Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chrostík

16. 08. 2021
2
0
165
Autor
Charybdis

15.8.2021 při probouzení se jsem měla pocit, jakože jsem se ohlédla přes rameno, mžitkový zrakový vjem na larvu chrostíka - schránka z načervenalého písku, ven čouhala hlava a dva páry nožiček. Později jsem hledala, co přesně to bylo za druh:
Vesmír
Laniakea
Galaxie
Slunce a Sluneční soustava
planeta Země
Příroda
Živá přírodnina
superdoména: Neomura
doména: Eukaryota
říše: Metazoa, Animalia
kmen: Arthropoda
podkmen: Hexapoda
třída: Insecta
podtřída: Pterygota
řád: Trichoptera
podřád: Integrialpia
čeleď: Plenitentoria
podčeleď: Apataniidae
rod: Apatania
druh: Apatania carpathica

Víc informací nemám.

Už jen spekulace. Teď už mi dává ta hláška z Vesmírné prdy 'Škoda, že má jen dvě nohy' smysl. Vysvětluje to taky oblíbenou písničku z filmu Bela a Sebastian resp.její česká verze - dospělej chrostík žít pod vodní hladinou už nedokáže, jen ve vzduchu. A mladé larvy si z písku staví své schránky. Dospělci mohou být pouze u hladiny ze strany vzduchu. I proč mi napadl zrovinka citát o křídlech. Vlastně i druhá písnička ...jednou vznesem se jak čápi bílí k zeleným větvím... Čápa zelené větve neberou, dospělé chrostíky ano. Možná k tomu přispěla i Kamamurova zmínka o Buddhovi, páč ten razil názor, že se zlobivej člověk reinkarnuje do hmyzu. No jo, ale kterej zlobivej? Vždyť zlobíme všichni. Proto je na světě nejvíc hmyzu? Když je někomu hodně smutno, má si zazpívat. Mně smutno není, jen jsem lehce zmatená, takže postačí rýmovačka:
My jsme larvy chrostíka
truchlení se nás netýká
žijeme na dně čistých vod
jednou nám křídla přijdou vhod.

Co vidíte při mrknutí za sebe při probouzení se vy alias jaké tělo pečovalo o vaši dušičku během vašeho spánku?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru