Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sensei Musaši

22. 08. 2021
6
30
879
Autor
Bubulína

Vzhledem k tomu, že láska je největší čarodějka, musí být magie sám život. Na debaty o magii se dobrovolně přihlásil Musaši, čímž ho pasuji do role učitele sebe i každého, kdo bude mít zájem. Vítejte. Začneme tím, že si vyjasníme, co který pojem znamená resp. protože životy žijeme, tak jaký náš počin co který pojem vyjadřuje.

První lekce začala u některého dílka, kde se Musaši ptal, jestli víme, co je mantheum. Potom nám prozradil, že je to zrcadlový sál. Zrcadlový sál. Sem na net se dostanou jen naše mysli a duše, těla zůstávají ve 3D prostoru a umožňují myslím a duším se vyjádřit a projevit. Produkt mysli tj. myšlení je jako mozaika, kterou duše pomáhá vytvářet. Mozaika se skládá z jednotlivých kamínků, v našem případě životních postřehů a spojovacího materiálu tedy našich životních zkušeností. Popíši, jak jsem skládala mozaiku 'co si představuji po pojmem zrcadlový sál a jeho používání'. A uvidíme, co na to pan učitel. Kamínky 1) zrcadlo používala třeba královna ve Sněhurce, když se ho ptala, kdo je na světě nejkrásnější nebo babka kořenářka ve filmové pohádce Byl jednou jeden král, když se chtěla podívat, kde a co dělá Maruška. 2) nejen Terry Pratchett zahlásil, že život ovlivňují příběhy. Každý jednotlivý člověk tvoří svým životem příběh, který je vláknem v niti příběhu rodiny, nitě příběhů rodin se splétají do provázku života společnosti, provázky se splétají v provaz příběhu národů, a provazy v lano příběhu lidstva. To na jednu stranu. Pokud se podíváme na stranu druhou, vidíme, že příběhy si vymýšlejí všichni umělci, a podle toho, s kterým příběhem se člověk setká a především podle toho, jak moc se mu líbí, si ho převezme do svého života tj. nechá se jím ovlivnit hodně nebo málo. Spojovací materiál životní zkušenost poskytne celkový pohled na mozaiku a umožní definovat pojem: Za zrcadlový sál a jeho užití považuji situaci, kdy jsem schopna v tom či onom příběhu poznat svou roli, tím pádem vědět, jak se příběh bude vyvíjet, a podle toho, jestli se mi směr vývoje zamlouvá či ne, uskutečním další krok v souladu nebo v protikladu s příběhem. Prostě že se dostávám do situací, které mi vyhovují nebo ne, a podle toho se chovám. Když se mi něco nelíbí, tak mohu například odejít nebo odmítnout. Pokud je místnost obložená zrcadly kolem dokola, mohou se příběhy ovlivňovat navzájem stejně jako vidíme odraz předmětu v několika zrcadlech zároveň. Vzhledem k tomu, že každé zrcadlo odráží předmět v jiném úhlu, má každé naše rozhodnutí jiný důsledek a tím pádem výsledek. Pokud to vidím, mohu své činy korigovat. Za čin se v některých případech považuje i samotné myšlení.


30 názorů

Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Zeanddrichu, v pořádku, alespoň si můžeme zavoajeřit: takže všichni vidíme, že jsi pečlivka, co po sobě své komentáře čte kritickým okem, psychiatr by tě zaškatulkoval jako perfekcionistu. Věřili byste tomu, že perfekcionista je v případě diagnozy bráno pejorativně s potřebou léčit dotyčného? Dříve jsem si myslela, že když je něco perfektní, že to má smysl a krásu řádu. Teď už si tím nejsem až tak docela jistá. Žáci citují své učitele? No netuším, od kterého učitele jsem to chytla, ale volám: Bože, já těm tvým lidem rozumím čím dál méně!

 

Ne, nemyslím, že mi pošle nějaké jiné. Je línej, takže žádné jiné nemá, já vím. Jdu si otevřít pivo. Jakou značku? Ježek. Vystřídala jsem hejno značek, ale Ježek je nejlepší, Jihlava dobrý. Na druhém místě mám pivko s názvem Drak, na které byl dřív nakreslenej krokodýl...inu brňáci jsou kabrňáci, a když krokodýlovi implantujou křídla, lidi by si ho mohli s drakem opravdu splést...po šesti kouscích zaručeně. Na třetím místě by byly Zlatopramen, Velkopopovický Kozlík a další jak se přátelé pohrdavě vyjadřují sladké břečky. Prazdroj je hranice hořkého. Takovýmu Bernardovi už říkám vibrátor = po každičkém doušku se otřepu jak drahej pes. Nechápu, jak se někdo dokáže takovým utrejchem opít.


A jéje -dívám se, že jsem napsal týče" s měkkým i" :); -to bych do sebe neřekl, že jsem tohoto schopen :)


Kamamuro, ..pokojík mám teď pronajatý v centru Prahy:) (ovšem kromě dalších dvou až tří nemovitostí :) )

A co se tíče těch citátů- je fakt, že čl ověk k sobě přitahuje ..věci určitého druhu -těch výroků (citátů) mám cca 25.000 (většinu ovšem ještě v nedigitál formě,...,) , a když jsem se do jejich ..sběru snažil někdy zapojit i nějakou další osobu, nacházel ..úplně jiné věci , které jsem zase já neviděl:) (a musel jsem ovšem uznat, že jsou ..také ..docela dobré :) ) (  jinak ovšem také -zvláště mladší žáci mnohdy téměř doslova citují své učitele :))

(omlouvám se autorce za odpověď jinému komentátorovi, na ..věc s jejím dílem nepříliš související :) )

(( ...)).


Bubulína
25. 08. 2021
Dát tip

Tak držím palečky, aby se Ti nějaká ukázala.


Aru
24. 08. 2021
Dát tip

mě ten Pratchet nebavil :D

něco od něho mám, ale už je na tom tolik prachu, že bych to nerad pokoušel :))

víly žijou normálně v lese, teda v lese; ten les, to musí být pořádný les, ale neukážou se každýmu ;)


Bubulína
24. 08. 2021
Dát tip

Nac Mac Fíglové ze Zeměplochy od pana Pratchetta jsou právě malinké víly. Pravda poněkud svérázné, ale jejich pohled na svět je přesně to, co děti poškozené Omelasem potřebují. Neznáš-li, mohu vřele doporučit - ať už knihy nebo aspoň charakteristiku na wikipedii.:-) Pan Jan Kantůrek byl úžasný překladatel. Jedna z knih cyklu Zeměplocha se přímo jmenuje Svobodný národ, a je hlavně o Nac Mac Fíglech.


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

předsudky jsou hrozná věc lidi rádi šuplíkují, nebo jedou podle programu, ani netuší :D

pověry, no jo, ale lidi si pamatují úplný kulový, kdyby apsoň znali kde ty pověry vzali, hlavně že zapoměli na víly a duchy stromů a musejí otravovat s tím svým vyzváněním zvonů, už mi to leze krkem, asi ten zvon nechám puknout :D

ahooooj ;)


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Děkuji za vysvětlení, Aru. Jak píše Mistr Kulhánek v Nočním klubu: ty předsudky a pověry lidi teda nejen lidi zbytečně omezujou. Stejně se mi nejvíc líbila Smetánkova věta: Ja tóže chačú byť vampýrom. Díky za dnešní debatu, Aru. Bubu


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

ale samurajové byli zruseni 1870 nebo kdy, od tý doby žádní samurajové nejsou, takže Musaši je vampýrsamurajlord, jiný vysvětlení není, řekl bych, že mu stříbro nebude po chuti :D


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Taky dobrý. Já beru označení ronin klasicky tj.samuraj bez pána čili osamělý bojovník nebo poutník. Přeloženo do asociace: muž (samuraj) se ožení (složí přísahu giri) a tím získá pána (daimjo), když daimjo zemře, skončí giri a ze samuraje se stává ronin, asociace: ronin je rozvedený nebo vdovec.


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

teď jsem našel ještě další význam slova rónin, který má Musaši jako za zaměstnání - "je v dnešním Japonsku označení Rónin pro studenta, který neuspěl u přijímacích zkoušek na školu a tráví rok učením na přijímací zkoušky další rok," což mi přijde si dávat zváštní do kolonky zaměstnání, takže se spíš přiklánín k tomu, že Musaši je nějaký vampire-samuraj :D

Kamamura by o tom věděl víc, mě samurajové moc neberou, ať už mrtví, nebo neživí :D


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Jen stopade? Děkuji za objasnění.:-)


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

Musaši je přece rónin, takže je mu, no dobrých 150 let, takže se nebude bavit s každým :D


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Hmmm, tak Musaši asi nepřijde. Zklamalo ho, že o magii nic nevím. Tak si můžeme debatit sami. Nakonec o přestávkách se ve škole člověk naučí zajímavější věci než při hodině, že jo?


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

ono je to poznání za pochodu, vlastně stačí vznést pouze otázku a odpověď přijde, klidně i nelíbivá, což je jedno ale přijde. sbepoznání rozhodně, velký souhlas.

nejen umělci, všichni držíme svůj život ve svých rukách a jen na každém jednotlivě záleží jak s ním naloží.


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, odkaz funguje. Jsem se zas jednou slušně lekla, jak se to zrcadlo rozbilo. Nevím, co jsem čekala, asi něco jiného - třeba že se rozvlní jako u hvězdné brány a ona projde jen tak nebo tak něco. Krome toho to bylo divně nafilmované - napřed ta holka byla vidět ve všech zrcadlech jako ten chlápek, ale těsně před tím než ho rozbila už byla vidět už jen v tom jednom. Pustila jsem si to, jestli jsem se nespletla, a je to tak, jak píšu. Tyhle nedokonalosti jsou jak pravopisné chyby nebo překlepy v knížkách, očička na tom zakopnou.


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Aru, v tom případě to vypadá, že smyslem by mohlo být sebepoznání alias ovládni sebe, ovládneš svět, protože každý umělec je světem sám o sobě, protože je průtokovej jako karma = očima a ušima do Tvého světa přicházejí imigranti, a z mysli pomocí svých prstů, klávesnice a počítače se valí proudy emigrantů, které hledají další světy. Vlastně ať jsem spravedlivá - naši písmenkoví emigranti cestují pouze po netu, mimo net vypouštíme emigranty svými ústy, vlastně můžeme psát písmenka i na papír...hele, nějak si to přeber, jsi šikovná Popelka.


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Hodnej Kamamura. To by bylo, že společnými silami aspoň některé lidi nepřesvědčíme, že by mohli život začít brát jako Nac Mac Fíglové, že jo? Mám takové podezření, že to, co jsem popsala jako užití zrcadlového sálu je onen pověstný volátkový krok, ale jistá si nejsem. Co myslíš, Kamamuro? Někde jsem tady v diskuzích četla, že jsi znalec, i když se Ti Tolkien líbil víc.


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Zeanddrichu, jenom ti, co mluví (v našem případě píší) stejně jako je zrcadlem jen sklo potažené stříbrem (je hláška z jednoho židovského vtipu).

Jednou jsem měla živý sen: Šla jsem krajinou kolem vypuštěného rybníka, a řekla jsem si, že si zkrátím cestu, když je vypuštěnej a docela suchej. Přešla jsem ten rybník v pohodě a za ním místo lesa, kterž byl zdálky vidět, byla jen stěna jakoby z polystyrénu a z ní vyčuhovaly bílé čudlíky s nějakými drátky uvnitř tj.pochopila jsem, že ten obraz lesy tahle stěna jen nějak promítala, prostě virtuální realita. Zvědavec jako já neodolal, takže jsem po té stěně vylezla, jenže jsem narazila na další problém - mezi vrcholem té stěny a pevným stropem byla mezera cca půl metru a já měla na zádech batoh. Chtěla jsem si ho sundat, že napřed přehodím na tu druhou stranu barok a pak prolezu, ale jak byl batoh těžkej, smekla se mi noha a sklouzla jsem dolů. A to už přicházeli nějací dva chlápkové a nazdar, vzbudila jsem se. Na spontánních snech je blbé, že se do nich nelze dostat zpátky. Ovšem od té doby vždycky, když se kouknu do dálky, přemýšlím, jestli je to opravdové nebo jen iluze. Ale nedumám nad tím dlouho, vzpomenu si na pana krále z Byl jednou jeden král, jak říkal: Ty se mi ale hezky zdáš. a jsem spokojená.


Aru
23. 08. 2021
Dát tip

smysl to určitě nějaký má, jinak by to neexistovalo, není nic co by existovalo beze smyslu, poslední dobou se nechávám pozitivně šokovat co jak s čím a jak souvisí :D


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Aru, a co kdyby odpověď zněla, že to žádný smysl nemá?


Zajímavé......"Já zase přijdu až nastaví zrcadlo".....*/******


Kamamura
22. 08. 2021
Dát tip

Tedy musím říci, Zeanddrichu, ty jsi fakt mystická bytost, ještě s těmi zápisky ze školních škamen, které vypadají jako by je psaly napůl děti, a napůl jakási nesmrtelná stvoření... nemáš náhodou také pronajatý pokojík v ulici Rue d'Auseil v hotelu, ve kterém po večerech hraje své divoké čardáše slepý houslista Erich Zann? ;-)

BTW to je jako kompliment, aby bylo jasno, než na mě zas někdo vytáhne nějaký okultní rychlometač kleteb se samočinnou spouští...


Zeanddrich E.
22. 08. 2021
Dát tip blacksabbath, Alegna

Jj - říká se -lidi kolem nás jsou zrcadla.. :).

Výukový stroj pozemský, uprostřed kulis ze zhuštěné energie, a za účasti dalších bytostí v lidských tělech td.,  pracuje neomylně,..., a snad v každém okamžiku posílá nám před oči (potažmo další smysly) ..jen ty nejvhodnější podněty.. :).

(( ...)).


Kamamura
22. 08. 2021
Dát tip

Aru - mám pro tebe ještě hafo tipů, to víš, sedm let technopoustevníkem... zatím se loučím, musím uklízet...


Aru
22. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, to vypadá hodně zajímavě, teda mě se ta filmová knihovnička rozrůstá :D

tak já to zase ukradnu, vidíš, stává se ze mě zložinec, aby mi jednou právníci filmových studií nevyrazily dveře, oni ti preppeři s těma jejich bunkrama nebudou zas tak šílení :D

- přišlo mi to hodně zajímavý přirovnaní k zrcadlovýmu sálu, dokonce ani z prvního na druhýho člověka už nelze dohlédnout celkový dopad události, ale jen část a to pouze teď a tady, rozhodně v čase jaký bude to mít efekt není jasné, zvlášť když se nikdy nejedná o jedno zrcadlo, ale je to vždy celé sady zrcadel působící různou silou... jako vybrali jsme si šílenej svět, nějak nevidím ten smysl, proč se sem vůbec trmácet a koukat do těch milónů zrcadel na entou


Kamamura
22. 08. 2021
Dát tip

Aru - odraz zrcadla v zrcadle je časté a oblíbené téma - vyskytlo se i v mém oblíbeném filmu "Inception (Vnuknutí)" od Christophera Nolana (někdo zde na Písmáku označil jeho filmy za "pubertální odpad"), což mě dost nadzvedlo).


Aru
22. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

tedy! žasnu, no ale když zradlo odráží zrcadlo, které odráží jiné zrcadlo, a tak dál, tak potom už vůbec není jasné co na co bude mít jaký dopad


Výtečná úvaha, originálně pojatá, moc se mi líbí... ráda jsem četla, děkuji :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru