Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj undergroundový výběr

12. 11. 2021
1
17
503
Autor
Kamamura

Proč mám potřebu taky vytvářet nějaký seznam? Domnívám se, že proto, abych nezapomněl na výjimečná díla, ke kterým se chci vracet, abych měl zdroj naděje (a možná nejen já), že v depresívně jednotvárné šedi dobrovolné i vynucené uniformity a nekonečného (ne)vědomého napodobování osvědčených vzorů bují zelené výhonky rostlin prorážejících dusivý beton diktátu zvyklostí, měšťácké morálky i módních trendů, které si rostou podle svého, navzdory všem a všemu. Doufám, že i tento seznam časem poroste, až bude delší než Gandalfův Krakonošův vous.

backup - BENJAMIN

Movsar - Nymburský soud

lawender - ta báseň věnovaná "šmíře, panstvu" z prostředí cirkusové nebo varietní manéže (Nemůžu jí linkovat [a už si nepamatuji ani název], protože jí nemůžu najít, jelikož to lawender zas všechno smazala. Proč to mažeš? Takhle je to jako vzpomínat na mrtvého. Brrrrrr.)

Aru - Noc ze stříbra

Biskup z Bath and Wells - Nepřestane mě udivovat

Alegna - Dny se pozdní

Biskup z Bath and Wells - Kdyby tak tušili...

Annnie - Imprese v červené

Bubulína - Sysifos našel dostatečně velký klín

Lady Black Death - Sbohem

ProseckýDům s rohem hojnosti v ukradeném městě

Cvrčka - Netvor

UličnýS = k ?pi ln Pi

Kvitrawn - Pomíjivá


17 názorů

Danny
15. 11. 2021
Dát tip

Kamamura: pokud tě zajímá barevné vidění, tak si nastuduj moje dílo Barvoslepost. Najdeš ho v mém seznamu děl, případně ti pošlu avízo. Jsem daltonik a tam to vysvětluju úplně do mrtě.


Kamamura
13. 11. 2021
Dát tip

Ptal jsi se, proč sledovat malíře, který není Bob Ross, tak jsem odpověděl, jak jsem nejlépe uměl. Třeba v noci jsem sledoval na youtube jednoho starého pána, který předváděl, jak pomocí pouhých třech barevných odstínů kolorovat portrét. Obecně hledání barev je pro mě dost problém, protože když třeba kreslíš žlutý banán v alespoň trochu realistické podobě, tak používáš daleko méně žluté, než by se zdálo (záleží na světle). Poučky jako "když chcete kreslit černě, nepoužívejte černou", nebo "Světla jsou studená, stíny jsou teplé" mi zní až mysticky, ale mají své konkrétní odůvodnění a člověk se může hodně naučit. Bob Ross sice vyzařuje "cool vibes", ale to, co dělá, nijak do hloubky nevysvětluje. Když budeš kreslit podle něj (a viděl jsem spoustu lidí to zkoušet), tak se naučíš kreslit krajinky do nějakého stupně dokonalosti, ale co pak dál? Odpověď pro mě je hledat další učitele - a že jich je na youtube požehnaně, a všichni mi připadají fantastičtí (neumím totiž zatím moc malovat). 

No ale ty ses asi spíš ptal, soudě tvé poslední odpovědi, "Proč mám já, Aru, sledovat malíře, který není Bob Ross?" -  a na to ti IMO nikdo jiný než ty odpovědět nemůže. Možná skutečně nemáš důvod, kdo ví?


Aru
13. 11. 2021
Dát tip

mě ale stačí Bob, on má géniální pohled na život, nemám ambice stát se malířem, zkrátil jsem si cestu hledáním stovky malířů a zůstal u jediného, tím můj cíl se dostal na dosah a nemusím se dál snažit a lopotit, proč si dělat život složitější, když jsou oblasti u kterých se netřeba snažit, moje ambice co se týče malířské cesty jsou 0, takže zájem který v této oblasti převyšuje 0 je tím pádem nanejvýš enormní :D

např., co se týce raketových motorů, je můj zájem také 0 a proto se do této oblasti nepouštím, nejenom že by takové znalosti byli pro mne naprosto zbytečné, ale i jejich použítí v mém životě by se rovnalo 0 a nevidím to ani jako nadějné téma na rande, to už spíš by člověk pochodil s Bobem Rossem


Kamamura
13. 11. 2021
Dát tip

Aru - to je stejná otázka, jako ptát se, proč jíst jiná jídla než řekněme pistáciovou zmrzlinu, když nám chutná nejvíc, nebo proč poslouchat něco jiného než Beatles. Prostě proto, že jedno jídlo ti nikdy nemůže dát všechno, co tvoje tělo potřebuje, každý umělec má zákonitě svůj styl, a na něco se specializuje, a když si chceš rozšířit obzory, musíš jich vystřídat víc. 

Bob Ross byl jistě zdatný krajinkář, který používal techniku olejomalby známou jako "wet on wet", ale když chceš kreslit portréty uhlem, nebo jako já sníš o tom, že si ilustruješ fechtbuch, který hodláš sám napsat, tak musíš hledat jinde, dlouho a důkladně.  


Aru
13. 11. 2021
Dát tip

proč sledovat malíře, který není Bob Ross :D

(nezapomeň si titánovou bělobu :D )


Kamamura
13. 11. 2021
Dát tip

Ještě poslední věc - v tomhle videu říká jeden malíř to, co jsem se snažil Majaksovi říct já - on to ode mě samozřejmě nevezme, protože si myslí, že jsem kokot (a možná i  jsem kokot), ale ono není důležité, kdo je kokot a kdo není - důležité je, že když chce být básník nebo spisovatel dobrý, musí psát - co nejčastěji, nejlépe každý den. Když chce být dobrý malíř, musí malovat, muzikant by měl co nejvíc hrát, šermíř šermovat, a tak dál. 

Platí to naprosto obecně - pro mě, pro Majakse, pro všechny na tomle serveru i všude na světě. Kdo má výhrady k mojí osobě - naprosto to chápu. Ale poslechněte si to od člověka, který je "accomplished" - je to IMO velmi důležité. 

===== EOF =====


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Já vím - já jsem se taky nerozčílil na tebe, ale tadyhle na Majakse, který je chytrý, vzdělaný, a má na víc než mi jen okopávat kotníky. Hej, o tobě mluvím, napiš už konečně něco! Od července už uplynula pěkná řádka dní, máme listopad!

Víš, co říkal Švejk o kibicování u karet: "Kibic, drž tlamajznu, nebo tě přes ní majznu!" Pěkná básnička, ne? Jó, Hašek, velikán literatůry, ten uměl...


Aru
12. 11. 2021
Dát tip

nepsal jsem že to není tvoje právo, nebo že na to nemáš právo ;)


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Majaks - jasně, to už jsi říkal, já si to pamatuju, ostatní jistě také.  Dost se v poslední době opakuješ. 

Tady Jeff Bridges ti to řekne lépe, než bych to dokázal já:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-xI1384Ry4


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip Aru

Majaks - a co tu děláš ty? Předvádíš svojí schopnost suše utřít ty, co se umí předvádět? A kdy už konečně napíšeš něco, co by stálo za přečtení? Poslední tam máš nějaké zápisky o otci z července, žádná sláva, kamaráde. 

Tady jsme na literárním serveru, jestli ti to neušlo, v důstojném chrámu zasvěceném Literatuře, tady se má tvořit a ne jen jalově žvanit a plevelit do kritik, jak jsem byl už tolikrát místními rozumbrady poučen!

Tak tu přestaň kazit vzduch svými zakyslými, závistnými výštěky, a něco konečně napiš - klidně o cizí potřebě se předvádět, rád si to přečtu, rád napíšu kritiku, nebo nějakou parafrázi. 

Víš, Majaksi - a ostatní, co sdílí tvůj sentiment, určitá dávka exhibicionismu je součástí všeho umení, protože umění je především nástroj komunikace, a dobré umělecké dílo je stylizovaným sdělením. 

Umělec, který se neumí předvádět, stojí za hovno. 


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Aru - já volím tuto formu, je to IMO moje právo, stejně jako Morticia Adams založila dílo zvané "Moje Avíza", a exhibicionismus jí nikdo nevyčítá, i když by mohl. 


Aru
12. 11. 2021
Dát tip

někdy se za tímto účelem zde vytvářejí místní kluby, kam se potom sypou díla, jež se líbí tomu kdo klub vytvořil, nebo skupině lidí, jež jsou do klubu přijati. u díla se pak zobrazí, že je v příslušném klubu


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru