Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze klubu: Staromilský vlastenecký klub obrozenců

17. 07. 2001
1
0
1166
Autor
Obrozenec

Jak zde nahlížím, jest kultůra slovesná hrubě zaplevelena výstřednostmi všelikými, jistotně z luhů cizáckých pocházejícími. Protož my, vlastenci věrní, sjednoťme se zde, a ryze českou poezií oblažme srdce druhů svých, čímž na cestu pravou je opět přivedeme!

CO CÍLEM NAŠÍM JEST? I. Vlast naši, krásy přírodní, jakož i věci člověku i Bohu milé opěvovati, a to tak, aby jeden každý jim porozuměti mohl. II. Na ryzost jazyka mateřského dbáti a cizáckých novot se vystříhati - jak již Mistr z Husi děl, když dobré Čechy z kazatelny kaple Betlémské káral. III. Jedenkráte v roce scházeti se na místech významných, hroby buditelů okrašlovati a jich v zapomenutí padnouti nenechati, zpěvem písní vlasteneckých mysl obveselovati. IV. Tepati do zlořádův všelikých, kteréž jazyk náš a poezii naší tupí; na pranýř s odrodilci, kteříž hanobí řeč mateřskou! V. Bratry vpravdě buďmež; třenice a půtky nechť neposkvrní čistou myšlénku naši!
Kalim
11. 07. 2002
Dát tip
Konečně.

Kalim
11. 07. 2002
Dát tip
Konečně, vžycky jsem nalezl, jak dlouho hledaje jsem propadal v hlubin mých nadějí. Oh, jak jsem ráv a poctěn shledáním svého ducha věrného, milovníka nejkrajšího, však málo již čistého a známého z jazyků světa.

Kalim
11. 07. 2002
Dát tip
Mám pro předručení na práci, bude to as trochu samolibé, možná, samochvalné, ale podívej se na mého Revolicionáře

dara
20. 06. 2002
Dát tip
Věřímž i já Bohu, že dobré jest jsou Tvé úmysly, padám ti k nohám cnostný autore

PetrViP
30. 07. 0001
Dát tip
mám tě, autore!;-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru