Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha prostého chlapce z Moravy na kauzu Kúdela

21. 04. 2021
6
3
414
Autor
supizmus

   Navzdory faktu, že z neustálého omílání kontroverzí spojených s utkáním Glasgow Rangers proti Slavii Praha jsou již všichni dost otrávení, přidám ještě svůj pohled. Po sportovní stránce zvítězil český mistr pak už ale následuje pouze dlouhý seznam poražených. A taky se v plné nahotě ukazuje difuze zla. Začalo to tvrdou hrou hráčů skotského klubu a vyústilo v otřesné zranění brankáře pražanů, urážku záložníka Kamary stoperem Kúdelou, pěstní odpovědí prve jmenovaného uvnitř stadionu, trestními oznámeními z jedné i druhé strany a nenávistnými vzkazy mezi fanoušky v Čechách a na ostrovech.

   A bohužel existuje prostor pro další šíření negace. UEFA rozdala tresty stylem, že v podstatě fotbalistům hrajícím vyhrocená utkání vyslala návod, aby soupeře klidně přizabili, po utkání mu uvnitř stadionu dali co proto, ale hlavně, hlavně si mezi sebou nic neříkali. V případě, že v dalším ročníku Evropských pohárů na sebe nedej Bože narazí kluby z ČR a Skotska, můžeme se "těšit" na podívanou, která nic pěkného nepřinese. Neřku-li, že na sebe třeba znovu narazí oba inkriminovasné kluby. Co by se dělo na hřišti je jedna věc, větší obavy mám z toho, k jakým výkonům by se vyhecovali fanoušci, bylo-li by jim umožněno opět být na tribunách...

    Dle mě se zlo nezastaví rozdáním trestů podle nějakého podivuhodného sazebníku, uložením pokut, dopisem z kanceláří hlav států (které by se měly vyjadřovat k úplně jiným událostem než ke kopané...). Jediným možným způsobem je snažit se celou událost obrátit v dobro. Kdyby se například vybralo nějaké neutrální místo, kde by se Kamara s Kúdelou, oba již vychladlí, sešli. Český obránce by se omluvil za to, co řekl (a je jedno, která z verzí je pravdivá), finský hráč by se omluvil za svoji neverbální odpověď, oba by si odpustili, vyměnili si dresy, podali ruce a věc by se uzavřela.

    Každopádně následky by se vymazat neměly a odpovědnost za to, co se onoho osudného večera stalo, by měli všichni aktéři v nějaké míře přijmout. Zde navrhuju alternativní řešení - Roofe, který přizabil českého brankáře, by měl na měsíc jít dělat dobrovolníka do hospicu a být při klientech přímo v okamžiku, kdy umírají. Aby pochopil hodnotu života. Trenér Gerrard, který s největší pravděpodobností ta jatka svým hráčům naordinoval a Kamaru ku pěstnímu útoku nejspíš taky hecnul by si dal měsíc v polní nemocnici, aby zase nazřel důsledky toho, když se lidé posílají likvidovat jiné lidi. Kamara by dobrovolně pomáhal ve věznici, tentokrát aby z blízka viděl ty, kteří berou spravedlnost do vlastních rukou. A Ondřej Kúdela by jako dobrovolník šel např. do Středoafrické Republiky pomoct se vzděláváním a kultivací života v jedné z nejchudších zemí světa.

   Je to nápad krajně naivní a bohužel neuskutečnitelný. Už jen proto, že nejtemnější postava celého příběhu, Kamarův právník, schválně českou stranu provokuje a přilévá olej do ohně. A to jen proto, aby se celý proces co nejvíce natahoval a on z toho těžil. Takže největší rasista je nakonec on neb z Kamary, uraženého údajnou rasistickou poznámkou, si udělal bankomat. A Kamara, jako každý člověk, má rozhodně větší důstojnost než sloužit jako zlatý důl právníkovi pochybných morálních kvalit.


3 názory

supizmus
21. 04. 2021
Dát tip

Goro díky. Jak to šiju horkou jehlou, tak to končí s takovými překlepy...


Gora
21. 04. 2021
Dát tip

překlípky:

Kamarův úrávník, schválně českozu stranu  - Kamarův právník, schválně českou stranu 


zvedavec
21. 04. 2021
Dát tip

je pekná Tvoja snaha zlo obrátiť v dobro, hlasujem "za!",   je tam ale dosť veľa tých "ale"

jedno z nich tkvie v tom, že robiť dobro nie naoko, ale naozaj, musí byť snahou všetkých zúčastnených - a o tom  píšeš v poslednom odstavci Ty 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru