Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska je k nezaplacení

13. 12. 2021
8
8
381

13. 12. 2021, za neustálého doplácení na vlastní nadrženost.

lásko, chci se ti dát

a nebýt z levného kraje,

až mi tě budou brát,

chci tě pevně držet,

 

možná jsi ale gazela zrozená pro savanu,

pro všechny pracovité ruce,

neviditelná ruka trhu

už ti sahá na prsa,

 

možná jsi cizí žena cizího muže,

která tahá prachy

z mého nadrženého, naběhlého, ztopořeného

srdce,

 

ano, chci si urvat kus tvého masa a odnést si jej stranou,

abych někde potají strávil ty chvilky k nezaplacení,

 

ale pan farář říká, že Ježíš mě miluje,

že existuje ještě něco jiného než internetové stránky, 

kde  probíhá výměna 

tělesných tekutin a platebních prostředků,

 

ale co když to není pravda?

co když nemám čím platit?

 

neboť ti mohu dát pár kaček

a několik mililitrů semena navrch,

ale co když 

opravdu nemám čím platit?

 

co když lze lásku vyměnit

jen za lásku,

 

lásko?

 

*

 


8 názorů

Děkuju za návštěvu, Majaksi.

Třeba máš pravdu s tím koncem, možná jsem to mě napsat trochu jinak a odpustit si aspoň tu lásku v pátém pádě úplně na konci. 


Děkuji Benetko za návštěvu. Jo, komentáře se sešly hezké.


Benetka
14. 12. 2021
Dát tip

Líbí! A to včetně komentářů! ;)


Zajíc Březňák
14. 12. 2021
Dát tip Benetka

Kamamuro, není mi co závidět, věř mi. Jinak děkuji za návštěvu, za Tvou vytrvalou přízeň. Básníka, kterého zmiňuješ, neznám a nic jsem od něj nečetl, mám velké mezery ve vzdělání a zvláště ty orientální literatury prostě nemám moc načtené, vlastně skoro vůbec. Nedávno se tu ptal Aru, zda někdo četl alespoň Epos o Gilgamešovi, já četl jen pár úryvků českého překladu...

 

Annie, děkuji za Tvou návštěvu zde. Pokusím se to neplést, ale je to těžké... Díky.


annnie
14. 12. 2021
Dát tip Benetka

Samozřejmě, že lásku lze vyměnit výhradně za lásku. Ale nepochybuju, že touhle valutou disponuješ. Jen se přidávám pro jistotu ke komentu kolegy K. - neplést si orgány! :) Tip a.


Kamamura
13. 12. 2021
Dát tip Benetka

Jen snad ještě jednu věc - nadrženost a lásku bych se pokusil si neplést, dost jsem na to sám doplatil, exhibicionismus neexhibicionismus. 

Za nadrženost se platí ve formě alimentačních poplatků - však se také říká: "Pámbů ať ti to oplatí na dětech!", a je to myslím jedna z nestrašnějších kleteb, obdoba čínského "Nechť se vám poštěstí žít v zajímavé době." A nebo je to myšleno dobře, už nevím, jako robot jsem se v lidech nikdy moc nevyznal. 

No a za lásku... tam je to složitější. Básník Chalíl Džibrán jí přirovnává k mlatu, ve kterém se vytlouká zrno, aby se z člověka, zbaveného otrub stalo cosi kvalitativně lepšího, než kým byl původně. Ale je pravda, že Džibrán byl křesťanský básník (alespoň pokud mě paměť neklame), takže načichl vyloženě křesťanským konceptem, kterému Eco říká "love as a devastating unhappy happiness", neboli "láska jako drtivě zničující forma štěstí", ale Džibrán byl zároveň i súfista, a ti se vyznají v tanci a eleganci forem a myšlení, takže bych mu leccos věřil (možná jsi od něj četl "Proroka", který vyšel v češtině už za ukrutného bolševika). 

Ať tak,  nebo tak, jiné národy vůbec koncept jako lásku nezavádějí, měl jsem kdysi kamaráda z Pobřeží slonoviny, nádherného rastafariána s dready až na záda a s výbornou baskytarovou technikou (být ženská nebo teplouš, zamiloval bych se), a ten k tvému problému přistupoval jako zenový mistr ke švédskému stolu - když měl hlad, najedl se dosyta, a pak si odešel zdřímnout. Pokud se pamatuji, netrápil se nikdy nečím, a vstával až večer - jeden z nejspokojenějších lidí, které jsem měl tu čest poznat.

Tak nadrženosti zdar, básně máš pěkné!


Kamamura
13. 12. 2021
Dát tip Benetka

Jak já ti závidím tu tvojí nadrženost. Mě dají v březnu statin (ten je nadosmrti), betaloc už mám, tak to bude konec zbytků mé nadrženosti. 

Ale pamatuju se... ale nechme toho, zas by mi říkali, že jsem exhibicionista. Užívej si nadrženosti, dokud vydrží, je to Boží dar (ateistovi to můžeš věřit!)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru