řeknu vám,“ zasní se, „chór andělů nebeskejch by mně nemohl líp zazpívat. Nikde jsem ho ještě neviděl… ‚Pepo, ty vole,‘ řvu jak tur, ‚kde seš, ukaž se,‘ a jdu po tom hlasu. Prodral jsem se do nejhustšího chumlu toho chvojí – a představte si­, ten Jozef tam stál! Držel si ruku a sykal a hekal a klel a třepal hlavou. Říkám: ‚Jozef, co je?‘ Ukázal mně, kde byl, když to spadlo. To byste, lidi, museli vidět. Ty smrky se zkřížily, ten kubíkovej navrch – a­­ rovnou na Pepka. Ve-li-ká klika, že ho nevzala žádná haluz, ty se zlámaly a zapíchly do země, na nich ten strom zůstal stát – a­ Pepek pod ním. Pila letěla na jednu stranu, helma na druhou… Děcka, já když jsem viděl tu škvírku, vodkaď von se vyškrabal…,“ spíná ruce, žasne, „šly na mě mrákoty. Ne, tomu se nedalo věřit. Takovádle!“ ukazuje, přehání.

Jana zbledne ještě víc. Drahoš to vidí, chce poslední slova zaobalit nebo raději vzít zpět, – a­­le u­ž nemusí. Otevřou se dveře – a­ Janě se rázem vrací barva: z ordinace vychází Pepa, docela sám. Ramenatý pořízek, radost pohledět. Jen hlavu má v podivné bílé kukle, na krku vysoký tuhý límec a pravou paži v lokti ohnutou, nehybně zavěšenou. Jak spatří Janu, oči se mu rozzáří a jde rovnou k ní. Usmívá se. Maličko provinile, víc však zamilovaně. Snaží se nekulhat, moc se mu to ale nedaří.

Janě vlhnou oči, ale zůstává sedět a tak ho vítá mezi živými.

Pepa k ní přijde, pohladí ji po vlasech, špitne: „Co je, ty oslíku?“ Ona ho v bocích obejme, přitiskne se tváří a drží si ho jako v kleštích.

Její zmrtvýchvstalý milý se těmi kleštěmi nechá svírat, v nesmírných rozpacích ji hladí a konejší: „Tak už nebul, co bulíš, ty…“

Najednou se vzmuží a celý rudý se dopustí nejstatečnějšího aktu, jakého je před svědky schopen: položí ruku na kulatý kopeček jejího břicha, zamumlá: „Co brečíš, oslíku, copak sis myslela, že vás tady nechám samotný?“ A srdnatě ji na veřejnosti, před námi všemi políbí.

 

 


19 názorů

revírník
26. 07. 2021
Dát tip

Děkuju za pochvalu. Ten pomalejší začátek si troufám omluvit tím, že nejde o samostatnou povídku, ale pouze o kapitolu delšího vyprávění. K němu trocha zamýšlení myslím patří.


Také jsem byla napnuta jako šle, ale dopadlo to dobře a to já mám ráda. Štastné konce jsou sice dosti otřepané, ale poslední dobou se kolem děje tolik nedobrého, že je potřeba si občas udělat radost.

Přes pomalejší začátek opět moc hezky napsáno. Fakt, že jo :)


revírník
18. 06. 2021
Dát tip

Děvče, ty mě lekáš. Tys lezla i k hrochům do vody? Kdy tě ta nemístná zvědavost a chuť se s každým nebezpečným zvířetem přátelit, přejde? Ach jo.


Andreina
18. 06. 2021
Dát tip

Mohla bych sice být Tvou dcerou, nóóó, při troše dobré vůle možná i vnučkou, ale také dobře znám pocity, které jsi popsal v první části, i když z jiného důvodu. Kolikrát, při psaní delších povídek si říkám, proč to vlastně dělám. Zítra nás čeká práce, u které nevím, jestli se ještě vyhrabu z vody. Tak proč?

Teď k tomu podstatnému. Pepča měl z p... kliku, však víš, co mám na mysli a s ním vlastně i Jana, protože kdo ví, jak by unesla případnou tragédii. V každém případě umíš pěkně napínat a několikrát jsem během cesty do špitálu a nekonečného Drahošova vysvětlování měla nutkání kouknout na konec, jak všechno dopadlo. Ale nekoukla.

 

Jo, a taky si musím trochu postěžovat. Že kolegové pluli každý den proti proudu Gambie točit krokodýli a hrochy jsem psala ve vypravování. Takže poslední tři dny jsem se účastnila také. Krokodýli jsou staří známí, ale s hrochama jsem se ještě nesetkala. Jsou úžasný a hodně jsme si toho řekli. A co si myslíš, dneska mi kapitán zakázal, abych se zúčastnila. Prý nemám rozum, když k nim lezu do vody. Bude mi na podzim osmatřicet a prý nemám rozum, když po jednom dni o nich vím víc než kdejakej učenec.

Zatím se měj hezky, dávej na sebe pozor, a já se tu někdy v druhé půlce července zase objevím.


revírník
22. 04. 2021
Dát tip

A mě to těší.


Evženie Brambůrková
22. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

Jsem tak ráda, když něco taky jednou dobře dopadne. Dojalo mě to.


revírník
20. 04. 2021
Dát tip

Přemku, děkuji já tobě.


lastgasp
20. 04. 2021
Dát tip

Jaroslave, moc ti rozumím. Myslím tím začátek. Prožil jsem něco podobného, možná ještě nejsemz toho venku, ale doufám. Nehodu, její průběh a okolnosti, pocity, obavy a sílu přátelství jsem přečetl s napětím, tak jak to dokážeš živě napsat ve svých vzpomínkách. Díky za hezký zážtek.  


revírník
19. 04. 2021
Dát tip

Děkuji.


Majty37
19. 04. 2021
Dát tip

Moc krásný.


revírník
19. 04. 2021
Dát tip

Ano, to je nejlepší přístup.


bixley
19. 04. 2021
Dát tip

Krásný příběh. Vzor správného chlapa. Jana si vybrala dobře. Ať jsou spolu šťastní...


revírník
19. 04. 2021
Dát tip

Souhlasím, Luboši, ale ty zrovna v tom vyznání na mysli nemám.


Kočkodan
19. 04. 2021
Dát tip

 

Také jsem Josefa rád viděl.

 

Ale s něčím si dovolím trochu nesouhlasit – u některých konkrétních lidí by se o zázraku a vrcholu přírody dalo úspěšně pochybovat... ;-)


revírník
19. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

Gabi, dcerko milá, ty umíš člověka naladit. Například mě teď právě do šťastna a usměvava (smím-li to tak popsat).

Milá Blackie, to ti chválím; a možná při tom druhém čtení přijdeš na něco nového.

Oběma vám pěkně děkuju.


Píši ti tip....jdu si nalít něco ostřejšího a pak si znovu v klidu přečtu znova...*/**************


Hle, člověk. Silný, krásný, vášněmi nabitý. Zázrak, vrchol přírody. Nepřestanu ho obdivovat. S tím obdivem odejdu ze světa, šťastný, že jsem zde chvilku byl.

a my, dovolím si za všetkých, že si nám umožnil byť ti tak nablízku, v okamihoch trápenia, bolesti, aj šťastia


revírník
19. 04. 2021
Dát tip

Děkuji vám, Ireno, Ludmilo, Gabi, za odezvu.


Gora
19. 04. 2021
Dát tip Majty37

To je hezký příběh, Jardo.

Už už jsem měla na krajíčku - ještě, že Lazar vstal!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru