Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínání 2

27. 09. 2021
9
16
281
Autor
lastgasp

Výňatek z připravované knihy Podlloubníci.

Při jídle nikdo nemluvil, jako kdyby se jednalo o slavnostní rituál. Teprve po přípitku plzničkou se ozval pan Váša:

„Pánové, tedy to byla dnes pochoutka. Paní Alžběta by měla dostat čestné uznání klubu za takovou dobrotu. Recept by se měl umístit na vyšším místě v nějaké kulinářské soutěži.“

„Jistěže, podloubnický guláš paní Alžběty nemá konkurenci, to je gastronomický skvost, to se nedá popřít,“ horlil inspektor Hanák, když spokojeně dojedl a utřel ústa.

„Já si vzpomněl na podobnou pochoutku, na kterou jsme chodili kdysi, ještě před vosumašedesátým do Konibaru v Jakubský. To byla vyhlášená restaurace. Jejich guláš, to byla pochutinka, a nejen to, pánové řízky, nebo karbanátky, to byl koňský gurmánský zážitek.

Nemyslete, že tam chodila jen chudina, tam chodili fajnšmekři z celý Prahy. Takovej kabanos, nebo teplá sekaná, to jste se jen olizovali. Furt narváno, tam si někdy člověk ani neměl kam sednout a čekalo se na chodníku, až někdo vyjde. V polední pauze nebylo v Konibaru vůbec k hnutí. Vlastně to byla jediná restaurace v Praze s teplým sortimentem levných uzenin a jídel z koňského masa.

Chodil jsem tam přes pasáž dnešního paláce Brodway tehdy kino Moskva, pak Morava a potom, když nás přijeli osvobodit, tak zase Moskva. Tenkrát tam na chodníku před vstupem do pasáže postávala taková chuděra, prostě oblečená jako venkovská žena s pravou rukou v sádře.

Oslovila mě, že jí chybí dvacet korun na vlak do Českého Brodu, jestli nemám nějaké drobné. Slitoval jsem se – chudinka vypadala velmi věrohodně – dostala ode mě celou dvacku. Poděkovala zdvořile, ale bylo mi divné, že nešla směrem k Masaryčce, ale do pasáže, jako do Celetný. Chvíli jsem očumoval knihy v knihkupectví na rohu pasáže, čekal jsem na kamaráda Lojzu, že půjdeme spolu do Konibaru na pověstný guláš.

Lojza přišel a vydali jsme se do Konibaru přes Celetnou a Štupartskou. Jen jsme vešli, tak jsem ji spatřil. Překvapením jsem málem spolkl cigaretu, co jsem kouřil. Seděla u stolu s takovými pořízky, před kterýma bych položil peněženku a utekl. Rozesmátá, před sebou talíř s gulášem a pivo. No budiž, to bych ještě přežil, ale ona měla tu sádru položenou vedle sebe, jako nějakou rouru. Ruce volné. To byl pro mě šok. Když mě uviděla, jen na mě mrkla a pohodila hlavou. Ten den mně gulášek vůbec nechutnal, jen jsem si nadával, jakej jsem vůl a sociální naivka. Trochu mi ulevilo, když jsem to řekl Lojzovi a on se mi přiznal, že ji dal pár dní přede mnou dvacku také.

Několik dní na to jsem ji před pasáží viděl znovu. Dostal jsem vztek a když jsem k ní přišel, vyhrkla na mě tu samou otázku, jestli nemám drobné. Zeptal jsem se jí, jestli nepotřebuje jet do Českého Brodu. Zůstala překvapená, jen se chytla za protézu a stála. Přišel ke mně chlápek, co stál opodál a hrozivě na mě zařval – Nech nás pracovat a vodprejskni vobludo. Pánové nejsem žádnej hrdina, já od nich mazal jak sprintér na oválu.“


16 názorů

lastgasp
29. 09. 2021
Dát tip

Annie - díky za přečtení a hodnocení. Jsem rád, že pobavilo.


annnie
29. 09. 2021
Dát tip

Dobrá historka, tip a.


lastgasp
28. 09. 2021
Dát tip

Evženie díky za přečtení a hodnocení. Václaváku a Příkopům je lépe se vyhnout dobročinnosti.


Měli to vymakaný.


lastgasp
28. 09. 2021
Dát tip

Jano díky za přečtení a hodnocení. U králíků z klobouku práce šlechtí, ale ne každá práce je šlechetná.


vesuvanka
28. 09. 2021
Dát tip

Přemku, moc pěkně napsané, čtivé :-))), TIP.   I tak se dá "pracovat". Kolik lidí asi nachytala na protézu, ale hlavně, že měla své ochránce. 


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip

8hanka - dík za přečtení a tip za sebe i za podloubníky.


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip Gora

Jaroslave, děkuju za přečtení a tip. Asi jsem vložil do Hanáka kus sebe. Já jsem se vůbec do podloubníků vložil více jak by bylo nutné. Je to parta vysloužilců, kteří si svoje již zažili a pestří si to právě v poklidu a porozumění, jak říkáš.


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip

blacksabbat - díky za přečtení a tip. Inspektor Hanák se nezlobil, že ho využila a šla na guláš, ale že předstírala zlomenou ruku a cestu do Českého Brodu.


revírník
27. 09. 2021
Dát tip

Je fakt, co píše Gora, tvé psaní je nezaměnitelné. Vychází z něj zvláštní poklid a porozumění.


blacksabbath
27. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa, annnie

Přemku....já bych jí tu dvacku dala i podruhé....no když ten guláš byl tak móóóc dobrej:-))))))))


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip Gora

Irenko díky za ohodnocení. Máš pravdu, říkali o mně vždy, že jsem na blbiny jako dělanej.


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip

Kočkodan - díky za hodnocení. Musím se omluvit, ona chtěl jet do Berouna a já to z důvodů utajení změnil na Český Brod, kde mám dobrou přítelkyni s nádhernou vilou. Je tam hezké a příjemné prostředí.


Gora
27. 09. 2021
Dát tip

To se mi velmi líbí, Přemku. Tento styl tvému psaní naprosto sedne!

Komentář Kočkodana je také na palec!


Kočkodan
27. 09. 2021
Dát tip

 

Místo dvacky by to chtělo spíš facku. Mimo jiné také proto, protože si bere do huby město, kde jsem přišel v porodnici na svět. No a bez tohoto aktu (tenkrát jsem byl mimochodem vskutku celý nahatý) bych těžko objevil Písmák a v něm tvoje dílko. (za které si pohlavek podle mne nezasloužíš) ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru