Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak ulevit očím od bílého pozadí na Písmáku

09. 05. 2021
3
11
761
Autor
Kamamura

Zdar, stěžovalo si na to víc lidí, tak tady je krátký návod. V současnosti už naštěstí ustupuje nesmyslné přesvědčení designerů někdy z minulého desetiletí, že webová stránka je jako list papíru a měla by mít tedy bílé pozadí. Papír, narozdíl od monitoru, nezáří vlastním světlem. Dívat se celý den do prudkého světla není příjemné, zvláště když to světlo většinou díky PWM kontrole jasu bliká. Co je PWM je vysvětleno v tomto článku:

https://notebook.cz/clanky/technologie/2017/pwm-regulace

1) Zkuste si proto vybrat monitor/notebook/tablet, který PWM ke kontrole jasu nepoužívá. 

2) Pokud už se 1) nezdařilo, pořád je malá šance, že se dá PWM vypnout (telefony OnePlus), nebo aspoň zvýšit jeho frekvence - čím vyšší, tím lepší. U většiny modelů PWM zmizí, když se jas nastaví na maximum (není třeba ho regulovat), a pak je možné použít fyzický filtr, nebo nějakou jinou strategii. 

3) Pokud se z PWM nedá hnout, pomáhá nastavení tzv. "Dark Mode", tzn. barevného schématu UI s tmavým (černým) pozadím a světlým (bílým) písmem. Samotné rozhraní aplikací se dá nastavit u mobilních zařízení s Androidem 10 a výšším v Nastavení -> Displej -> Tmavé schéma. Ve Windows 10 v Všechna Nastavení -> Personalizace -> Témata - Tmavé schéma. 

4) Předchozí nastavení obarvilo na tmavo pouze rozhraní aplikací, samotný obsah webu se řídí direktivami v HTML a kaskádových stylech. Prohlížeč Chrome (a jistě i ostatní) ale má možnost vynutit tmavé schéma. Otevřete následující URL v řádku, kam píšete adresy stránek:

chrome://flags

Měli byste vidět stránku nadepsanou "Experiments". nahoře dejte vyhledávat slovo "Dark", a hned první volbu "Force Dark Mode for Web Contents" přepněte na "Enabled" a dejte "Relaunch Chrome"

Od toho okamžiku by se stránky včetně Písmáka měly zobrazovat s černým pozadím a bílým písmem. 

Případné dotazy rád zodpovím v poště. 

Pro ilustraci - Písmák v Dark Mode vypadá takto:

https://drive.google.com/file/d/1KbMC4gOeaMcXwebXIa2htiE8MBmxiK3E/view?usp=sharing


11 názorů

Kamamura
10. 05. 2021
Dát tip Aru, Gora

Jo, ať žije správce, třikrát hurá!


Gora
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Díky správci Oldovi, který se snaží vyjít vstříc našemu reptání!


Benetka
10. 05. 2021
Dát tip Aru, Gora

Právě teď Aru! :p


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

teda já zírám Goro, kdy to přibylo?


Gora
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Nová informace: vpravo nahoře je rubrika - Hledat, u ní možnost vybrat si podklad: světlý/tmavý!

Jak jsme zde psali - černá je docela nezvyk, ale jestli to očím pomůže:-)


Kamamura
10. 05. 2021
Dát tip Gora

Jak jste si přáli, tak se i stalo!


Gora
10. 05. 2021
Dát tip

Jsou to užitečné rady, nechala bych je zde - ten původní bych asi smazala... (změníš, upravíš či smažeš svůj článek tak, že si najedeš nahoru na modrou - Moje - Díla - Upravit  - opravíš a pod dílkem je - Odeslat...), stačilo vyměnit kategorii.


Kamamura
09. 05. 2021
Dát tip

Jo, tak to se omlouvám, byl jsem z nějakého důvodu přesvědčen, že se jednou publikované tady už nedá upravovat. Tak co s tím starým článkem, mám to smazat, ať není duplicita? Smyslem je opravdu jen informovat, a případně ulevit očím těch, kteří jsou tak jako já přecitlivělí na blikající bílé plochy. 

Že to je nezvyklé, to chápu, všechno nové je nezvyklé, a ač ne každá změna je dobrá, implicitním odmítáním změn jen kvůli tomu, že přinášejí nové věci se občas můžeme připravit o užitečnou pomůcku nebo techniku. Si myslím, subjektivně, tedy. 


Aru
09. 05. 2021
Dát tip

skvělé že je to na hlavní straně, ale jak píše Gora, původní článek by byl vidět jen změnou kategorie


Gora
09. 05. 2021
Dát tip Aru

Dívala jsem se, Kamamuro, na ten černý podklad - nezvyklé, ale k očím šetrné...

Stačilo jen změnit kategorii, mohls nechat původní článek, kde byly příspěvky do diskuse.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru