Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ta zezdola 2

26. 06. 2021
5
9
354
Autor
lastgasp

Jak se lidé zařazovali, aby přežili.

Tátu jí umučili v Terezíně. Pracoval ve Waltrovce dlouhá léta jako montér. Politicky se nijak mimořádně neangažoval, byl jen členem odborové organizace. V září 1941 se zúčastnil stávky dvou tisíců dělníků továrny za zvýšení přídělu potravin. Akce na tu dobu velmi odvážná. Tehdejší nacistický ředitel Klestil dal zatknout členy výboru a přivolal gestapáky, kteří po krutých výsleších odvezli šedesát devět dělníků do koncentračního tábora v Terezíně jako rukojmí. Otec Květy byl mezi nimi. Z koncentráku se již nevrátil.

Maminka po válce zůstala jen s Květou a znovu se nevdala. V roce 1963 po dlouhé nemoci umřela a Květa, která se o ní starala až do konce0, zůstala sama. Najednou pocítila kolem sebe prázdnotu. Bezradnou, bludnou pustinu. Bojovala s tím pocitem, toužila po uznání, že není na světě zbytečně. Volila cestu, která se jí zdála být nejpřijatelnější.

Odlišovala se zejména tím, že zásadně a vyzývavě zdravila zkráceným soudružským pozdravem čest, jak byla zvyklá od roku 1950, kdy byla ve škole přijata do oddílu jisker Pionýrské organizace ČSM. Začalo to úplně nenápadně. Květa byla živé, všímavé dítě. Velmi rychle se naučila opakovat veškeré podněty z okolí, zejména slovní, které ještě zesilovala překotnou řečí.

Mezi školním kolektivem a často mezi kamarádkami při hrách touto aktivitou vzbuzovala pozornost a získávala přirozenou pozici vedoucí. Její rozhodnost byla již od dětství posilována starostí o domácnost a nemocnou maminku. Postupně na ni připadaly téměř všechny povinnosti a starosti o domácnost. Dětské hry a zábavy jí nahrazovaly cesty do prádelny a čistírny, na poštu, nákupy potravin a potřebné pochůzky. Na zábavu s ostatními dětmi ji čas ani nezbýval. Dost času jí zabíral úklid v domě. Podlahy v chodbách a na schodech byly ve špatném stavu. Dlaždice uvolněné, dřevěné schody prošlapané, zábradlí rozbité, rámy oken oprýskané, prostě starý dům. Také s ní nebylo počítáno s účastí na společných akcích. Tím se velmi odlišovala od spolužaček a jejich pubertálních projevů. Byla zkrátka jiná, ta zezdola.

Ona se vlastně chtěla lišit, vědomě. Posílení svých představ o novém člověku, které na ni shlížely i na školních chodbách v obrazech a heslech, v rozhlase po drátě, v tisku, dotvrzovala i četbou knih. Robinsonka, členové Mladé gardy, Timur, Anna proletářka a další, byly postavy, které do jejího myšlení vstupovaly s přesvědčením o hrdinství a obětech jejích vzorů. Žádný Verne, May, ale Majerová, Fadějev, Šolochov, Gorkij Nezval, Václav Řezáč, Jilemnický.

Byla ateistkou, aniž by se potřebovala konfrontovat s jakoukoliv vírou. Její vztah k věřícím byl prázdný, zcela volný, bez nutnosti se s problematikou nějak vypořádávat. Nikdy se nemodlila a nikdo jí to ani nenaučil. Se svým morálním postojem byla spokojená, splňovala si svoji představu o spravedlivém vztahu k lidem a okolí, nikomu neubližovat a pomáhat potřebným. Jen její prostředky a činy byly výhradně podřízeny morálce a chování v souladu se stanovami organizace, kde působila a chtěla být užitečná.

Její vážnosti a přesvědčení přidala fotografie v časopise Květy, kde byla na titulní barevné stránce uvedena, jak podává v pionýrském kroji kytici při nějaké příležitosti prezidentu Novotnému. Výstřižek z časopisu byl přišpendlen na domovní vývěsce u vchodu dlouho. Ona to chápala jako výjimečnou pozornost, zatímco na ostatní to působilo spíše úsměvně až ironicky. Vůbec její pozornost domovní vývěsce, nebo nástěnce, jak tomu říkala, byla velmi obětavá. Nevynechala žádnou událost, výročí nebo oslavy nových svátků, aby nevyzdobila vývěsku obrázky, symboly a hesly propagující život v socialistické společnosti a táboře míru.

Byla často viděna ve společnosti instalatéra Cimburka z OPBH, který byl místním členem Pomocné stráže Veřejné Bezpečnosti. Zdobila ho žlutá páska s písmeny PS-VB. Se značným rizikem postihu ho lidé nazývali „Pitomec stojící vedle blbce“. Nebyla s ním žádná legrace, mohl dokonce legitimovat občany, kontrolovat řidiče. Chodil vždycky s nějakým uniformovaným příslušníkem. Možná proto se jí také lidé trochu báli. Časem se jí dostalo pověsti udavačky. Nedůvěra rostla, ale na ní to nijak nepůsobilo. Možná jí ten nezájem a odtažité chování lidí v jejím okolí, hlavně v domě, ani nevadilo. Přestože ona sama pozorně sledovala, co se v domě děje, jak se lidé chovají, jak mezi sebou mluví, o čem si vypráví, jestli chodí na veřejné schůze, účastní se volebních akcí, o sobě v těchto souvislostech vůbec nepřemýšlela. 

Cimburk se dokonce u piva mezi svými věrnými svěřoval: 

"Souzi, já vám řeknu, že z tý Karáskový mám docela lufta. To byste nevěřili, co všechno dokáže na lidi nakydat. Už si s ní nevím rady. Vona začíná bejt nebezpečná."

 


9 názorů

lastgasp
02. 07. 2021
Dát tip

Tak jsem ten konec trochu upravil.


lastgasp
02. 07. 2021
Dát tip

Irenko díky za čtení a výborné připomínky. A za tip. Dá to makačku, s tou poslední větou máš pravdu, je to kostrbaté. Vzal jsem si velké sousto a teď se v tom plácám.


Gora
02. 07. 2021
Dát tip

Jako úvod do širšího děje dobré, možná bych ubrala z "oznamovacího" způsobu psaní, Přemku, a zapojila přímou řeč, aby se zmírnila popisnost. Také poslední věta se mi nezdá správně formulována.


jjj...Přemku pokračuj...!!! Je to smutný příběh....vše ostatní už napsala Jana....*/*******.....( napadá mě tak trošku podobnost s dnešním světem....kde se děti také chtějí nějak uplatnit-odlišit-uchytit a tak se chytají různých part)


vesuvanka
26. 06. 2021
Dát tip

Přemku, je to zajímavý a smutný příběh, sonda do duše Květy, která se lišila od ostatních už od dětství, jež bylo smutné - tatínek umučený v koncentráku (asi ho ani nepoznala), místo bezstarostných her s ostatními dětmi pečuje o nemocnou maminku, o domácnost a myje chodby ve starém domě. Maminka umírá - Květa prožívá smutek, doléhá na ni samota a touží se nějak uplatnit. Hesla, nástěnky, obrazy, rozhlas, noviny a knihy, které čte - to vše vyvolává lákavé představy o budoucnosti člověka v komunistické společnosti. Bohužel si vybrala špatný způsob, jak se uplatnit, a proto se tolik snažila za každou cenu, i za cenu, že ubližovala nevinným lidem...  TIP a určitě pokračuj, na tu dobu bychom neměli zapomínat.


Jen pokračuj, je to velmi realistické a ještě si to pamatuji.


lastgasp
26. 06. 2021
Dát tip

Jaroslave, díky za přečtení. Je to rozjetá zpověď doby, kdy se zastaví zatím ani nevím.


revírník
26. 06. 2021
Dát tip

Jako expozice dobré. A teď, co dál? Budu se zájmem sledovat, jestli máš v plánu pokračovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru