Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický Den - Deň malín nezrelých

19. 06. 2021
16
23
914
Autor
Sidneckij

Stála si na zastávke a v ruke si držala Kolébku od Vonneguta. Nevedel som od teba odtrhnúť oči. Nie pretože si bola dychberúca modelka. Práve naopak. Vlasy si mala trochu neupravené a stále vlhké po rannej sprche, tvár si mala pokrytú dermacolom s o číslo tmavším odtieňom, snažiac sa prekryť akné alebo modrinu. Oblečená vo veľkej hnedej sukni a bielej blúze s kvapkou červeného vína nad krivkou vytvorenou kosticou podprsenky. Cez plece prehodená plátená taška s belasými motýľmi obsahujúca celý tvoj každodenný život. Imidž nemať imidž, myslel som si. Neuroticky si dofajčila cigaretu otáčajúc sa zo strany na stranu, či ťa náhodou niekto nesleduje.

 

Zachytila si môj pohľad. Mierne som sa usmial a sklopil zrak, možno som sa začervenal. No v zápätí som sa znova na teba pozrel. Ty si však bola myšlienkami niekde úplne inde a niečo si hľadala vo svojej taške. Pravdepodobne peňaženku, keďže autobus práve pristavil. Ľudia sa zoradili do radu, tak ako to zvyknú robiť ranné vtáčatá, ktoré plánujú doskákať ďalej. S rukami vehementne v útrobách tašky si vyzerala ako vojnový chirurg snažiac sa zastaviť krvácanie niekde medzi pankreasom a žalúdkom vo veľkej tržnej rane. Postavil som sa za teba a nedokázal som sa ubrániť úsmevu. Voňala si po tabaku a malinách.

 

V tom si vystúpila z radu, lebo si bola na rade a vysypala celý obsah tašky na chodník. Dve pokrčené obálky, tri perá, ceruzka, poznámkový blok s potlačou Muchovej Gismondy, červená voňavka značky DKNY, tri tampóny, zapaľovač, cigarety Marlboro Gold, starý iPhone s prasknutým displejom, otvorené hygienické vrecko s mejkapom, a hrsť papierikov s rôznymi poznámkami. Nadobudol som pocit, že ťa poznám roky a v bruchu som zacítil mierne vibrácie, ktoré som netušil, že budem mať k staršej žene, ak nevyzerá ako s Playboya.

 

Z pleca sa ti spustilo ramienko malej hnedej koženej kabelky, ktorú som dovtedy nevidel, kedže ju prekrývala plátená taška. Poznamenal som, že možno to, čo hľadáš je v tej kabelke. Ty si len odvrkla, že sa nemám starať do cudzích vecí. Trochu som to vo svojich sedemnástich rokoch zobral osobne. Nastúpil som do autobusu a sadol si k oknu na ľavej strane. Slnko cez sklo autobusu mi aktivovalo potné žľazy a na chrbte a v podpazuší sa objavili prvé kvapky potu. Z ruksaku som vytiahol zošit matematiky, ceruzku a pravítko s plánom dokončiť domácu úlohu z matematiky. Rezy kockou s určenými troma bodmi. Geometria ma bavila a dúfal som, že sa dostanem na architektúru.

 

Autobus sa pohol smerom k ďalšiemu nudnému dňu v škole. Zahľadený do zošita a hryzúc koniec ceruzky, som zacítil známu kontrastnú a zvláštne sa doplňujúcu vôňu tabaku a malín. Zovrelo mi nervózne žalúdok. Periférne som vnímal, že si si ku mne prisadla. Nepozrel som sa na teba, len som si prisunul tašku viac popod nohy a snažil sa celý zkompaktnieť.

 

Chvíľu ti trvalo, kým si našla správnu polohu a skontrolovala, či ti v taške nič nechýba. Nevedel som sa sústrediť, lebo som ťa vnímal všetkými zmyslami. Nakoniec si otvorila knihu a začítala sa. To ma celkom upokojilo a mohol sa venovať svojej úlohe. Po pár minútach si sa zasmiala na niečom v knihe. Bol to príjemný smiech. Nie hlasný, no zároveň som nemal pocit, že si ho potlačovala, čo bola príjemná zmena. Stránka tvojej osobnosti, ktorú som doposiaľ nepoznal.

 

Priložil som pravítko na papier a zakreslil čiaru. Ako som posunul ruku s ceruzkou, moje rameno sa dotklo tvojho. Zľahka. Zaváhal som a myslím, že to bolo prvý krát, čo som sa dotkol ženy. Ani jeden z nás sa nepohol a mal som pocit, že to trvá večnosť. Nakoniec som prvý odsunul ruku. Kútikom oka som sa na teba pozrel a ty si sa usmiala a pozrela na mňa. V hrdle mi vyschlo a nervózne som sa usmial. Nakoniec si sa ospravedlnila, že si po mne vonku vyštekla, že vraj si nemala príjemný večer. Ja som len zamumlal, že je to v poriadku.

 

Na ďalšej zastávke si vstala a keď si odchádzala ku dverám, zastavila si na pol ceste a vrátila sa k môjmu sedadlu. Pozrela si na mňa a ja som nechápavo dvihol hlavu a pozrel ti do očí. Len si vystrela ku mne ruku s knihou a povedala si, aby som si ju nechal. Vraj si myslíš, že by sa mi mohla páčiť. Vzal som knihu, poďakoval a to bolo naposledy, čo som ťa videl. Po pár pokusoch som knihu odložil medzi ostatné rozčítané knihy, lebo som sa nedokázal prekúsať cez prvých 20 strán. Možno mi robila problém čeština a na knihu som zabudol.

 

Po siedmych rokoch som vo svojej detskej izbe rodičovského domu objavil, tvoju Kolébku. Z nostalgie som si ju vzal na intrák a prvý krát som ju bol schopný dočítať. Obklopila ma jemná vôňa malín a tabaku. Na poslednej strane poslednej kapitoly nachádzam telefónne číslo s menom Anna. Ležím v posteli na izbe internátu niečo po polnoci a rozmýšľam, či som dozrel na to ti zavolať. Dúfam, že máš lepšie večery.


23 názorů

Kamamura
28. 07. 2021
Dát tip Aru

Aru - Někdy autor umístí do díla filtr na čtenáře, aby se k tomu podstatnému dostala jen zrna, zatímco otruby odcházejí ke svým televizním seriálům a červeným knihovnám (a šťastní jsou nakonec všichni).

V Naga zengi-dó plni funkci síta na čenáře prolog. 


Aru
27. 07. 2021
Dát tip

nenapravielné škody už nastaly, je to pár tisíc let ;))

Kamamuro, Kamamuro, první kniha do života je samozřejmě Vojna o mír od Tolstoje - 300 stran jsem mlátil při čtení hlavou o stůl, ale pak přišlo prozření a zbylých 1100 stran se četlo samo : D


Kamamura
27. 07. 2021
Dát tip

Ještě detail - Mistr se jmenuje Kurt Vonnegut!

Tedy bez "h" na konci, prosím autora, aby si to opravil, než dojde k nenapravitelným škodám!

Uctivě předem děkuji. 


Kamamura
27. 07. 2021
Dát tip

Ani jsem to celé ještě nedočetl (letmo jsem zahlédl nějaké kostice, podprsenky, či co, detailní popisy ženských anatomických partikulárií, takže z toho předběžne usuzuji, že to je opět píseň nějakého hárajícího mužského libida. Přiznám se, že jako stárnoucího geeka, učence a hráče počítačových her mě toto téma zajímá spíše okrajově - neupírám mu ovšem objektivní význam, to né, bez hárajících libid obou pohlaví bychom tu nikdo z nás nebyli, to je smutná pravda, se kterou jsem se nikdy zcela nevyrovnal. Spíš je to můj subjektivní, a tedy nutně minoritní pohled na věc...)

!!!ALE!!!!

Ale... hned na první řádce zahlédnu jméno milovaného Vonneguta, dokonce je zmíněna Kolíbka, první kniha, kterou jsem od něj jako gymnazista četl, takže neváhám, přestávám číst, a dávám hned TIP!!! Kdokoliv přispívá k tomu, že tento nepochopený, nedoceněný génius světové literatury nezústane v dnešní připitomělé, povrchní době zcela zapomenut, ten je můj přítel a spojenec, ten má můj obdiv, kredit na tři drinky zdarma, a tipů, co hrdlo ráčí!

Jen tak dál! Ať se Vonnegutova sláva šíří mezi prostým lidem, a kontakt s jeho literaturou ať navždy změní a obohatí lidské myšlení, tak jako Led typu devět navždy zamrzl světové oceány a způsobil konec světa, jak jsme ho znali. 


IQ nick
27. 07. 2021
Dát tip

Moc pěkný. b:-) 


Nádech..., maliny a tabák, jako kdyby se kolem mě rozvoněly...

Mimořádně napsáné detaily. Oproti Luzz je mám v oblibě, takže pro mě byly doopravdy nezapomenutelné! Na začátku se mi pointa nezdála vlastně až tak výjimečná, ale na konci dostala svou třešničku :) Díky, že jsem mohla být na chvilku i já v autobuse.


Luzz
17. 07. 2021
Dát tip

já teda moc nechápu, jak mohl v jedoucím autobuse dělat úlohu z geometrie... je tam na můj vkus zbytečně moc detailů, třeba ten třetí odstavec (proč zrovna DKNY? a proč Marlbora? a nehodil by se k té paní spíš tabák a cigaretový papírky?) - dovedu si ale představit, že autor to takhle prostě v mysli vidí - a napíše to... jako jo, to vyprávění díky tomu získává na plastičnosti a autenticitě, ale někdy mi to přišlo až moc...

ovšem líbí se mi to mladistvé nadšení hrdiny... a potom ten konec... ach...  hezkej příběh.... napiš pokračování.


Sidneckij
27. 06. 2021
Dát tip

Vďaka za nomináciu janina6☺️


Janina6
26. 06. 2021
Dát tip

Mohla bych tuhle povídku nominovat do soutěže Próza měsíce?


Sidneckij
19. 06. 2021
Dát tip

Vďaka Janina6


Janina6
19. 06. 2021
Dát tip Sidneckij

Moc dobře napsané. Poeticky načrtnutý začátek příběhu, který se nakonec neuskutečnil...


Aru
19. 06. 2021
Dát tip

je to prostě tragédie :D ten konec je prostě zdrcující

bývával jsem taky romantik, pak pesimista, teď už jsem vlažný pragmatik se sklonem k depresi :D


Sidneckij
19. 06. 2021
Dát tip Aru

Osobne by som prevrátil knihu hore nohami a hľadal kontakt všade možne. Ja za to nemôžem, že protagonista textu bol viac na tie priamky v danom čase.

Ako romantik si myslím, že nikdy nie je neskoro


Sidneckij
19. 06. 2021
Dát tip

Vďaka za tipy a milé komentáre. 


Gora
19. 06. 2021
Dát tip

Zajímavý příběh. K tématu se hodí.


To se ti moc povedlo.....člověk si některé vůně pamatuje i po letech...*/******


bixley
19. 06. 2021
Dát tip

Pěkná povídka o vůni malin a zrání. Kdoví, jak by vše dopadlo, kdybys našel číslo včas...


Jamardi
19. 06. 2021
Dát tip

To je smůla! Jestli ale za to, že dotyčný nevyčetl přání Anny z jejích očí nemůže to rýsování v autobuse. :) Já jsem za svých školních let rýsovala na toaletě, v šatně, ale v autobuse nikdy - to bych si netroufla. :)

Pěkné to bylo.


Aru
19. 06. 2021
Dát tip

to je úplná tragédie, dostat číslo a nepoužít ho, tragédie


annnie
19. 06. 2021
Dát tip

Velmi pekné! Tip. Anna :)


tabak a maliny a čas ... pekné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru