Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravda je uvnitř, nikoli venku

23. 06. 2021
8
6
336
Autor
Danny

Jak poznat Pravdu o světě? Proč různá náboženství tvrdí každé něco jiného? (a pak se hádají) Jak je to možné, když "je přece pravda jen jedna"?

Čekáte, že řeknu "pravda je složitější". Ale naopak - pravda je jednodušší. Je totiž uvnitř, uvnitř každého z nás.

Ta Pravda je tak základní, tak prostá, tak "opravdová", že jí není možno Celou vyjádřit slovy ani symboly. Můžeme pouze použít zástupná označení jako "Bůh" nebo "Tao", ale je nevýslovná - dá se zažít, ale nikoli dogmaticky či intelektuálně popsat. Pokud znáte matematiku, vezměte v úvahu třeba číslo Pí. Je, je jen jedno, ale pokud byste jej chtěli celé popsat v desítkové soustavě, museli byste napsat nekonečno číslic :)

Co udělám, když zažiju něco a nejsem schopen to vyjádřit slovy? A je to Pravda, tedy chci aby to zažili i ostatní?

Vytvořím aproximaci, čili přibližné vyjádření: nějaký systém, třeba náboženský, který bude Pravdu víceméně přibližně popisovat. Spolehnu se na to, že lidé z mého popisu budou schopni pochopit "jak to vlastně je" a díky aproximaci se dostanou k jádru.

Dále vytvořím postup, jak by se měli lidé dostat do toho stejného stavu co já - do stavu Pravdy. Může to být nějaké duchovní či tělesné cvičení, nebo duchovní i tělesné dohromady, nějaká sexuální praktika nebo cokoli jiného.

Tohle všechno je OK - ale musím mít stále na paměti, že jsou to všechno pouze aproximace a cvičení, nikoli holá Pravda sama. Ta je nad veškerá cvičení a nad veškeré aproximace. Mohlo by se totiž stát to neštěstí, že člověk udělá vhled, vytvoří systém a postup... a poté zemře. Jeho žáci a nohsledi pak převezmou systém, budou jej papouškovat dál, ale řeknou, že pravdou je on sám a začnou potírat všechny, kteří se systémem nesouhlasí. Tak potom vznikají ony sváry a třenice a dogmatici, kteří úporně střeží svůj svatý systém a umírají v jeho jménu.

Neznamená to, že říkám, že Pravda je nepoznatelná. Naopak - je poznatelná pro každého z nás: ať již v rámci nějaké "vyšlapané" cesty již fungujících systémů, tak, a zvláště, ve vnitřní práci každého sama na sobě. Nesmíme si však ze systémů udělat zlaté tele a uctívat je místo Pravdy.


6 názorů

Diana
03. 07. 2021
Dát tip

Výborně vyjádřeno! Velmi dobrý "návod", naprosto souhlasím. Je třeba zapojit všechno, rozum, intuici, zkušenosti, meditaci - a především touhu a naději tu pravdu najít (nebo se jí alespoň přiblížit).


onaline
02. 07. 2021
Dát tip

pravda od slova pravděpodobnost, děkuji za úvahu :)  pokud si mohu vybrat ze všech možností, vyberu si většinou tu nejpravděpodobnější verzi zlatého telete


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

jo jo, chápu, rozumem se lze jen "pravdě" pouze přiblížit, ale není ono vnitřní poznání tak vzácné a nemožné, ale nakonec po "životě" stejně každý zjistí jak to vlastně bylo :D


lastgasp
23. 06. 2021
Dát tip blacksabbath

Když budu držet v ruce kalašnikov, tak budu mít pravdu a nic než pravdu.


Janina6
23. 06. 2021
Dát tip

Když je pravda uvnitř každého z nás (a každý z nás je jiný), dá se vůbec nějaká pravda sdělit, "předat"? Nestane se z ní uvnitř někoho jiného úplně jiná pravda? :-)


annnie
23. 06. 2021
Dát tip

Hezky. Souhlasím. Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru