Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alenakar

05. 11. 2021
4
14
385
Autor
Kamamura

"What the fuck is that supposed to mean?"

"It's poetry. The poetry of war!"

Píšeš satiru, jací jsou ti literáti směšní kohouti,

a když ti někdo odpoví básní

která se té tvé minimálně vyrovná,

tak děláš, že jsi oslepla.

 

Píšeš o tom, jak dnes už málokomu

záleží na dokonalé tvorbě,

a tvrdíš, že stojíš o hlubší kritiku,

a když ti kritiku poskytne někdo, 

kdo také hledá dokonalost,

tak děláš, že jsi ohluchla.

 

Sama sebe nazýváš "mlčenlivou abatyší",

ale vyřídilka ti spánembohem jede,

jako podomnímu prodavači krému na boty,

nicméně bavíš se jen s těmi, 

co ti lichotí a zasypávají tě tipy. 

 

Zmaten a vnitřně rozpolcen,

hledám tu dokonalost ve tvé tvorbě,

ale nacházím jen skladiště líbivých rekvizit.

Za kterou z nich se ta dokonalost asi skrývá?

 

Na můj naprosto zdvořilý a legitimní dotaz,

jsi stroze odpověděla, ať ti nikdy nepíšu.

A já to budu respektovat, a nikdy ti nenapíšu.

Ale kdo mi může zabránit, abych psal o tobě?

 

Možná jsi opravdu krásná, jak píše Norsko,

ale je to u básníka tak důležité?

Možná opravdu vlastníš nějakou formu dokonalosti,

ale proč jí potom tak dovedně ukrýváš?

Možná jsem opravdu zlý a ty jsi opravdu světice, 

ale nepotřebuje každý poutavý příběh kladné i záporné postavy?

 

Zmateně přemýšlím, co říci závěrem.

Tři květy sakur z deseti.


14 názorů

Spousta randálu pro nic. 


Aru
11. 11. 2021
Dát tip

ale nebál čéče, to byl čistý skeptický pragmatismus, kdy předpokládáš, že když si postavíš hradby, tak se neraduješ jak jsou silný, ale očekáváš jaký hordy šílenců je pojmou za výzvu.

stejně bych ještě nekřičel, víš jak to dopadlo u Tróje, podle všeho to nebyl sice kůň, ale loď, no ale to už je jedno, důležitý je moment překvapení, kdy bujaře oslavuješ a najednou máš šíp v hrudi.

každopádně všímáš si, že čím víc konáme, tím jsou šiky sevřenější a rozsáhlejší, normálně on ten Lao C' asi věděl proč nabádal k nečinnosti a celkovému lelkování - kde nejsi, tam ti nemůžou ublížit, dovedeno do dokonalosti bychom celé dny jenom leželi a civěli do zdi a mysleli na nic, tím bychom byli jako pradávní bohové nestvoření a nezranitelní, přesto existující :D


Kamamura
11. 11. 2021
Dát tip

Tak tady jsme vyhráli, Aru, a to se s tolik bál. Nepřišel vůbec nikdo, tři dny a tři noci jsou dávno pryč, takže se vyhlašuji vítězem. "Apatyše" Alenakar je možná dobrá tak k dřímání na imaginárních vavřínech, nebo k tomu, aby hodila anonymně do davu půllitr, ale když se vynoří někdo z rozsekanou hlavou, aby si to s ní vyříkal, tak dělá jakoby nic. Pokud jsou kolem osvědčení pochlebníci, tak mlčenlivostí rozhodně nevyniká. 

Možná někdy, až začne trochu dbát na kvalitu své tvorby místo střádní jalových lichotek od svého pečlivě vybudovaného fanklubu, pak v sobě možná najde schopnost reagovat na něco jiného než na vlastní odraz v zrcadle, ale taková chvíle může a nemusí nastat, a pokud nenastane, rozhodně to nebude zítra. 

Nicméně cvičení to nebylo marné, prověřili jsme bojovou připravenost, a můj dvorní wordsmith vyrazil z jalové nudy zcela nový termín:

HEDONICKÝ FIFLENISMUS

Velmi se mi zamlouvá, a zřejmě ho zakomponuji do nějaké příští vylomeniny. Šraňky a fangle tu necháme, budou se hodit ;-)


Kamamura
07. 11. 2021
Dát tip

Aru - máš naprostou pravdu, a proto se poučme od mongolských, respektive tatarských nájezdníků, a preferujme lehkooděnou jízdu, hlavně lučištníky, před pomalou těžkou pěchotou, která když dodusá na bojiště, je tak akorát čas počítat mrtvoly. 


Aru
07. 11. 2021
Dát tip

já se nebojím, poslední debatní kroužek u pana Bonhoeferova mě naučila, že debatující se mohou vynořit odkudkoli a kdykoli :))

jo no, kvůli Benetkovi nezakuzuju "hlubší" (ať už si pod tím představíš cokoli) kritiku


Kamamura
07. 11. 2021
Dát tip

Aru - říkal jsem ti, že se moc bojíš. Přeceňuješ schopnost našich tradičních názorových oponentů zorganizovat se ke kordinované ofenzívě, jakož i jejich schopnost zabývat se něčím jiným než do vlastních literárních pokusů, případně do vlastního odrazu v zrcadle (v tom klasickém, nikoli v tom černém, tam se lze dozvědět něco nového).

A naopak podceňuješ počet lidí, kteří nás podporují (Benetka nechává pozdravovat, přímo sem psát nemůže díky chybě Písmáka, protože může z nějakého důvodu psát jen žlutě, a pokud autor nestojí o hlubší kritiku, tak se tam psát žlutě nedá), podceňuješ i kreativní potenciál takového virválu, jehož užitečnosti třeba anarchističtí umělci chápali docela dobře. 

Jestli tě zajímá hlubší souvislost, přečti si Neuromancera od Williama Gibsona, a pozoruj skupinu Panther Moderns, jak pěkně kreativně využívají dobře zorganizovaného virválu ke svým cílům. 


Aru
07. 11. 2021
Dát tip

Aru se nebál, jen předpokládal virvál, ostatně někteří blíže nejmenovaní a nespecifikovaní jedinci třeba ještě dorazí později, až opět uvidí, kde se "hodně diskutuje", přitom z té kategorie nevyplívá automaticky, že je to diskuze literární :D


Kamamura
07. 11. 2021
Dát tip

Jasně, F.R.M.C. - já to respektuju, a chápu, a dokonce ctím! ;-) Vidím to jinak, ale tento názorový rozdíl snad oba uneseme, nebo ne? V nejhorším o tom můžeme něco napsat, a čtenáři se aspoň pobaví, a literatura bude o něco bohatší. 

Věřím, že kdybych hodil podobnou rukavici do tváře tobě - nebo Aruovi, tak bych věru nemusel čekat tři dny a tři noci, než byste mi jí výrazovými prostředky poezie nebo prózy otloukli o tvář, tomu věřím naprosto skálopevně! ;-)

Od Aruovy Lindy nebo Vrtišky bych to schytal tak, že by mě musela bohyně Isis dávat dohromady stejně, jako tedy svého milovaného Usíra, a to ještě jen za předpokladu, že by se jí chtělo! ;-)

No nic, mrznu, čekám, ale jak říkám, asi jsme vyhráli kontumačně. A stačilo mi pár mátoh z vlastního repertoáru, posily jsem ani nepotřebovatl.  A to se Aru tak bál!

Ta, která má všechny manýry a zlozvyky zhýčkané literární celebrity, a naprosto nic z obvykle nutné dávky talentu, se pravděpodobně tentokrát obtěžovat nebude - mohlo by se totiž ukázat, že psaní na dané téma a reakce na cizí tvorbu jí moc nejdou. 

 


Lili.
06. 11. 2021
Dát tip

...pozn. 

Nic proti nikomu,pouze hodnotím dílo.Lidi hodnotit mi nepřísluší a tímto uměním se nezabývám.Jakékoli náznaky takové činnosti jsou zcela neúmyslné a náhodné.


Lili.
06. 11. 2021
Dát tip

Básníci o básnících,autoři o autorech...přeplavu na tento břeh a dávám tip...pak zhasím svíci.

(nádech)

Ffffffffff...eh...uff...fuj...proč to tak kouří...

...tak bez dramatických scén,tip a jdu větrat.


Aru
05. 11. 2021
Dát tip

veřejných prohlášení netřeba, tip zpátky nechci, bojovat nehodlám, jelikož je to vždy o bouli :D

nakonec jak jsem psal, šance, že by se se mnou někdo setkal je blízká nule, takže o moc nejde, budu tu dál bloumat internetovými obvody, dokud nebudu úplně vybloumaný :D:D

ostatně kdybych se s tebou chtěl nekamarádit, tak bych to udělal u té básně, kdes' mě oflamboval :D


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Hele, když se strhne opravdová mela, tak většinou už nikoho nebude zajímat, který tip byl plnotučný, a který jen nestandardně přátelský.

Nicméně nechci, příteli, aby ses kvůli mě dostal do potíží, tak mi nemusíš žádné tipy dávat, za plešounovu báseň o holení jsi mi ho taky nedal, a nebyla horší, než tento pamflet. 

Můžeme klidně sepsat veřejné prohlášení, že už se jako nekamarádíme, ale pochybuju, že tomu někdo uvěří, nebo že ti to v konečném součtu bude co platné. 

Klidně třeba i bojuj za protistranu, já to pochopím, nakonec dneska to vypadá, že to bude kontumačně, a už se prodalo takové množství cukrové vaty a buráků a párků v rohlíku, že není možné ty všechny imaginární davy diváků poslat imaginárně domů. 

Nebo vymysli něco jiného, já umím ocenit dobrou improvizaci. ;-)


Aru
05. 11. 2021
Dát tip

za mě do cizího sporu mi je putna, promiň. už coby klouček jsem dělal cosi jako soudceho/svědka a počet nepřátel se mi 100000× znásobil :))

každopadně za mě na literárním internetu moc na kráse nezáleží, neb tu vystavujeme tak akorát svého ducha/duši/vědomí a tak různě a já stejně mezi lidi nechodím, takže že bych někoho potkal je 0,01% šance :D

takže přátelský tip, toto není běžně standartní tip, kdyby se mě chtělo kamenovat :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru