Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mnich robot a nástrahy skautského tábora

05. 08. 2021
13
10
444
Autor
supizmus

   Kdo mě zná ví, že vše podstatné v mém životě, týkající s víry, mám spojené se skautingem. Proto jsem rád, že i v klášteře jsem dostal pod patronát doprovázení zdejšího oddílu a navrch mi komunita ve své neobyčejné laskavosti uznala tábor coby pastorační aktivitu a jezdím na něj nad rámec dovolené. 

   Letos jsem se na něj neobyčejně těšil. Vnímal jsem ve svém životě jistou robotičnost - do kostela na modlitby a na mše jsem chodil pomalu jak do továrny (chyběly už jen píchačky namísto kropenky), při čase určeném k rozjímání jsem zaměstnával mysl úvahami nad tím kdo postoupí či nepostoupí v hokejové extralize do play off a kdo má šanci se udržet v nejvyšší soutěži fotbalové. Při mších jsem napjatě vyčkával výzvu "Jděte ve jménu Páně!" a celkově můj duchovní život vykazoval všechny známky vyhaslosti. A nebylo jak jej nakopnout.

   A pak přišel ten tábor. Ano, chyběla mi, hodně mi chyběla denní mše a možnost být, sice jen tělesně, před Eucharistií. Breviář jsem lepil jak to šlo, ale šlo to! A modlitba? Pohled na hvězdné nebe při noční hlídce nebo telefonát z Povodí o tom, že se má desetinásobně zvednout potok a máme být připraveni k evakuaci, to vše činilo modlitbu jaksi věcnější, pravdivější a vroucnější. Víc jsem při ní byl jako Supo než jen jako robot vykonávající rutinu.

   Žel již krátce po návratu zpět mě uvítaly staré, dobré, vyjeté koleje. Všechny modličky, úlitbičky, zlozvyky a nectnosti se vrátily na místo určení a duchovní život přijal podobu robotického vykonávání povinností.

   A tak mi tábor spíš než nakopnutí umdlévající spirituální dimenze nastavil zrcadlo, že pořád se motám jako začátečník na plytkém povrchu a hluboký, kontemplativní vztah s Pánem je stále ukryt v dálavách. Proto prosím o modlitbu, aby spadly všechny závory a bloky a Hospodin mohl tu nefunkční plechovku nahradit živým člověkem.


10 názorů

lastgasp
06. 08. 2021
Dát tip Entropia, Helen Zaurak

Vzácná úvaha a sebe zpyt. Jistě si poradíš, určitě víš jak na to. 


Kamamura
06. 08. 2021
Dát tip

Ze studni zemské tíže volám: "Kde jsi, Hospodine?"

Však mezi hvězdami mi místo Jáhve Cthulhu kyne!

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!

Nějak moc chapadel má dneska ten náš Pán!?


K3
05. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

Myslím že si to tu vyjádřil víc než dobře. Že robotické vykonávání církevních povinností církev spíš snižuje než posouvá, a že by jí neškodilo se trošku přizpůsobit a přiblížit se k lidem, tam kde jí potřebují, a nečekat až oni příjdou za ní. Loni jsem si třeba četl u Růžového paloučku myšlenky J. A. Komenského a měl jsem pocit, že on by měl i dnes s církví podobné problémy jako dřív. Mimochodem, možná by se se taková náhradní mše dala zinscenovat i na skautském táboře pod tou božskou oblohou, jak se zmiňuje ivi blacksabbath. Vždyť přeci skautské myšlenky jsou podobně ušlechtilé:).


Kočkodan
05. 08. 2021
Dát tip supizmus

Nejsi ale plechovka nafouklá a s vnitřním obsahem, ze kterého by se zvedal žaludek. (na dálku podávám levou pracku)


Evženie Brambůrková
05. 08. 2021
Dát tip supizmus

Pro potěchu duše je mnoho krásných věcí kolem nás. A to hvězdné nebe je jen jednou z nich.


Gora
05. 08. 2021
Dát tip supizmus, blacksabbath

Supo - supíku - se stereotypy se musíme vyrovnávat všichni. Skautská myšlenka je báječná a podílet se na jejím chodu 

tě určitě naplňuje spokojeností... ale nic netrvá věčně. Dobře jsi to napsal. Přeji ti sílu. A bylo mi potěšením se potkat!


blacksabbath
05. 08. 2021
Dát tip supizmus

Ono mít takové hvězdné nebe nad sebou je boží......heac est domus dei

jsi mu tam tak nějak blíž...ty si s tím určitě poradíš.....*/*******************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru