Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Faux Pas de Genre / Pohlavní pomýlení

20. 09. 2021
4
8
344
Autor
Kamamura

O tomhle Seifert rozhodně nepsal (otázkou ovšem zůstává - "proč?")

Loudám se loukou - hle, není to Fráňa!?

Běžím ho obejmout, a ona to Máňa!

Genderově nebinární entita.

Úlekem změkla mi kopyta!


8 názorů

Lili.
18. 10. 2021
Dát tip

Prostě "muŽena."


annnie
22. 09. 2021
Dát tip Kamamura

Loudá se loukou Máňa:

Kde je zas ten fracek Fráňa???

Nojo! Zase se Satyrem

ožíraj se sedmým pivem...

 

 

 


Aru
21. 09. 2021
Dát tip

nemohu než dát tvému výkladu tip, i když u Pána Much mám nějaké mouchy :D

čéče, já byl poly, mono, i brutál materialista.

ale to já uznávám i toho Jahveho jako existující bytost, akorát mu nepřisuzuju roli všemocného stvořitele, ale uzurpátora, který skrze manipulovaní mysli na své stoupence šířil svoji světovládu z místního bůžka, původně dokonce zařazeného v panteonu kanaanců a židů. Přečti si Starý zákon, tam se ukazuje jako krutý a železný "bůh", (teda já ten blábol samozřejmě nečetl celý, navíc některé části jsou vykradené od Sumerů, jejichž texty jsou starší, ví se to už sto let, ale nikoho to u křesťanů netankuje, že jejich náboženství má trhliny), bez Ježíše by se Jahvemu nikdy nepovedlo ovládnout polovinu planety. jaká ironie, lidé okouzleni Ježišovým charismatem, které přežilo i přes překroucené texty skončí ve spárech Jahveho.

u mě jde posloupnost takto: Theia, Gaia a všemocný univerzalistický Bůh postavený nad všechna náboženství mimo nám známé světy, takže ho vlastně nikdo nezná, klidně může být x vesmírů a podobně a mezitím jsou všichni ti ostatni bohové, bohyně, skřítci, víly, elfové, mytologická zvířata, andělé, no prostě všechno co tam je, aniž bychom to museli, nebo měli znát a všichni ti co byli zapomenuti, nebo jak jim odmítá právo na existenci člověk. jak by ti řekl katolický kněz na otázku vypaří-li se Jahve, nebude-li mít jediného zástupce? odpoví ti, že ne :D (tím si můžeš být jist, jinak by byl odpadlý od své víry).

tu otázku fakt doporučuju, pak můžeš kontrovat, že podle katolické nauky nezmizeli ani ti všichni ostatní bohové, to toho kněze absolutně nasereš do běla a začne cosi neartikulovaně vykřikovat, nebo si trhat sutanu :))

vidíš, jsem velmi tolerantní :)) ale mojí hlavní favoritkou je Theia protože ze své úrovni vědomí, chceš-li to tak nazvat k ní mám nejblíže, tím pádem je pro mě nejsnadněji pochopitelná, jdu stupínek za stupínkem, už Gaia je nesmírně mocná bytost, ostatně má celou planetu.

ale např. než to katolíci z lidí vymlátili (ehm a vypálili), tak byli lidi běžně schopni vidět elfy, skřítky, trpaslíky, víly. na Islandu to lidem zůstalo dodneška. samožrejmě moderní materialismus tvrdí to samé ve shodě s křesťanstvím, že to co nejde vnímat lidskými smysly, nebo přístroji, to prostě neexistuje a basta. žiješ, pracuješ, umřes a dál nic. kdo tvrdí cokoli jiného je vyšinutý blázen, ale protože lidstvo moderní nepostavime ho na hranici, ale uklidí se blázince, nebo se mu dá sisyfův šutrák, aby věděl, že vybočuje z doktríny, samozřejmě Jahve se toleruje, vždyť má 4 miliardy lidí ;))

beru to tak, že to co člověk nevidí, neznamená, že to neexistuje. běžný katolík, který tam ale chodí neděli co neděli je vlastně poloviční materialista, nebo předskokan k materialistovi, protože to co je mimo křesťanskou doktrínu neuznává a přisuzuje tomu neexistenci - odůvodněním že je to modla a každý jiného vyznání pohan, tím má v hlavě uklizeno, tedy dokonale vymeteno, díky tomu mohlo velmi snadno přijít 20. století takové jaké přišlo


Kamamura
21. 09. 2021
Dát tip Aru

Ano, Aru, to je pravda, myslím i, že se to všeobecně tak nějak ví. Křesťanství obecně různě zkomolilo cizojazyčná slova a postavy z cizích mytologií, a nadělalo z nich "čertíky", protože vzhledem k inherentní netoleranci každého monoteistického náboženství jsou jakékoliv alternativy určené k likvidaci (proto byla katolická verze křesťanství tak báječným nástrojem středověkého [nejen] totalitního útlaku a prostředkem k dušení vší inovace, svobodného myšlení a zkoumání, manifestující se hlavně vědeckou metodou poznávání světa). 

Věda a náboženství jsou obecně (a obecně byly) v nezhojitelném, nevyléčitelném konfliktu - kde je více jednoho, automaticky ubývá prostor pro to druhé.

Co se cizích mytologických elementů týče, je to občas až legrační - třeba křesťanský "Belzebub", což je v lidovém pojetí chápáno prostě jako jméno pro  "čerta", nicméně u konkurenčních palestinských kmenů (oni zlí "Filištýnci", na které Starý zákon furt tak cholericky nadává - Starý zákon je ostatně víceméně jen polní manuál s praktickými návody, jak mají židovské kmeny nejlépe tlouct, mořit a hubit ony "proklaté Filištýnce"; dnes na to doplácejí chudáci Palestinci, protože dnešní Izrael a méně obdařená část křesťanstva bere tuto archaickou polní příručku doslova), tedy u "Pelištejnských" znamenalo slovo "Baal" prostě "Pán, vládce, Lord, vašnosta", a označovala se tak nejvyšší nadpřirozená bytost - vpodstatě tatáž, které židovské kmeny říkali "IHVH = Iahveh = Jehova". Obě znepřátelené strany tedy uctívali totéž (stejně jako arabský "Alláh" znamená také "Bůh", a je to opět stejný monoteistický "head honcho"). Takže čertík a "pámbíček" jsou pod pokličkou jen pod různými značkami rebrandované stejné prodejní artikly. ;-) "Belzebub" je pak zkomolenina z "Baal Zebboth(Zebbuth)", což znamená "Pán Much" - ono jich v také bylo víc, "Baal Sephiron", "Baal Hadad", "Baal Hermon", atd. Mimochodem, ženská obdoba ("paní") se řekne "Ba'alat", a bohyně-manželka "Baalah", kdybys to chtěl vrazit do nějaké tvorby. ;-)

Jo - ještě zajímavý nový termín (pro mě tedy aspoň) - kromě tradičního dělení na "mono-/poly- teistické, případně dualistické systémy" hovoří religionisté ještě o "mono-/poly- latrických systémech" v závislosti na tom, kolik nadpřirozených entit věřící aktivně uctívá - například ty se třeba jevíš jako člověk, který používá severský/antický polyteismus, ale jsi monolatrista, protože uctíváš aktivně jenom tu svojí Theiu. ;-) (Ona by ti asi jinak i nabančila, přiznej se! ;-)


Aru
21. 09. 2021
Dát tip

Satyr říkáš, jo? :D všimni si tam toho obrázku napravo :))

jinak samotný Pan se stal předobrazem dnešního zobrazování ďábla, v ranném křesťanství měl jiné atributy... .... ale jak se říká: "co dnes zapomeneš, zítra ti nikdo už nevyvrátí" :D


Kamamura
20. 09. 2021
Dát tip

Aru - jsi génius, příteli! My dva jsme se v tomto Chaoversu nemohli minout!

Uhodl jsi totiž hádanku, kterou jsem nakonec nepoložil, protože jsem už unavený z předvídatelného přívalu "Starousedlíků", kteří by mi zas psali: "Cože? Hádanka? Je tohle snad nějaký hádankářský server? Táhni si mezi křížovkáře, ty semialfabete!"... a podobné příjemnosti, kterými se oplácí za inovativní experimenty. 

Chtěl jsem skutečně zakončit otázkou: "Kdo jsem?", ale pak už by to nebyla blbůstka/miniatura.

A ano, vypravěč básně je klasický satyr s panovou flétnou.


Kočkodan
20. 09. 2021
Dát tip Kamamura

 

V dálce myslím kráčí Nezval,

 

i ze mě bývá něžná cíťa,

 

nemýlím se, je to bezva,

 

hladím záda, jež má Víťa.


Aru
20. 09. 2021
Dát tip Kamamura

Šel loukou zelenou

Kentaur

Máňu v keříku

oš***l

:D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru