Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

conQuest a Öttö-mann

10. 05. 2021
2
2
278
Autor
Kamamura

Veršovánku věnuji panu Huntingtonovi, jehož "Střet civilizací" dnes citují všichni nadějní pravicově orientovaní filutové (a kterého jsem nikdy neměl moc rád). 

[Nesmířil jsem se s perspektivou, že musíme se všichni rvát].

Sám sebe navrátil z cest,

statečný hrabě conQuest. 

C.k. vojů udatných v čele

mocnářství bránil směle,

ať v sedle oře svého,

či bdíc u postele,

sou-druha raněného.

 

Není včíl divu, že znaven je ten pán,

z posledních těla sil na svůj klesá otoman.

Však v pohovce té prazvláštního vzhledu,

tkví kouzlo zakleté vůní šafránu a medu. 

 

Oknem z vídeňské štráse na větru z východu,

přilétl závan kardamonu a římského kmínu,

procitá Öttö-mann, slib složí svému národu,

že to těm bezvěrcům rakouským nandá

(Alláh, jak známo, nemá rád Ferdinanda).

před chvílí pohovkou, borcuje komodu,

stůl, židle i patra na palandách.

(jež v řad se řadí, cítě nečinnosti vinu). 

 

Vpřed, nechť zhyne náš sok proradný,

za Turecka zašlých věků slávu, 

vždyť nám dal Bůh právo výsadní,

dovážet do Evropy kávu!

 

Po stezce Hedvábné, 

z Východu zlato proudí,

osudy nevábné,

čekají ty, kdo druhy soudí. 

 

Divě se vzepjal, nezkrotný dřeva kus,

na zemi procitá conQuest do nevyspání,

paprsky ozáří na stole abakus,

zvědavě špehuje tu scénku slunce ranní. 

(Za oknem Evropa řinkotem ožívá zas zbraní,

rozhodnout musí se, kdo komu dneska straní). 


2 názory

Kamamuro....jednak jak psal Aru je to dlouhé.....nevím jak ostatní, ale mě to odrazuje.....vázanost verše posoudit neumím a ...jsouc obyčejná žena.....já textu prostě nerozumím.....asi je to báseň pro náročnějšího čtenáře.....sorry

přesto jsem si našla za co můžu dát tip......druhou strofu.......

Není včíl divu, že znaven je ten pán, z posledních těla sil na svůj klesá otoman. Však v pohovce té prazvláštního vzhledu, tkví kouzlo zakleté vůní šafránu a medu.


Aru
06. 06. 2021
Dát tip

je to dlouhý, dlouhé básně na Písmáku prohrávají před krátkými, dále Střet civilizací jsem nečetl a asi ani další písmáci, takže už prolog neřekne moc čtenářům. pak je tu styl, já třeba vázané verše nemusím, to už musí být, aby mě to zaujalo něčím hodně nevšedním. první obléháni Vídně to bylo (vůbec se nedívám to Googlu) 1529, pro vídeňáka to sice asi bude vždy populární téma (i když ne tak jako druhé obléhání), ale čechovi to přípomínat, když si z října 1918 udělal svoji republiku a to i navzdory návrhům Karla I, je hluché.

Karel I, který nejenom že se snažil od usednutí na trůn od konce r. 1916 válku zastavit, to ovšem nebylo možné, už se chystalo vyjít století bojů a válek, které mělo trvat až do r. 1989, a nabízel čechům i autonomii, ale příliš pozdě, kdy čechům už pramálo záleželo na nějaké monarchii. proč by měli být vděční za to, že se vybudoval průmysl i železnice, když to všechno mohli ukrást a vyhlásit nad tím republiku. Karel I umírá v exilu ve věku 34 na zápal plic - to je ona příslovečná česká vděčnost rodové linii, kterou si sami češi zvolili v předvečer bělohorských událostí. člověk zapomíná, čech dvakrát rychleji - by mohlo být na té standartě místo tý pravdy a lásky.

pak s těmi Bohy v textu v tomto kontextu, to už si se rovnou před čtenářem písmáckým odsoudil k nezdaru. pokud chceš mít text, kde bude nějaké božstvo, měl by mít text podobu roviny osobní a citovou. s neosobním božstvím tady moc nepochodíš. také pomáhá, když do textu vrazíš sladkobolnou linii, část čtenářů (jako já) to přímo nenávidí, ale má to své čtenáře, těm potom, když k tomu ještě namícháš jalové rýmování, tak ti utrhnou ruce, ale zase jalovost nesmí křičet, pak tě prokouknou, že si z nich střílíš.

takže historicka exkurze do prvního obléhání vídně, dlouhý text, neosobní rovina co se víry/bohů týče, a jazyk který není blízký čtenařům, nezdar zaručen. u dlouhého textu je potřeba mít něco co udrží čtenáře u textu, čet jak nejdůkladněji jsme dovedl, takže by bylo nespravedlivé nedat tip ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru