Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přetěžké rozhodování o sebeorientaci

11. 08. 2021
3
5
221
Autor
Charybdis

Definice literárních děl jsou pro empirika mého druhu obtížně pochopitelné, takže jsem si přečetla dvě reportáže, co jsem doma našla: Reportáž psanou na oprátce od pana Julia Fučíka a Reportáž psanou ve svěrací kazajce od pana Jiřího Kulhánka. Nechala jsem je v mysli pěkně promíchat, abych vstřebala podstatu psaní reportáže, a předkládám vám své dílko. A chci odpověď na otázku Je mé dílko skutečnou reportáží se všemi literárními pravidly?


V životě každého člověka nastane dřív nebo později okamžik, kdy se rozhoduje o své orientaci. Dokud je ještě dítě, je v pohodě a ani neuší, že jej nějaké rozhodování o sebeorientaci vůbec čeká. Život pro něj plyne jak voda, jednou je dole jednou nahoře, a pak se mu najednou postaví do cesty puberta a s ní i hlášky a otázky dalších lidí. Šeptané sdělování 'Já jsem to a to, jsem jinej- jiná.' následované zákeřnou otázkou 'A jak to máš, co jsi ty?' Jakožto velmi zodpovědný jedinec, zkusila jsem se nad tím zamyslet a vymyslela jsem, že je nutno obezřetně pozorovat lidi kolem sebe, protože vůbec netuším podle čeho se má člověk rozhodnout. Zjistila jsem, že se lidé například chovají v podobných situacích různě, což mi dříve unikalo. Tak třeba situace: muž si obléká kalhoty, zapíná si zip, najednou zařve, freneticky trhne zipem dolů, přitiskne si dlaň na zip a úpí jako bábrdle, když se jí vyplavuje močový písek.
Normální lidé, ve smyslu normální=většinoví lidé reagují takhle:
"Co je?"
"Skříp'sem si čůráka!"
"Nemáš chodit navostro dobytku."
Oproti tomu jiní lidé reagují takhle:
"Co se Ti stalo, lásečko?"
"Mezi zoubky zipu uvízla mi kůže penisu."
"Božínku, ukaž, já Ti to bebínko pofoukám."
A teď si má mezi těmito skupinami chudák člověk vybrat. Mně se líbí, když se lidi mají rádi a jsou na sebe hodní a projevují ochotu toho druhého politovat, ale na druhou stranu nesmět si ani zařvat kurva, když se bouchnu kladivem do prstu, by se mi nelíbilo. Tak zatím nevím. Budu pozorovat dál. Prokrastinace je pohodlná ochrana proti některým úrazům a všem pohlavním nemocem. A vůbec, co když ani k jedné skupině nepatřím a jsem ještě jiná? To si mám vytvořit škatulku jiná jiná jako je homo sapiens sapiens? Také lze odmítnout škatulkování a zahlásit, že jsem bezškatulková, a tak se mě rozhodování netýká. Vlastně když jsem se rozhodla, že jsem bezškatulková, tak už mám rozhodnutí za sebou, ne? Paráda! A ani to nebolelo!


5 názorů

Charybdis
12. 08. 2021
Dát tip

Těžký to maj všichni studenti, Kamamuro. Ono se řekne napsat za úkol, téma libovolné, ale musí to být daný literární útvar, a jak má jeden vědět, jestli je to dobře. Citát je jasnej, je to jedna věta, tam se moc splíst nejde. Ale reportáž? Vy tu jste profesionálové, tak kdo jinej mi má poradit, když ne mistři. Reportáž je popis nějaké události. Tak jsem vytvořila popis svého myšlení...nakonec zrovinka Ty máš na stránce napsáno, že přemýšlet by se mělo. A když už jeden začal přemýšlet, tak to událost je, ne?

Díky Aru, Tvoje kritika se mi líbí.

A děkuji všem zúčastněným. Jste hodní.


teda já moc často nelituju.....vono je někdy lepší zařvat...

"ku***klídek  - prostě s tím něco uděláme"....


K3
12. 08. 2021
Dát tip

Není to reportáž, ale zamyšlení.


Aru
11. 08. 2021
Dát tip

reportáž je útvar tak nestabilní, že se tam vejde... mnoho :D

přetěžký je orientace výběr, kde váhavec před rozhodnutím stojí :))


Kamamura
11. 08. 2021
Dát tip

Při čtení cosi na mysli mi tane:

Ty to máš sakra těžké, Juliáne!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru