Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj první školní den (když můžou ostatní, proč ne já?!)

03. 09. 2021
9
17
433
Autor
Kamamura

"Něco končí, něco začíná" - oblíbená Sapkovského fráze z románu o Zaklínači. Stává se ovšem, že některé věci začnou tak vehementně, že to chvíli trvá, než k úlevě všech zúčastněných konečně skončí.

Pamatuji se na svůj první školní den v první třídě celkem živě. Všechno bylo nové, všechno dráždilo mou zvědavost - lavice, ostatní děti, tabule, okna, chodby, třídy v řadě za sebou, připomínající mnišské nebo vězeňské cely (tahle asociace mi pochopitelně přišla až retrospektivně, jako dítě jsem vnímal vše jednoduše a bezprostředně). Hned za mnou byl chlapeček jménem Pavel Škola (nomen est omen!), který neustále přesedával z jedné židle na druhou, a usedavě plakal a plakal.

Proč tolik pláče, říkal jsem si? Po chvíli přišla paní učitelka, a někam ho odvedla, a už jsem ho nikdy nespatřil. Teprve po mnoha a mnoha letech mi došlo, že byl možná o hodně, o hodně chytřejší než my všichni ostatní, a okamžitě po příchodu do třídy věděl, kolik uhodilo, a proto tolik plakal (a proto ho také odvedli). Nikdy jsem se nedozvěděl, co se s ním vlastně stalo (později šla třídou šeptanda o zvláštní škole), nicméně já na něj nezapomenu nikdy.

Vnímám ho jako svého bratra z kmene ztracených duší - při Velkém třesku nás to rozmetalo do všech koutů Vesmíru, a od té doby se v duchu prvního Newtonova pohybvého zákona ("těleso, na něž nepůsobí žádná vnější síla, se pohybuje rovnoměrně, přímočaře, nebo se nachází v klidu") řítíme sami bezednou propastí Univerza, bez možnosti na tom cokoli změnit. Ve vzduchoprázdnu pochopitelně není slyšet ani samomluva, ani pláč, ani smích, ani volání o pomoc (takové ty výbuchy a střelba v béčkových sci-fi jako Hvězdné Války jsou pochopitelně nesmysl. Ve vesmíru je dokonalé ticho, protože vakuum zvuk nevede. Jediné zvuky, které můžete jako kosmonaut slyšet, jsou zvuky vydávané vaší lodí a vaším tělem. Když před vámi vybuchne supernova, neuslyšíte nic.) Prostě se řítíme tmou, kam až paměť sahá...


17 názorů

Miluji vzpomínky lidí (téměř) na cokoliv :)


Aru
05. 09. 2021
Dát tip

Zeď, tedy tu zeď, ne kdejakou zeď jsem také v mládí viděl. jo jo, tam to všechno je jak funguje běžná systémová škola. takový školy by zasloužily akorát zapálit, kolik zmrzačených lidí odtud vyšlo, to je šílený a mnozí si pak ta traumata nesou mnoho let, nebo i celý život, neskutečný zvěrstvo


Kamamura
05. 09. 2021
Dát tip Aru

Mimochodem, Pink Floyds o tom natočili výborný film "The Wall / Zeď". 

Pouštěli nám to na gymplu, protože to byl gympl "elitní", a proto bylo mezi učiteli kromě robotů, sadistů a psychopatů i pár otevřených hlav,  například historik pan Hanzlík, který nám dělal dějepisáře proto, že za komunistů nemohl dělat historika. Nebo náš melancholický katolický učitel češtiny, který nám právě pouštěl takovéhle filmy, kašlaje zvysoka na osnovy. Měl jsem ho rád... i když on nade mnou kroutil hlavou ;-) Při zkoušení nechával zbytek třídy skládat básně v daném stylu, a právě odtud se odvíjí moje láska k improvizaci a veršovaným "dialogům". 

Pamatuju se dílko mého spolužáka, za které dostal vynadáno, ale já jsem to žral - žánr byl "naturalismus":

"Na horských stráních šumí vřes,

s Ká eS Čé za lepší dnes!"


Aru
05. 09. 2021
Dát tip Kamamura

absolutní souhlas, český školy to je největší zlo, vyjímky jsou, stačí se podívat jak je udělaná třída, klasicky kde jsou ve třídě lavice za sebou, každá po dvou místech, to jsou třídy kde se tvoří "žívoly" a je to ideální prostředí pro šikanu s celým tím systémém, naopak kde děti sedí v "kroužcích" ve více dětech, navzájem si pomáhájí a učí se jeden od druhého, přicemž ve třídě jsou jak starší, tak mladší děti, tak světe div se, nejen že to děti baví a starají se jeden o druhého, ale ještě jim učení zůstane v hlavě, ne známky, v takových třídách se na známky nehraje - další zvrácenost škol, která zbytečně stresuje děti, které látku nepochopily v "termínu"


Kamamura
04. 09. 2021
Dát tip Aru

blacksabbath - patříš zřejmě mezi blahoslavený typ lidí - mezi masochisty. Ty se v českém vzdělávacím systému cítí jako ryby ve vodě. Kdokoliv nadaný fantazií a tvořivostí je však školometností českých robovzdělávačů okrájen na živolu (=ještě se hýbající protomrtvolu) ;-))))

Zrovna mi o tom dnes povídal můj americký učitel hudby, jaké obrovské mají češi problémy se spontaneitou díky zvěrstvům, které se dějí ve školách.


Mě ticho ve škole obešlo obloukem....hlučení a rušení...dokonce i rvaní a za to všechno odměna...... vděčně zpětně vzpomínám na napomenutí tříďase ba dokonce samotného řídi.....:-))))))


Jamardi
03. 09. 2021
Dát tip

Vidím, že jsem měla velké štěstí. K tichu jsem nebyla odsouzena díky našim hlučným a pohyblivým klukům. Bylo jich hodně a tak nikoho neodvedli, ale byli jsme neukázněná třída (ale ne tak jak je to dnes, když bylo třeba, byli jsme ticho, jen jsme využívali každou možnost k hlučení) Kluci na tom byli huř - nějak neuměli mluvit potichu. Jednou můj soused dostal poznámku do žákovské a já ne. On se ohradil, že nemluvil sám a učitelka řekla, že  není blbá, že ví že on odpovídal, ale že mě neslyšela.

První den v první třídě jsme měli pomalované barevnými obrázky obě tabule vpředu i magnetickou zboku. Vpředu byl Ferda mravenec a brouk Pytlík, Emanuel a Maková panenka.


Aru
03. 09. 2021
Dát tip

osobně si myslím, že zaklínač má pořádný problém, jednak je tu teď ten seriál. pak hry od studia CD Projekt RED a nakonec knihy samotné, je otázka pak kdo z čeho vychází a jaký zaklínač je vlastně publiku předhazován (serial/hry/knihy)


Kamamura
03. 09. 2021
Dát tip

Majaks

1) No vidíš, díky, "k" mě tam fakt chybělo, opraveno.

2) Cituji ho přesně, ty necituješ přesně mě, žádné "a" v textu nebylo a není. Jde jen o řazení přívlastků - nějak se to gramaticky jmenuje, některé se oddělují čárkou, jiné ne. Pro potřebu tvojí a ostatních hnidopochů dodatečně definuji "rovnoměrný, přímočarý" = "rovnoměrný přímočarý". Podsatný sémantický rozdíl v tom není a nebyl, a tím diskuzi na toto téma končím, neb není ničím než míchání hubou v ranním povětří.

3) Jasně, já to také tak beru. 

4) Nevšiml? Tak to máš asi něco v nepořádku s očičkami, zřejmě v nich vězí ono biblické břevno, které bys měl vyndat dřív, než se začneš hrabat v třískách očí svých bližních. Mezi mnou publikovanými kousky jsou rozhodně díla jak nápaditá, tak i elegantní - psaly je ostatně moje múzy, které čerpají inspiraci z jiných světů, meridián a magických proudů v étéru, a které jsi tímto urazil, takže tě proklely strašnou kletbou Vyschlé Duše a Zkyslého mléka, za což ovšem přičítej vinu jen a jen sobě. Skutečně nevím, co si teď počneš, a je mi tě i drobátek líto (ale ne moc). 


Kamamura
03. 09. 2021
Dát tip

Majaks - používám počeštělou podobu jména, nikoliv polský originál, což je běžné - Konfucius, Kublaj chán a Avicenna se také v původních jazycích jmenují jinak. "Nicméně" tam fakt přebývá, uznávám, že je to zvěrstvo a opravuji. 

Newtonovy tři zákony se skutečně jmenují "pohybové", to opravím, ten první z nich ale cituji přesně. 

Moje úvaha, můj hrad; poučovat si můžu koho chci o čem chci. Poslední tři díly hvězdných válek stojí za starou bačkoru, první tři jsem měl jako děcko moc rád. 

Co se hloubky kritiky týče, nemusíš se obávat, běžné hnidopišení si s hlubokou kritikou skutečně nepletu, za fakticky správné připomínky jsem vděčný, přesnost především, hlavně, pokud se jedná o milovaný žánr sci-fi!

Osobní poznámka na závěr - působíš dojmem škrobené školometné mašiny, literární tvorba je tanec nespoutané fantazie po štěrku syntaktického haraburdí, ale jde především o plavnost a pocity, nikoliv o formální dokonalost. Uvolni se trochu, čéče! ;-)


Aru
03. 09. 2021
Dát tip

to samozřejmě nebyl příkaz ;)

a co když je ten plačící žák ve školním sklepě zavřený dodnes :D


Kamamura
03. 09. 2021
Dát tip

Dobře, Aru, tak od teď je to úvaha. Ty poroučíš,  já pokorně poslouchám! ;-)


lawenderr
03. 09. 2021
Dát tip Kamamura, Aru

ve vzduchoprázdnu pochopitelně je slyšet samomluva, pláč, smích a volání o pomoc :)))

Ale nikdo ho neslyší


Aru
03. 09. 2021
Dát tip Kamamura

spíš je to úvaha. doporučuju Květoňovu školu fejetonů, lepší fejetony nenajdeš na celým Písmáku, Květoň je legenda ;)

s obsahem ale absolutní souhlas

- škola to je jedno velký vězení, budoucí prvňáci se těší, jinak absolutně nikdo.

- děti co se učí doma jsou zvídavější a učení je baví

- škola je od toho aby zařadila člověka do společnosti, tak se to píše jako oficiální stanovisko.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru