Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krvesaj a Nekronella IX

11. 08. 2021
5
5
278
Autor
Puškyn

 

Život upírů není jednoduchý. Stále nad nimi visí hrozba dubového kůlu, který by mohl při probodnutí srdcem ukončit jejich nemrtvou existenci a přenesl by je do říše kompletně mrtvých nebožtíků. Nezaujatý čtenář se možná podiví, proč s tím dělají upíři takové ciráty, když probodnutím srdce pomocí dubového kůlu usmrtíte v podstatě jakoukoli bytost, ale ponechme jim trošku té posmrtné mystiky, když už jsou v ostatních případech nemrtví.

„Vlade, táta si ze mě dělá srandu,“ postěžovala si odpoledne na hřbitově Nekronella svému upířímu kamarádovi. „Prý když nebudu poslouchat, koupí si na mě v Hornbachu dubový kolík. Proč zrovna dubový?“ zeptala se ho, přičemž bez ustání surfovala na svém novém mobilu po rozličných temných stránkách se záhrobní tématikou.

„Je to z toho důvodu, že lidé byli dříve primitivní,“ začal ji poučovat Krvesaj. „Naši předkové v podstatě jiné stromy než dub neznali,“ dodat nepřítomně, přičemž taky mohutně trápil Internet.

„Takže naši předkové říkali všem stromům dub?“ podivila se mladá upírka a odložila na chvíli mobilní telefon.

„V podstatě jo,“ začal mudrovat Krvesaj. „Protože měli malou slovní tu, no, jak se tomu říká?“

„Zásobu,“ napověděla mu kamarádka.

„Přesně tak!“ pokračoval Vlad. „Měli malou slovní zásobu. Vzdělanost přišla až s Internetem.

„A ty už jsi v těch temných dobách před Internetem žil?“ zeptala se ho náhle Nekronella.

„Žil,“ zaujal tajemný postoj Krvesaj. „Je mi skoro dvě stě let a všechno si pamatuji. Představ si, že naši předkové neměli ani chytré mobily, kdysi se telefonovalo pomocí nějakých divných kabelů.“

„V pravěku to muselo být hrozné,“ vyděsila se Nekronella. „A co vlastně lidé dříve dělali ve volném čase, když neměli chytré mobily?“

„Jen se tak potloukali po světě a zírali kolem sebe,“ poučoval ji Vlad za neustálého koukání do mobilu.

„Strašné,“ odtušila Nekronella a znovu vytáhla svůj mobil. „Není divu, že byly války, když měli tolik volného času.“

 

 


5 názorů

Kamamura
13. 08. 2021
Dát tip

A jsi si jistá, že se ve smyslu onoho Čapkova citátu (a rovněž i ve smyslu například taoistických, stoických nebo kýnických tezí) neplatí náhodou obměna Tvého výroku, kterou bychom mohli formulovat takto:

"Kdo má moc málo volného času, realizuje hovadiny."

Není to nakonec odpověď na otázku, proč máme sežraných devadesát procent ryb v oceánech, otrávenou vodu, vzduch i půdu látkami jako arzén, olovo, PCB, rtuť a dalšími toxiny, proč jsme jako lidstvo způsobili nevratné procesy, jejichž důsledkem budou nevratné změny klimatu, které mohou vést nejen k drastickému populačnímu úbytku a rozpadu křehkého civilizačního přediva, ale k rozbití globálníh ekosystému do té míry, že ze Země nakonec zbyde neživá, skleníkovým efektem rozpálená planeta, jakou je dnes Venuše? 

Nebyl by nakonec lepší onen "stát filozofů", o němž snil Platón, kde by se hrstka lidí střídala spravedlivě v mundánních činnostech nutných k zajištění základních potřeb (on toho člověk zas k fyzickému přežití tolik nepotřebuje), a zbytek by se odával kreativní prokrastinaci toho nejryzejšího kalibru, o kterém právě píše Čapek a další?

Zvaž to prosím - i když třeba jen jako jednu z mnoha možností. Podle mého názoru za úvahu stojí - i kdyby se třeba mělo prát prádlo o hodinu později, nebo večeře vyšla třeba na sedmou, místo obvyklé šesté! ;-)


Když nebudu počítat takové lidi, o kterých mluvíš, zbyde mi ještě ta většina na hovadiny.


Kamamura
12. 08. 2021
Dát tip

Evženie Brambůrková - Karel Čapek, kterého zrovna dnes zmiňoval kvaj, by s tebou nesouhlasil. Ve své stati "O Amerikanismu" píše toto:

"Myšlenky filozofa nezměříme tím, kolik se jich nadělá za hodinu. Umění se nepočítá časem, jehož je třeba k udělání sochy nebo básně. Naopak, bylo nutno mít velmi málo naspěch, aby člověk vůbec začal produkovat takovéto věci. Evropa měla velmi málo naspěch, než udělala své katedrály nebo své filozofické systémy. Člověk, který chce něco vymyslet, nepospíchá s hodinkami v ruce, nýbrž podobá se člověku, který zahálí a maří svůj čas. Myslím, že váš William James se zdál svému okolí tak trochu lenochem. Vsadil bych se, že váš Walt Whitman požíval zaživa pověsti povaleče a darmošlapa, když se potloukal po Hobokenu se svou vlající hřívou. Touláme-li se po staré Evropě, užasneme, jak málo spěchají lidé, kteří tu všude nechali po sobě veliké stopy. Mužové, kteří dělali revoluce, neměli svůj čas odměřen. Některé největší aktivity lidského ducha se vyvinuly jenom za neslýchaného mrhání časem. Evropa mrhala časem po mnoho tisíc let; v tom je její nevyčerpatelnost a plodnost. "


Vlastně má pravdu. Kdo má moc volného času, vymýšlí hovadiny.


Kamamura
11. 08. 2021
Dát tip

Upíry můžu v neomezeném množství. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru