Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O čarodějnic strastném milování a jiné kulhavky

28. 07. 2021
3
10
381
Autor
Kamamura

To vám jsme jednou takhle - nebudete mi věřit... ale nic, to se sem nehodí. 

S vědmami bývají potíže,

když pak kuňkáš kdes v rákosí,

či padáš vesmírem ve stavu beztíže,

dnešní femíny se nás o nic neprosí.

 

Přesto lze prožít i krásné chvíle,

květinou potěš, pochval bradavici,

oba pak na koště naskočte čile,

selfíčko z Plejád pak pošli sestřenici. 

 

Chci říci, že ani ten, co lektvary míchá,

nemusí mít vždy srdce z kamene, 

za všechno může zášť, sobectví, pýcha, 

a kstáru pak trvalá bolest ramene. 


10 názorů

Kamamura
29. 07. 2021
Dát tip

Díky, mně taky! ;-)


Jamardi
29. 07. 2021
Dát tip Kamamura

Květinou potěš, pochval bradavici se mně líbí :)


revírník
28. 07. 2021
Dát tip blacksabbath, IQ nick

Vás je, chlapci, zábava sledovat.


Aru
28. 07. 2021
Dát tip Kvitravn

to ale říkáš pořád to samý, že ženy neměly právo rozhodovat, vlastnit, vést státy, ale jen a jen proto že  je muži nepustili ke kormidlu, chápeš jak měli prokázat schopnosti, když k tomu nedostali příležitost? současná situace mohla vzniknout jen díky tomu, že muž se uvolil vzdát se části svojí moci, jinak by neměli ani volební právo dodneška.

no, nevím ale ženy v Izraeli by s tebou asi nesouhlasili, že žena nemůže být v armádě/vojsku :D

píšeš, že společnost byla patriarchární, ano, ale proto, že to tak mužům vyhovolalo a nehodlali se vzdát své moci a vlivu

já si naopak myslím, že mohlo a klidně i bylo plno schopných královen, nebo političek, ale tam kde se prosadily se buď na ně rychle zapomnělo, aby mužská pýcha neutrpěla, nebo pracovala ve stínu muže, takže veškerý úspěch se připsal manžílkovy. dějiny píšou vítězové a to byli muži, já nevím, tys slyšel o nějaké kronikářce?

skvělý příklad je na Čankajškovi, on byl úplně neschopný a nikdy by sám nedokázal vést zemi tak dlouho, jeho třetí žena naopak byla schopná politička.

naopak situace je i dnes trystní a muži i dnes zneužívají svého postavení, celkem mě zajímá jak dopadne soud s Blizzardem, bude zajímavé, jestli se potvrdí obvinění co tam mají


Kamamura
28. 07. 2021
Dát tip

ARU - musím kategoricky nesouhlasit, vikingové žádné ženy ve svých řadách neměli, jednak mi moje dlouhá praktická zkušenost se šermem a bojovými uměními říká, že to je nesmysl - a to i přes to, že jsem měl tu čest trénovat s velmi talentovanými ženami, třeba z jednou karatistkou, která mě ale naneštěstí nakonec kopla do hlavy a způsobilo jí to takový šok, že se lekla sama sebe a nechala karate úplně, zatímco mě se nic valného nestalo (mám na památku malou jizvu, a měl jsem poškozenou rohovku, ale všechno se v pohodě uzdravilo), nebo Margu z Merletu, která byla skutečně silná jako tur a šermovala jako dračice, a to byly podle mě výjimečné ženy, a i přesto jsme ale věděli, že kdybychom se chtěli navzájem zabít, že bych zabil já je, a ne ony mě, protože jsem byl prostě pořád větší, těžší a silnější. Pamatuju si, že jsem té karatistce jednou chytil nohu a podkopl jí tu druhou, jak spadla na tvář a na ruce a neřekla ani popel, ale přesto jsem si uvědomil, jakou mám obrovskou výhodu jen díky svojí fyziognomii. 

Za druhé neexistují žádné záznamy, že by ženy v bitvách skutčně bojovaly - vím, že se feministky odvolávají na ten jeden hrob té jakoby válečnice (Birka), ale tam je spousta pochyb, ano, biologicky to byla žena, ale existuje důvodné podezření, že o tom ti, co jí pohřbívali, vůbec nevěděli a považovali jí za chlapa - protože vypadala, oblékala se a chovala se jako chlap. Do toho, co můžeme vidět ve stupidním seriálu "Vikingové" na Netflixu, měla historická skutečnost rozhodně daleko. Nebyly žádné římské legionářky, žádné spartanské falangistky, žádné rytířky, žádné samurajky, žádné landsknechtky, žádné infanteristky neverboval Napoleon ani Bismarck. Až nástup dokonalých střelných zbraní učinil představu ženy/infanteristky méně nesmyslnou, nicméně moderní experimenty v americké armádě s ženskými mariňačkami a infanteristkami skončily debaklem - celá jednotka pak měla horší výsledky, protože slabší ženské prostě neunesly plnou polní, nedokázaly držet tempo, a podobně. 

Ženská samozřejmě může sedět na velínu, být radistkou, létat s bombardérem nebo řídit joystickem dron, o tom žádná. Nemůže se ale principiálně postavit s mečem, sekyrou, bijákem nebo kopím chlapovi a vyhrát. Alespoň v průměru ne, ve výjimkách (bačkora chlap, super trénovaná ženská) ano. 

Co se postavení žen ve společnosti týče, ve válečnických kulturách, a tou byla i třeba feudální středověká Evropa, nebo Japonsko až do roku 1869, případně celý arabský svět, vždy platilo, že o podstatných otázkách rozhodovali muži, a ženy nesměly většinou ani na veřejnosti ani pípnout. I tebou uváděný Starý Egypt byl patriarchální - srovnej si počet faraonů a faraonek. Ženská na trůně byla vzácná výjimka. Kult boha Amona, což bylo vpodstatě státní náboženství, měl jen mužské kněží. 

Jo a Amazonky - Amazonky, ty jsou taky mýtus ;-)

Ale pozor - to se bavíme o historické skutečnosti, tedy o tom, jak to reálně bylo. Já jsem nikdy netvrdil, že má žena sedět doma, nebo že muži mají vládnout. Jak to bude, to nikdo neví. Tvrdím ale, že dnešní pořádky, kdy ženské stačí zakřičet "#MeToo!!!", a talentovaní herci a režiséři, nebo třeba šéfové mezinárodního měnového fondu okamžitě kariérně končí a odsouvají se na periferii jako psanci, takový stav nemá historicky obdoby, a na tom trvám. Trvám i na tom, že ani dnes se průměrná ženská nevyrovná průměrnému chlapovi ve fyzickém boji nablízko, ať už se zbraní, nebo bez ní. Rovněž jsou ženy z nějakého důvodu prokazatelně horší šachistky, než muži - to je prostě fakt. 

Jinak ale nejsem žádný misogyn - ženy mám rád, ostatně se dvěma žiju v domácnosti, mám pár kamarádek. Myslím si ale, že druh Homo Sapiens se narozdíl od Homo Neanderthalensis specializoval - žena na výchovu dětí, přípravu potravin a péči o jeskyni, a muž na boj, lov a vůdcovské role, a že díky tomu Homo Sapiens vyhrál evoluční zápas s neandrtálci, a není narozdíl od nich vyhynulý. Následky této specializace není možné přehlížet - muži a ženy prostě nejsou a nebudou stejní. My třeba nemáme dělohu, jako jeden příklad za všechny. ;-)


Aru
28. 07. 2021
Dát tip

ale chápeš, že to samé se dělo po celá staletí naruby, co muži zaseli, to se jim teď vrací, to je celý.

navíc co píšeš není pravda, vikingové měli ve svých řadách válečnice a ve starém Egyptě měly ženy otroky, majetet, domy i obchody, plus sumerské tabulky ukazují, že na počátku to byly bohyně co hrály prim, ne bohové a s tím i role ženy byla vyšší, ale muži pak začali dominovat a dařilo se jim to až do relativně nedávné doby.

nepřijde mi prostě správný říkat, že když muži dominovali mnoho staletí na úkor žen, že to bylo ok a že by to mělo být tak i dneska, když to bylo i včera. to že se teď prosazují ženy na úkor mužů je důsledek toho co muži dělali po celá staletí ženám.

jak jsem psal, to že si nic nepamatujeme neznamená, že na nás nedolehnou důsledky činů z předchozích generací.

tak se rozhlídni, žena zvládá mnohem víc věcí, než sedět doma u krbu a rodit - vždyť to sám píšeš: "nesměly ani k poradnímu ohni," a kdo myslíš, že jim to nedovolil? ty obhajuješ křivdu od mužů, jako normu, z které vycházíš. to že si muži zvykli na svá výsadní postavení neznamená, že to tak musí být navždy


Kamamura
28. 07. 2021
Dát tip

Já spatřuji posun v ženské roli od pečovatelek o rodinný krb, které v loveckých/válečnických kukturách nesměly ani k poradnímu ohni, o volebním právu, studiu na univerzitě a hlasitém presentování vlastních názorů ani nemluvě, k dnešní roli manažerek, generálek, feministických aktivistek, pantofloidních husbandních otrokářek a dobyvatelek vzdálených galaxií spatřuji ve feminizovaném školství - je ostatně vědecky dokázáno, že na základním školství mívají holčičky lepší známky než kluci, protože učitelky jim z titulu pudového feministického tribalismu nadržují, no a v zaměstnání je to pak obráceně ;-)


Kamamura
28. 07. 2021
Dát tip

blacksabbath - o tom bych se nikdy neodvážil pochybovat! Parní slavíci bývají opatřeni proudovými motory s afterburnerem, o dokonalé aerodynamice a technice letu nemluvě, a často slýchávám směrem od Karlova náměstí strašnou ránu, a říkám si: "Vida, to zas nějaký parní slavík překročil rychlost zvuku!"


Hele...ještě mi to lítá rychle.....


Aru
28. 07. 2021
Dát tip Kvitravn

co se sem nehodí? :D

femíny? člověče Kamamuro, není to tak dávno, kdy muži považovali za dobrý mrav každého kdo nenosil kalhoty upálit, sice když už to rozjeli, tak nenznali bratra v plnění pokladniček, ale původní smysl je zřejmý.

samozřejmě chápu, že lidstvo trpí těžkým alzheimerem a většina lidí je ráda, když si pamatuje aspoň něco ze svého života, ale stejně by se člověk měl zajímat aspoň kapánek

dnešní dobu prostě vidím jako naprosto logický důsledek dob minulých a to můžeme být rádi, že neplatí oko za oko a zub za zub, to by muži nedostali ani studenou konzervu. :D

co jsem slyšel, tak lidé víc věří čarodějkám, než psychiatrovi, nebo psychologovi, ale tomu s nedivím, tam berou taky každýho blázna :D

posledním veršem jsi to jakž takž zachránil, ale o prsa :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru