Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o hanuchanech

16. 06. 2021
8
7
626
Autor
Danny

Jak jste si možná všimli, občas si vytvářím svoje vlastní slova pro věci, pro které mi v češtině slova chybí. Ve svých předchozích literárních dílech jsem takto popsal slova "kluzoun" a "tobectví", můžete se podívat na výpis děl a počíst si. Dnes dám "do placu" další slovo: hanuchan. Etymologie slova je složitá, tak slovo prostě berte tak jak je. Nejlépe si to osvětlím na příkladu:
Jdu takhle jednou k doktorovi s tím, že si v lékárně vyzvednu lék a on mi jej "odborně" píchne. Uvolňuju se kvůli tomu z práce a žádoucí by bylo být zpátky co nejdřív. A nastojte, v lékárně je přede mnou paní, která má zdravotní pojištění z jiné země a musí se složitě řešit a hned za ní pán, který je si 100% jistý, že nechal drahý lék právě v této lékárně ale magistra ho nemůže najít. Čili: lidé, kteří zrovna "extrabuřtózně" zdržují v okamžiku, kdy má člověk na spěch. Ve svém solipsistickém období jsem měl hypotézu, že hanuchani se vlastně rodí jen s životním posláním zaclánět Dannymu (jejich život před tomto momentem a po něm je jen tak pro forma) a úplně jim to zaclánění čiší z očí. Samozřejmě berte s rezervou, solipsista již nejsem, hypotéza byla neudržitelná.
Jiný příklad, abyste se dostali do obrazu. Používám Linux, ale verzi, jejíž dny podpory se pomalu ale jistě blíží ke konci a po aktualizaci tam vznikla chyba v grafice. Zadávám chybu do systému, kde se hlásí chyby. Pár lidí se přidá, že se jich to taky týká: to nejsou hanuchani. Ovšem potom: nějací jiní lidé se objeví s tím, že mají jinou ale trošku podobnou chybu po té aktualizaci, ale na jiném, používanějším desktopovém prostředí a tak jednoho hanuchanoida nenapadne nic jiného než obě chyby sloučit a protože to moje prostředí používá méně lidí, prostě můj report poznačí jako duplikát toho novějšího většího. Kde je hanuchanstvo? No jsou to právě ti, kteří se přihlásili pod tou druhou větší chybou a čistě silou většiny tu moji dali jako pouhý duplikát. Všichni se pak soustředí na tu druhou chybu a vyřeší ji, na tu moji ne, protože je to prostě duplikát. Ovšem hanuchanské řešení funguje jenom těm hanuchanům s tou "větší" chybou a mě ne, proto opodstatněně odebírám svému reportu status duplikátu a chci, aby se řešil zvlášť, ale všechno smetli hanuchani svojí druhou chybou, kterou tam připojili, takže se s tím už nikdo nechce zabývat a tu moji chybu jsem nakonec vyřešil sám úplně nečekaným způsobem.
Tato definice skupiny lidí samozřejmě předpokládá u definujícího určité větší množství sebestřednosti, ale spíše než že by se to definovalo jako lidi, jejichž životním cílem je zaclánět Dannymu tak to definuju, bez solipsismu, spíše jako lidi kteří se mi zrovna neopatrně dostali, zaclánějíce, do cesty, když zrovna spěchám.
Z duchovního hlediska si uvědomuju, že hanuchani můžou být užiteční: třeba při vytváření synchronicit: tím, že tam někde déle čekám, tak se pak stane, že třeba při cestě dál potkám pseudonáhodně kamaráda, kterého bych jinak nepotkal.
Takže neberte tuto novou definici skupiny lidí jako nadávku, ale spíše jako prostý popis toho, co se děje na světě, člověka, který zaclání zrovna v době, kdy se mi to vůbec nehodí.


7 názorů

Entropia
03. 07. 2021
Dát tip

Životní poslání zaclánět Dannymu :-D  Jen jestli jsi v tom svém solipsismu neuvízl ve vlastní počítačové hře :-))


Evženie Brambůrková
16. 06. 2021
Dát tip Danny, blacksabbath

Takové taky znám a bývají pěkně za sebou, aby to vylepšili. :-)))


Aru
16. 06. 2021
Dát tip

jinak se ti to slovo dost blíží k Hanumanovi, což vytváří zajímavá spojení s tvým textem, vzhledem k tomu co Hanuman představuje :)


Aru
16. 06. 2021
Dát tip Danny

třeba ti zaclánějí jenom proto, že jinde se tě chystá někdo jiný přejet z nepozornosti, když se věnuje mobilu, nebo se na to místo chystá spadnout letadlo, nebo vybuchnout sopka a hanuchani tě chrání, aby ses na to místo dostal "pozdě" po nehodě, dokud jsi ve frontě, jsi v bezpečí :D


Mates Straba
16. 06. 2021
Dát tip Danny, Aru, Sidneckij

Tip: Z duchovního hlediska je možné, že si je vytváříš svým spěchem.


Janina6
16. 06. 2021
Dát tip

Vtipné.

Měl by sis vyrobit transparent "Můžete mi zaclánět" a používat ho ve chvílích, kdy se ti zaclánění bude hodit :-)


annnie
16. 06. 2021
Dát tip

:) :) :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru