Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

netvor

03. 12. 2021
11
19
429
Autor
cvrcka
pod skleněnými kořeny
mangrovového labyrintu mysli 
nespí bytost zvíře 
 
bytost zvíře voda 
vidí průzračnou konstrukci
ne nepodobnou klícce z tajícího ledu
 
složená z tisíců rozhodnutí 
velkolepá síť skoro zcela
zakrývá prostor
bytosti zvířete vody člověka 
 
jaký pohled shora
krajkoví
gotický fraktál 
průzračnost 
 
zvíře zdola
velkýma očima hledí 
cítí 
zurčí hučí burácí 
 
bez zábran do všech stran
podle skutečného stavu
reality uvnitř 
 

19 názorů

cvrcka
06. 11. 2022
Dát tip

<3 Andrei, děkuji za návrat, snahu i zpětnou vazbu. Vzácný vždycky... pochopení nejvíc :) tak .


Andreina
20. 01. 2022
Dát tip

Přiznávám, že jsem se musela několikrát vrátit, abych pronikla do Tvých myšlenkových pochodů při tvorbě veršů. Ale myslím, že jsem pochopila.


cvrcka
19. 12. 2021
Dát tip

Sveřepe, uklona 


cvrcka
17. 12. 2021
Dát tip

Luzz! Danke viele!nejspíš probádám mangrovy jsou vpravdě fascinující.Skleněný ty kořeny jsou, protože maj bejt znázorněný jako křehká věc. Nejspáš ne zcela dovnímatelná pointa toho textu chtěla bejt v tom, že to, co považujeme za pevnou klec, kterou tvoříme už od ranýho dětství, je ve skutečnosti jen krystalická "pavučina", kterou naše beasts umějí protrhnout jediným máchnutím pracky... a vlastně vůbec nevědí, o co se to jako snažíme a proč je normálně bez "klece" nečechráme v srsti :) Dík moc.


Luzz
14. 12. 2021
Dát tip

mangrovový labyrint mysli - to je skvělý... mangrove, brakický vody, kolísání hladiny... nosný téma; nechceš ho probádat víc?

(jen nevím, proč ty skleněné kořeny)

bavil mě ten kontrast pohledů - zdola, z vody vs. zhora, vznešená gotika a tak... a nakonec ze všech stran.


cvrcka
06. 12. 2021
Dát tip

Dik za blízko, Rybo!


cvrcka
05. 12. 2021
Dát tip

Benetko, díky. 

 

Budu menit. 

Ten zaver nedozniva...

Jeste to necham chvili..

 


Benetka
04. 12. 2021
Dát tip

Zvracel jsem v noci.

A ne nad Tvým dílkem.

Teď se vracím a dávám tipa. 

Uleželo se mi to v hlívě...


Aru
04. 12. 2021
Dát tip

to máš jedno, přehlídneš něco tak jako tak, dobře a co amatérští taoisti? :))

no páni, tak zní absolutně super, takže to byly lysohlávky, muchomůrky jsou prý o dost slinější a taky to chce přípravu, ale zase jsou líp vidět v lese, svět je protkaný paradoxy :D


Kamamura
04. 12. 2021
Dát tip

Já jsem se snažím za taoistu neprohlašovat a nepovažovat, protože mám pořád pocit, lze v tom systému něco podstatného snadno přehlédnout, obzvlášť pro nečíňana, který to zná jen z kontroverzních překladů.

Veselé houbičky jsem ochutnal jen jednou na technokonferenci CzechOpen, nebo jak se to jmenovalo, nabídl mi je jeden velmi free, cool, in programátor webů, a při chůzi lesem jsem měl pocit, že mi pod nohama praskají šedivé kosti, a že celý les je šedý, jenom moje červená bunda obsahuje poslední žejdlík horké krve na celém světě. Pak mě vyděsila horská chata-příšera číhajíci u jezera, a onen programátor, který mě uchopil za hlavu a křičel: "Chachá, to je ale vobluda, vidíš to?!" Nevím co viděl, ale děsil mě on i ta chalupa. 

Pak jsem se probudil a bylo to pryč. Naštěstí. To je na psychadelikách to nejlepší - že je jejich účinek časově omezený.


Aru
04. 12. 2021
Dát tip cvrcka

cvrcko, rozumím i nerozumím, už kolikrát se mi stalo, že už už jsem se dotýkal mlžných dvířek, ale pak z toho nikdy nic nebylo

Kamamuro, proč bys umíral hrůzou? jsme přece ti tao-isti :))

jen se obávám že veselé houbičky rostou prostě daleko v lese, kam nikdo nechodí; došel jsem k tomu při pozorovaní řidičů, cyklistů a koloběžářů :D


cvrcka
04. 12. 2021
Dát tip

děkuji tipujícíma omluva - nějak mi to smázlo odstavce v komentu, ach ach. 


cvrcka
04. 12. 2021
Dát tip

Aru, díky, že vyjadřuješ sympatii i když nerozumíš :) to je fakt milý.mystik je asi dost silný slovo. zatím se již drahně let hrdě hlásím mezi filosofy malého dosahu :)S tím vesmírem máš ovšem pravdu úplnou. Kamamuro, já mám ten dar, že se mi nějaké epesní látky do krve a mozku uvolňujou spontánně... tak nějak mi vždycky vyhovovalo, když se požitím ostatní lidé kolem mě dostali na moje stabilní dvě promile, popřípadě jiné jednotky mezilidské otevřenosti skrze chemickou reakci.Seznamu si vážím, kdo by nechtěl být někomu svěžím bambusem!Lawenderr :) díky za echo o vjemu. beru na vědomí, že moje fascinace byla vyjádřena Tvým směrem slabě :) inu inu :) uvidím. Nějak jsem poslední časy zanevřela na své obvyklé dlouhé cizelování....možná se k němu po krůčkách vrátím....Díky moc všem


lawenderr
04. 12. 2021
Dát tip

dobrá je, fajn čtení, křehké ... ale na mě je tam málo zamyšlení na konci - kouzelný popis  ... co z něj plyne? (já vím, že ty :D a to není málo ... ještě) ukaž, kam jdeš, když zrovna nestojíš ... tančíš? 



Kamamura
03. 12. 2021
Dát tip

Joj, skvělé! ;-) Připomíná mi to experimenty s LSD. Viděl jsem vlastní myšlení jako obrovského mravence s mnohofazetovýma hmyzíma očima, a v každé plošce těch očí se zrcadlila jedna interpretace toho, co se dělo kolem mě. 

To je ale už dvacet let, dneska bych se bál pozřít psychedelika z obavy, že umřu hrůzou. 


Aru
03. 12. 2021
Dát tip Kamamura

rozhodně je to kryptické, nejhorší pro čtenáře je rozkličovat text, pokud dotyčný je mystik - mystikovi můze rozumnět jen on sám: v tom lepším připadě :))

nakonec všichni jsme si svým vesmírem s vlastním světem ;D


cvrcka
03. 12. 2021
Dát tip

Benetko, to je velkorysý přístup,  že by příčina mohla být na tvém prijimaci :) 

Chod si jak je libo a dekuji za písmeno k písmenu 

 

Dekuju i atkij & Alegna very much, girls! 


Benetka
03. 12. 2021
Dát tip Aru

Uff... Asi se k tomuto vrátím až toho vypiju víc. A nebo míň. Teď mi to prosto hlíva nebere...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru